Cofnij Email Link
+ porcje
bezcukrowy keto syrop

Bezcukrowy syrop klonowy

Avatar for Modern Cavegirl
Pozycja niezbędna dla miłośników keto śniadań na słodko. Bezcukrowy keto syrop klonowy to idealny dodatek do keto naleśników i pankejków. Sprawdzi się także w wielu innych przepisach. Wypróbujcie koniecznie!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Czas całkowity 10 minuty
Rodzaj dania Dodatek
Kuchnia Amerykańska
Ilość porcji 10 porcji
Kalorie 1.18 kcal

Składniki
  

  • ½ szklanki woda świeża, filtrowana
  • ¼ szklanki keto słodzidło alluloza, erytrytol lub ksylitol1 (patrz adnotacje)
  • 4-6 łyżeczek błonnik akacjowy lub 2 łyżeczki żelatyny (nie w wersji wege/vegan)
  • ½ szklanki woda świeża, filtrowana
  • 2 łyżeczki ekstrakt klonowy lub kropelki smakowe o smaku syropu klonowego (ilość wedle uznania)
  • 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii

Sposób przygotowania
 

  • Wodę (½ szklanki) i keto słodzidło umieścić w garnku z grubym dnem. Mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować na intensywnej mocy palnika (u mnie poziom 7 na indukcji) 5 minut aż masa zgęstnieje.1
  • Błonnik akacjowy lub żelatynę wymieszać z dodatkową porcją wody, dobrze rozpuścić (ilość zagęstnika dopasować do docelowej gęstości syropu). Wlać do gorącej masy i wymieszać. Dodać ekstrakty i wymieszać do połączenia się składników.
  • Jeśli syrop wyszedł zbyt gęsty, dodać trochę wody, a jeśli jest zbyt rzadki - dodatkową porcję błonnika akacjowego.
  • Ostudzić i przelać do buteleczki. Przechowywać w lodówce (do 1 miesiąca).
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

  1. Jeśli korzystasz z erytrytolu, temperatura uzyskana podczas gotowania musi mieć 120°, a jeśli z allulozy ok. 110°. Dla ksylitolu wystarczy 92°. Zachowaj szczególną ostrożność przy pracy z erytrytolem. Masa jest bardzo gorąca, a ksylitol przy wymaganej temperaturze 120° wydziela dużo "dymu".
  2. Jeśli uzyskany kolor syropu nie jest satysfakcjonujący, można zabarwić go odrobiną kawy z cykorii.
  3. Syrop zrobiony na bazie erytrytolu może mieć tendencję do krystalizowania się. W celu przywrócenia właściwej konsystencji należy go lekko podgrzać.
  4. Można go używać wszędzie tam, gdzie w składnikach znajduje się "bezcukrowy syrop klonowy".