Pozycja niezbędna dla miłośników keto śniadań na słodko. Bezcukrowy keto syrop klonowy to idealny dodatek do keto naleśników i pankejków. Sprawdzi się także w wielu innych przepisach. Wypróbujcie koniecznie!
Wodę (½ szklanki) i keto słodzidło umieścić w garnku z grubym dnem. Mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować na intensywnej mocy palnika (u mnie poziom 7 na indukcji) 5 minut aż masa zgęstnieje.1
Błonnik akacjowy lub żelatynę wymieszać z dodatkową porcją wody, dobrze rozpuścić (ilość zagęstnika dopasować do docelowej gęstości syropu). Wlać do gorącej masy i wymieszać. Dodać ekstrakty i wymieszać do połączenia się składników.
Jeśli syrop wyszedł zbyt gęsty, dodać trochę wody, a jeśli jest zbyt rzadki - dodatkową porcję błonnika akacjowego.
Ostudzić i przelać do buteleczki. Przechowywać w lodówce (do 1 miesiąca).
Jeśli korzystasz z erytrytolu, temperatura uzyskana podczas gotowania musi mieć 120°, a jeśli z allulozy ok. 110°. Dla ksylitolu wystarczy 92°. Zachowaj szczególną ostrożność przy pracy z erytrytolem. Masa jest bardzo gorąca, a ksylitol przy wymaganej temperaturze 120° wydziela dużo "dymu".
Jeśli uzyskany kolor syropu nie jest satysfakcjonujący, można zabarwić go odrobiną kawy z cykorii.
Syrop zrobiony na bazie erytrytolu może mieć tendencję do krystalizowania się. W celu przywrócenia właściwej konsystencji należy go lekko podgrzać.
Można go używać wszędzie tam, gdzie w składnikach znajduje się "bezcukrowy syrop klonowy".