Szukacie prostego i pysznego keto ciasta do niedzielnej kawki/herbatki...? Oto ono - keto kokosowe ciasto marmurkowe. Mało skomplikowany skład nadrabia atrakcyjnym wyglądem. No i bardzo przyjemnym kokosowym smakiem! 🤩
Jajka ubić na puszystą masę z solą i słodzidłem. Dodać mleko kokosowe, ocet, ekstrakt z wanilii oraz olej kokosowy i ubijać jeszcze przez chwilę. Pozostałe suche składniki oprócz kakao połączyć ze sobą, po czym delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao. Odstawić na chwilę (ok. 3-5 minut), żeby masa zgęstniała. Jeśli jest za rzadka, dodać odrobinę mąki kokosowej.
Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wlać najpierw porcję jasnego ciasta, a następnie ciemnego. Powtarzać do wyczerpania obu mas. Nożem zrobić kilka esów floresów mieszając obie warstwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° z włączoną funkcją termoobiegu i piec przez ok. 40 - 45 minut aż do suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku.