Pyszne i aromatyczne, a w dodatku szybkie ciasto na niedzielę. Taka jest właśnie dzisiejsza propozycja, czyli keto ciasto kawowe z białą czekoladą. Czysta przyjemność bez wyrzutów sumienia. :)
Suche składniki wymieszać. Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywno z solą, dodając słodzidło pod koniec ubijania. Delikatnie wmieszać żółtko, a następnie suche składniki. Formę do spodu (z rantem) Ø 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° w trybie grzania góra + dół. Piec ok. 25 - 30 minut do suchego patyczka. Ostudzić. Zdjąć papier i ułożyć do góry nogami (rantem do góry).
Nadzienie kawowe
Mleko z kawą, solą, słodzidłem oraz agarem umieścić w garnuszku i zagotować. Zestawić z palnika i wmieszać mleko kokosowe w proszku, ekstrakt z wanilii oraz tłuszcz kakaowy. Ostudzić. Gdy zgęstnieje, wylać na biszkoptowy spód. Przed podaniem schłodzić w lodówce.