Go Back Email Link
+ porcje
keto rolada cynamonowa

Rolada cynamonowa

Avatar for Modern Cavegirl
Lubicie aromat cynamonu? Ja uwielbiam! :D Święta Bożego Narodzenia nie istnieją bez cynamonu... Dlatego dzisiaj moja propozycja jest cynamonowa do bólu... ;) Keto rolada cynamonowa to kwintesencja świątecznego wypieku. Polecam gorąco! :)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas oczekiwania 2 hours
Czas całkowity 2 hours 40 minutes
Rodzaj dania Deser
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 178.53 kcal

Składniki
  

Rolada biszkoptowa

Cynamonowy krem maślany

Polewa

Sposób przygotowania
 

Rolada biszkoptowa

  • Suche składniki poza solą wymieszać ze sobą. Białka ubić na sztywno ze słodzidłem i solą. Żółtka ubijać przez chwilę razem z masłem i mlekiem. Dodać suche składniki i ubijać do połączenia. Następnie wmieszać delikatnie szpatułką białka. Masę biszkoptową przełożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni w trybie termoobiegu. Piec ok. 20 - 25 minut aż do przyrumienienia. Chwilę studzić. Jeszcze ciepły biszkopt zwinąć formując kształt rolady. Odstawić do ostudzenia. W międzyczasie przygotować nadzienie.

Cynamonowy krem maślany

  • Masło ubijać z cynamonem i słodzidłem aż do uzyskania puszystego kremu, (składniki muszą się dobrze połączyć). Ubijając dalej dodawać po łyżce śmietany kokosowej uważając, żeby krem się nie zważył. Uzyskanym kremem nadziać biszkopt i z powrotem zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki.

Polewa

  • Składniki polewy wymieszać ze sobą. Odstawić na 3-5 minut do lekkiego zgęstnienia, po czym oblać wierzch rolady. Wstawić z powrotem do lodówki na min. 2 h. Przed podaniem posypać prażonymi chipsami kokosowymi.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

1. Keto rolada cynamonowa najlepiej smakuje na następny dzień gdy smaki się przegryzą.
2. Dekorację z chipsów kokosowych należy dodać przed samym podaniem, gdyż podczas przechowywania w lodówce przestają być chrupiące.