Cofnij Email Link
+ porcje
keto ciasto śniadaniowe

Ciasto śniadaniowe

Avatar for Modern Cavegirl
Keto ciasto śniadaniowe pyszne i zdrowe! :) Na spodzie z granoli, z masą jogurtową, owocami i sekretnym składnikiem, który zaskoczy niejedno z Was... :P Z niecałymi 5 g węglowodanów netto stanowi perfekcyjne, niskowęglowodanowe, a przy tym równocześnie pełnowartościowe śniadanie. Polecam!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 8 minuty
Czas oczekiwania 3 godziny
Czas całkowity 3 godziny 28 minuty
Rodzaj dania Deser, Śniadanie
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 245.82 kcal

Składniki
  

Spód

Masa kalafiorowa

Galaretka

  • 1 łyżeczka żelatyny (5 g)
  • ¼ - ½ łyżeczki napój w proszku słodzony stewią Bolero o smaku guarany lub dowolny czerwony
  • 150 ml woda świeża filtrowana
  • 50 ml woda wrząca
  • 80 g niskowęglowodanowych owoców (u mnie jabłko, ale lepsze będą borówki, maliny lub jeżyny)

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wszystkie składniki spodu umieścić w malakserze i rozdrobnić. Powstałą masą wylepić dno tortownicy Ø 20 cm, wyłożonej uprzednio folią spożywczą.

Masa kalafiorowa

  • Kalafiora ugotować do miękkości. Galaretkę cytrynową/żelatynę rozpuścić w 150 ml zimnej wody z napojem bolero, a gdy nasiąknie zalać 50 ml wrzątku i dokładnie wymieszać. Zblendować kalafiora z galaretką, a gdy masa przestygnie także ze śmietaną kokosową. Powstałą masę wylać na spód i wstawić do lodówki do stężenia (ok. 1 h).

Galaretka

  • Napój Bolero wraz z żelatyną rozpuścić w świeżej, chłodnej wodzie. Zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać do pełnego rozpuszczenia. Lekko schłodzić i wylać na stężałą masę kalafiorową. Ułożyć owoce. Wstawić ponownie do lodówki na min. 2 h.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

1. Ciasto najlepiej zrobić z jednodniowym wyprzedzeniem, tzn. przygotować wieczorem, żeby było gotowe na śniadanie następnego dnia.