Cofnij Email Link
+ porcje
wegański sernik pomarańczowo - dyniowy bez cukru i glutenu

Sernik pomarańczowo - dyniowy bez nabiału

Avatar for Modern Cavegirl
Propozycja pachnąca już lekko Świętami, czyli keto (pseudo)sernik pomarańczowo - dyniowy. Nie tylko wspaniale smakuje, ale prezentuje się też całkiem nieźle. Duża dawka witaminy C pochodząca z pomarańczy oraz żurawiny stanowi idealne dopełnienie korzyści płynących z dyni. To ciasto to samo zdrowie!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 42 minuty
Czas całkowity 1 godzina 2 minuty
Rodzaj dania Deser
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 220.96 kcal

Składniki
  

Kokosowe mleko skondensowane

Spód

Nadzienie dyniowe

Konfitura pomarańczowo - żurawinowa

Sposób przygotowania
 

Kokosowe mleko skondensowane

  • Mleko gotować na średnim ogniu przez 25 minut, dorzucić keto słodzidło i gotować kolejne 5 minut na intensywnym ogniu aż do znacznego odparowania i zgęstnienia płynu (do ok. połowy objętości). Ostudzić.

Spód

  • Umieścić wszystkie składniki w misie malaksera i utrzeć na gładką masę. Wylepić nią kwadratową formę o wymiarach 20 cm x 20 cm (lub mniejszą, jeśli chcesz, żeby ciasto było wyższe) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni w trybie termoobiegu. Piec ok. 12 minut.

Nadzienie dyniowe

  • Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i utrzeć na gładką masę. Wylać na podpieczony spód. Piec kolejne 30 minut w trybie pieczenia parowego w 130 stopniach. Na ostatnie 5 minut można włączyć funkcję grilla. Ostudzić. Pokroić na 12 kawałków.

Konfitura pomarańczowo - żurawinowa

  • Żurawinę ugotować do miękkości w soku pomarańczowym, rozdrobnić lub zblendować na gładką masę. Dosłodzić stewią w płynie i/lub bezcukrowym syropem klonowym. Każdy kawałek ciasta udekorować porcją konfitury.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu