Cofnij Email Link
+ porcje
keto makaron jajeczny

Makaron jajeczny

Avatar for Modern Cavegirl
Keto makaron jajeczny to prawdziwy przełom, jeśli chodzi o kulinarne możliwości diety ketogenicznej. Okazuje się bowiem, że coś, co wydawało się być niemożliwe, jest tak naprawdę na wyciągnięcie ręki! Żeby przygotować pyszną włoską pastę wystarczy kilkadziesiąt minut i trochę zaangażowania własnego. :)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Czas oczekiwania 20 minuty
Czas całkowity 40 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 145.21 kcal

Składniki
  

Sposób przygotowania
 

  • Suche składniki wymieszać ze sobą, zrobić dołek w mąkach, wlać doń oliwę i wbić jajka. Rozbełtać jajka widelcem i wmieszać mąkę. Gdy większość płynu zostanie wchłonięta przejść na ugniatanie ciasta dłońmi. Wyrabiać ciasto przez 5-7 minut aż stanie się jednolite i elastyczne. Uformować kulę i owinąć folią spożywczą. Odstawić na 15 - 20 minut.
  • Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część umieścić w maszynce do makaronu i wycisnąć makaron o dowolnym kształcie. Układać makaron na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/ ściereczce do przeschnięcia. Powtórzyć z pozostałym ciastem. Suszyć makaron min. 30 minut jeśli chce się go gotować zaraz po przygotowaniu lub 24 godziny, aby można było go przechowywać dłużej.
  • Gotować makaron świeży w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty, a makaron suszony przez ok. 5-7 minut.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

1. Makaron konsystencją przypomina trochę makarony z zielonego groszku lub soczewicy, jednak zawartość węglowodanów jest tutaj na dużo niższym poziomie.
2. Inspiracja do tego przepisu pochodzi stąd.