Keto linzer torte to wariacja na temat słynnego wypieku rodem z Austrii. Pyszny, świąteczny, mocno korzenny, a zarazem owocowy. Konfitura na bazie żurawiny i wiśni idealnie komponuje się z cynamonem i goździkami, a orzechy i migdały dopełniają całości.
Umieść żurawinę i wiśnie w garnuszku, zasyp wybranym słodzidłem i doprowadź do wrzenia. Gotuj na dużym ogniu przez ok. 10 - 15 minut aż całość znacznie zgęstnieje. Można ewentualnie zagęścić glucomannanem rozpuszczonym w odrobinie chłodnej wody. Ostudzić.
Ciasto
Jajka rozbełtać, odłożyć 2 łyżki, a pozostałą część umieścić razem z pozostałymi składnikami w malakserze i utrzeć na elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Przy użyciu 3/4 ciasta wylepić tortownicę o Ø 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Z pozostałej 1/4 ulepić kilka ruloników. Gdy spód się podpiecze, wyłożyć nań konfiturę owocową, a na wierzchu umieścić ruloniki formując kratkę. Posmarować ją pozostałym jajkiem, a brzegi posypać płatkami migdałowymi. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec pod grillem kolejne 15 minut uważając, aby wierzch się nie przypalił.