Cofnij Email Link
+ porcje
banoffee pie bez cukru i glutenu

Banoffee Pie

Avatar for Modern Cavegirl
Jeśli myślicie, że są rzeczy niemożliwe do osiągnięcia na diecie ketogenicznej, to zapewniam Was, że jest zupełnie odwrotnie! :D Najlepszym dowodem na to jest keto banoffee pie, czyli tarta z karmelem i "bananami" w wydaniu niskowęglowodanowym. Wypróbujcie koniecznie, bo to istne niebo w gębie!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas oczekiwania 30 minuty
Czas całkowity 1 godzina 10 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 224.7 kcal

Składniki
  

Spód

Nadzienie "bananowo" - karmelowe

Nadzienie śmietanowe

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wszystkie składniki utrzeć w malakserze. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ją ciastem. Wstawić do lodówki na 30 minut. Można podpiec w piekarniku nagrzanym do 180° przez ok. 10 - 12 minut.

Nadzienie bananowo - karmelowe

  • Cukinię obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Posolić, żeby puściła sok. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Tłuszcz rozgrzać na patelni i wrzucić cukinię. Zasypać allulozą i mieszać aż całość zgęstnieje i zbrązowieje, a cukinia zmięknie. Zalać mlekiem kokosowym i odparować nadmiar płynu. Zestawić z ognia. Ostudzić. Karmel powinien znacznie zgęstnieć. Wyłożyć na spód.

Nadzienie śmietanowe

  • Stałą część mleka kokosowego z puszki ubić mikserem ze słodzidłem. Wyłożyć na nadzienie karmelowe. Posypać wiórkami z czekolady.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu