Keto obiad to czasami nie lada wyzwanie. Zwłaszcza jeśli chce się wyjść poza schemat pod tytułem kawałek mięsa z porcją warzyw. Keto zapiekanka drobiowa z kalafiorem pod względem składników może dużo od tego nie odbiega, ale za to forma podania stanowi miłe urozmaicenie dla sporej większości keto posiłków obiadowych.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Dodać zielone warzywa i dusić do miękkości. Zabielić śmietaną, dodać mięso drobiowe i musztardę. Posolić do smaku. Można dodać ulubione zioła lub przyprawy. Glucomannan lub skrobię rozpuścić w 1/4 szklanki chłodnej wody i dodać do nadzienia. Podgrzewać aż całość zgęstnieje. Ostudzić.
Ciasto
Kalafiora zblendować razem z solą i mąką z manioku. Podzieli na dwie części. Tortownicę (u mnie 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć pierwszą część ciasta. Na to wyłożyć całe nadzienie i przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni w trybie termoobieg + grill i piec przez ok. 30 minut aż wierzch się przyrumieni. Kroić na trójkąty jak ciasto. Serwować na ciepło.
1. W celu podbicia tłuszczu w daniu, można dodać dodatkową porcję masła do nadzienia lub zestawić zapiekankę z wysokotłuszczowym dodatkiem (np. sałatka z sosem na bazie oliwy lub oleju MCT)