Cofnij Email Link
+ porcje
keto linzer torte

Linzer torte

Avatar for Modern Cavegirl
Keto linzer torte to wariacja na temat słynnego wypieku rodem z Austrii. Pyszny, świąteczny, mocno korzenny, a zarazem owocowy. Konfitura na bazie żurawiny i wiśni idealnie komponuje się z cynamonem i goździkami, a orzechy i migdały dopełniają całości.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Czas oczekiwania 30 minuty
Czas całkowity 1 godzina 15 minuty
Rodzaj dania Deser
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 134.63 kcal

Składniki
  

Konfitura wiśniowo - żurawinowa

  • 250 gram żurawina świeża
  • 100 g wiśnie mrożone
  • 50 gram keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
  • łyżeczki glucomannan (opcjonalnie)

Ciasto

Dodatkowo

Makes: 24cm okrągła

Sposób przygotowania
 

Konfitura wiśniowo - żurawinowa

  • Umieść żurawinę i wiśnie w garnuszku, zasyp wybranym słodzidłem i doprowadź do wrzenia. Gotuj na dużym ogniu przez ok. 10 - 15 minut aż całość znacznie zgęstnieje. Można ewentualnie zagęścić glucomannanem rozpuszczonym w odrobinie chłodnej wody. Ostudzić.

Ciasto

  • Jajka rozbełtać, odłożyć 2 łyżki, a pozostałą część umieścić razem z pozostałymi składnikami w malakserze i utrzeć na elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Przy użyciu 3/4 ciasta wylepić tortownicę o Ø 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Z pozostałej 1/4 ulepić kilka ruloników. Gdy spód się podpiecze, wyłożyć nań konfiturę owocową, a na wierzchu umieścić ruloniki formując kratkę. Posmarować ją pozostałym jajkiem, a brzegi posypać płatkami migdałowymi. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec pod grillem kolejne 15 minut uważając, aby wierzch się nie przypalił.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu