Jeśli myślicie, że są rzeczy niemożliwe do osiągnięcia na diecie ketogenicznej, to zapewniam Was, że jest zupełnie odwrotnie! :D Najlepszym dowodem na to jest keto banoffee pie, czyli tarta z karmelem i "bananami" w wydaniu niskowęglowodanowym. Wypróbujcie koniecznie, bo to istne niebo w gębie!
Wszystkie składniki utrzeć w malakserze. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ją ciastem. Wstawić do lodówki na 30 minut. Można podpiec w piekarniku nagrzanym do 180° przez ok. 10 - 12 minut.
Nadzienie bananowo - karmelowe
Cukinię obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Posolić, żeby puściła sok. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Tłuszcz rozgrzać na patelni i wrzucić cukinię. Zasypać allulozą i mieszać aż całość zgęstnieje i zbrązowieje, a cukinia zmięknie. Zalać mlekiem kokosowym i odparować nadmiar płynu. Zestawić z ognia. Ostudzić. Karmel powinien znacznie zgęstnieć. Wyłożyć na spód.
Nadzienie śmietanowe
Stałą część mleka kokosowego z puszki ubić mikserem ze słodzidłem. Wyłożyć na nadzienie karmelowe. Posypać wiórkami z czekolady.