Keto makaron jajeczny to prawdziwy przełom, jeśli chodzi o kulinarne możliwości diety ketogenicznej. Okazuje się bowiem, że coś, co wydawało się być niemożliwe, jest tak naprawdę na wyciągnięcie ręki! Żeby przygotować pyszną włoską pastę wystarczy kilkadziesiąt minut i trochę zaangażowania własnego. :)
Suche składniki wymieszać ze sobą, zrobić dołek w mąkach, wlać doń oliwę i wbić jajka. Rozbełtać jajka widelcem i wmieszać mąkę. Gdy większość płynu zostanie wchłonięta przejść na ugniatanie ciasta dłońmi. Wyrabiać ciasto przez 5-7 minut aż stanie się jednolite i elastyczne. Uformować kulę i owinąć folią spożywczą. Odstawić na 15 - 20 minut.
Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część umieścić w maszynce do makaronu i wycisnąć makaron o dowolnym kształcie. Układać makaron na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/ ściereczce do przeschnięcia. Powtórzyć z pozostałym ciastem. Suszyć makaron min. 30 minut jeśli chce się go gotować zaraz po przygotowaniu lub 24 godziny, aby można było go przechowywać dłużej.
Gotować makaron świeży w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty, a makaron suszony przez ok. 5-7 minut.
1. Makaron konsystencją przypomina trochę makarony z zielonego groszku lub soczewicy, jednak zawartość węglowodanów jest tutaj na dużo niższym poziomie.2. Inspiracja do tego przepisu pochodzi stąd.