Cofnij Email Link
+ porcje
masło klarowane

Jak sklarować masło?

Avatar for Modern Cavegirl
Masło klarowane to jeden z lepszych tłuszczów do smażenia i pieczenia, a i jako składnik kremów radzi sobie całkiem nieźle... Nadaje potrawom wyjątkowy, intensywny maślany smak i aromat. Niezbędny w kuchni każdego ketoholika. :D
Brak ocen
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Czas całkowity 20 minuty
Rodzaj dania Dodatek
Ilość porcji 1 słoik

Składniki
  

  • 2 kostki masła ekologicznego u mnie Mlekovita

Sposób przygotowania
 

  • Umieścić masło w garnuszku i ustawić palnik na bardzo niską moc (u mnie poziom 2). Podgrzewać przez ok. 15 -20 minut aż całość się rozpuści.
  • Ściągnąć łyżką szumowinę, która zebrała się na wierzchu. Na pojemniku, w którym masło będzie przechowywane (u mnie szklany słoik) umieścić sitko. Sklarowane masło przelać przez sitko do pojemnika, tak, aby nie przedostał się doń osad z dołu.
  • Jeśli w maśle pojawią się drobinki białka na powierzchni, zebrać je sitkiem.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

1. Odpady z klarowania masła (szumowina i osad) daję mojemu psu, który jest zawsze zachwycony taką niespodziewaną białkową przekąską. :D