Pyszna keto zupa avgolemono prezentuje sobą wszystko, co w Grecji najlepsze. Jednocześnie jest rozgrzewająca i bardzo pożywna. Nuta cytryny świetnie współgra z mięsem, warzywami i jajkami. Podsumowując - nic dodać nic ująć... :)
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Seler naciowy pozbawić łyk i razem z cebulą i czosnkiem drobno pokroić. Oliwę rozgrzać w garnku, dodać warzywa i dusić pod przykryciem 8 minut. Zalać bulionem, dodać przyprawy i mięso. Gotować kolejne 5 minut.
Makaron shirataki przelać bieżącą wodą, odsączyć z wody i dodać do zupy. Jajka rozbełtać z sokiem z cytryny. Zahartować gorącym bulionem (dodać 1 chochlę i wymieszać), po czym dodać masę jajeczną do zupy. Podgrzewać uważając, żeby nie zagotować. Gdy zupa zgęstnieje, zestawić z palnika. Podawać na gorąco.