Wiosenny powiew świeżości w połączeniu z głębią czekoladowego smaku to najlepszy opis dzisiejszej propozycji. Keto ciasto cytrynowe to świetna opcja weekendowa, ale i na stole wielkanocnym znajdzie swoich zwolenników. Polecam!
Cytryny/limonki ponakłuwać widelcem i gotować 10-20 minut aż zmiękną. Odcedzić i ostudzić. Tłuszcz kakaowy i mleko kokosowe w proszku rozpuścić na małym ogniu lub w kąpieli wodnej z olejem kokosowym. Jajka ubić ze słodzidłem na puszystą masę. Cytryny/limonki zblendować wybierając pestki i połączyć z masą czekoladową, a następnie partiami dodawać do masy jajecznej miksując na średnich obrotach. Dodać także śmietanę, mleko kokosowe i aromat kokosowy. Suche składniki wymieszać i dodawać po trochu do ciasta. Ciasto może wyjść dość gęste. Przełożyć je do tortownicy o średnicy 20 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni w trybie grzania góra + dół przez ok. 45 – 50 minut (do suchego patyczka). Studzić powoli, żeby ciasto nie opadło.
Polewa
Tłuszcz kakaowy rozpuścić w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu. Dodać mleko kokosowe w proszku oraz śmietanę i wymieszać na gładką masę. Dosłodzić d-rybozę. Masę czekoladową wyłożyć na wierzch ciasta i równomiernie rozsmarować. Posypać suszoną skórką z limonki i chipsami kokosowymi (opcjonalnie).