Flagowa słodkość Sycylii, która stanowi jednocześnie symbol Karnawału. Keto cannoli siciliani to prawdziwy deserowy hit diety niskowęglowodanowej. Przyjazne dodatkowo alergikom, gdyż nie zawierają ani glutenu ani nabiału. Kto nie spróbuje, niech żałuje, bo jest czego... :)
Jajka rozbełtać z mlekiem kokosowym, po czym umieścić masę w garnuszku i podgrzewać. Całość doprowadzić do wrzenia, aż jajka się zetną i oddzieli się "serwatka". Wyłożony ściereczką durszlak ustawić na misce i wlać doń masę. Odstawić na kilka godzin do lodówki (min. 4 h), aby masa solidnie się odsączyła.
Cannoli
Wymieszać wszystkie suche składniki, dodać gorącą wodę, a następnie jajka i wymieszać ciasto mikserem. Odstawić na 2-3 minuty, żeby zgęstniało. Następnie podzielić na 6 równych części. Każdą część rozwałkować na kółko. Owinąć każdą foremkę ciastem w taki sposób, żeby powstał rulonik o charakterystycznym kształcie. Piec przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu aż cannoli się lekko zrumienią. Ostudzić.
Nadzienie
Mandarynki w całości gotować w wodzie przez ok. 15 minut. Odcedzić i ostudzić. Zblendować razem z obciekniętym "serem" z mleka kokosowego oraz słodzidłem. Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, zagęścić masę gumą guar, a jeśli zbyt gęsta można użyć pozostałą połówkę mandarynki. Nadziewać upieczone cannoli masą, boki posypując posiekanymi orzechami pistacjowymi.