Cofnij Email Link
+ porcje
kokosowe ciasto marmurkowe bez cukru i glutenu

Kokosowe ciasto marmurkowe

Avatar for Modern Cavegirl
Szukacie prostego i pysznego keto ciasta do niedzielnej kawki/herbatki...? Oto ono - keto kokosowe ciasto marmurkowe. Mało skomplikowany skład nadrabia atrakcyjnym wyglądem. No i bardzo przyjemnym kokosowym smakiem! 🤩
3 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Czas całkowity 55 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 165.33 kcal

Składniki
  

Sposób przygotowania
 

  • Jajka ubić na puszystą masę z solą i słodzidłem. Dodać mleko kokosowe, ocet, ekstrakt z wanilii oraz olej kokosowy i ubijać jeszcze przez chwilę. Pozostałe suche składniki oprócz kakao połączyć ze sobą, po czym delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao. Odstawić na chwilę (ok. 3-5 minut), żeby masa zgęstniała. Jeśli jest za rzadka, dodać odrobinę mąki kokosowej.
  • Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wlać najpierw porcję jasnego ciasta, a następnie ciemnego. Powtarzać do wyczerpania obu mas. Nożem zrobić kilka esów floresów mieszając obie warstwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° z włączoną funkcją termoobiegu i piec przez ok. 40 - 45 minut aż do suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

  1. Wszystkie składniki do pieczenia powinny być w temperaturze pokojowej!