Keto ciasto wielkanocne na wesoło, czyli inspirowane wielkanocnymi pisankami - kolorowymi, nakrapianymi cudeńkami. Tak naprawdę jest to keto biszkopt przełożony zabarwionym na niebiesko kremem i udekorowany jajeczkami z marcepanu. Prawda, że słodkie? :D
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze słodzidłem i solą na gładką i lśniącą masę. Powoli (na niskich obrotach miksera) dodać po jednym żółtku, a następnie mieszankę mąk, skrobi i spulchniaczy. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy (Ø20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175° przez ok. 30 - 35 minut (do suchego patyczka). Ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół.
Krem
Śmietanę kokosową ubić z olejem kokosowym i erytrytolem w pudrze na jasną puszystą masę. Dodać wanilię oraz gęste mleko kokosowe z puszki. W gorącym naparze z klitorii ternateńskiej rozpuścić żelatynę. Wmieszać do kremu (jeśli kolor wyjdzie zbyt blady, dodać kolejną niewielką porcję naparu). Kremem przełożyć biszkopt i wysmarować wierzch oraz boki ciasta. Na wierzchu w centralnej części wyłożyć dodatkową porcję kremu formując "gniazdko". Wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na noc). Kakao rozpuścić w odrobinie wody i za pomocą pędzelka pokropić ciasto.
Jajeczka z marcepanu
Migdały utrzeć w malakserze na pastę, dodając oleju z migdałów. Ulepić 3 - 4 jajeczka. Tłuszcz kakaowy rozpuścić na niewielkiej mocy palnika razem z erytrytolem i naparem z klitorii ternateńskiej. Dobrze wymieszać. Powstałą pastą obtoczyć jajka z marcepanu. Wiórki kokosowe zrumienić na suchej patelni. Wyłożyć gniazdko wiórkami, a następnie ułożyć w nim jajeczka.