Lubicie aromat cynamonu? Ja uwielbiam! :D Święta Bożego Narodzenia nie istnieją bez cynamonu... Dlatego dzisiaj moja propozycja jest cynamonowa do bólu... ;) Keto rolada cynamonowa to kwintesencja świątecznego wypieku. Polecam gorąco! :)
Suche składniki poza solą wymieszać ze sobą. Białka ubić na sztywno ze słodzidłem i solą. Żółtka ubijać przez chwilę razem z masłem i mlekiem. Dodać suche składniki i ubijać do połączenia. Następnie wmieszać delikatnie szpatułką białka. Masę biszkoptową przełożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni w trybie termoobiegu. Piec ok. 20 - 25 minut aż do przyrumienienia. Chwilę studzić. Jeszcze ciepły biszkopt zwinąć formując kształt rolady. Odstawić do ostudzenia. W międzyczasie przygotować nadzienie.
Cynamonowy krem maślany
Masło ubijać z cynamonem i słodzidłem aż do uzyskania puszystego kremu, (składniki muszą się dobrze połączyć). Ubijając dalej dodawać po łyżce śmietany kokosowej uważając, żeby krem się nie zważył. Uzyskanym kremem nadziać biszkopt i z powrotem zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki.
Polewa
Składniki polewy wymieszać ze sobą. Odstawić na 3-5 minut do lekkiego zgęstnienia, po czym oblać wierzch rolady. Wstawić z powrotem do lodówki na min. 2 h. Przed podaniem posypać prażonymi chipsami kokosowymi.
1. Keto rolada cynamonowa najlepiej smakuje na następny dzień gdy smaki się przegryzą.2. Dekorację z chipsów kokosowych należy dodać przed samym podaniem, gdyż podczas przechowywania w lodówce przestają być chrupiące.