Cofnij Email Link
+ porcje
keto tarta PBJ

Tarta PB&J

Avatar for Modern Cavegirl
Bardzo smaczna i ekspresowa w przygotowaniu keto tarta PB&J to typowo amerykańskie połączenie smaków. Nadzienie to bowiem masło orzechowe i konfitura owocowa (w tym przypadku rabarbar). Jest to keto ciasto w typie mazurka idealne na lato (bez pieczenia)! 😅
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minuty
Czas oczekiwania 15 minuty
Czas całkowity 25 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska
Ilość porcji 10 porcji
Kalorie 183.39 kcal

Składniki
  

Spód

Konfitura z rabarbaru

  • 500 g rabarbar (ok. 3 długie łodygi)
  • ¼ szklanki woda
  • 1 łyżeczka żelatyna płaska (w wersji wege/vegan zastąpić agarem)
  • 35 g keto słodzidło np. alluloza, erytrytol lub ½ łyżeczki napoju Bolero (u mnie o smaku guarany)

Nadzienie

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wszystkie składniki utrzeć w malakserze na gładką, plastyczną masę. Wylepić nią tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 15 minut. Opcjonalnie można podpiec spód przez ok. 8 -10 minut w 180°.

Konfitura z rabarbaru

  • Rabarbar pokroić w kawałki i udusić w wodzie do miękkości. Jeszcze gorący posypać żelatyną (w przypadku agaru wsypać go pod koniec duszenia). Dosłodzić wybranym keto słodzidłem lub Bolero.

Wykończenie

  • Na spód wyłożyć masło orzechowe, a następnie konfiturę. Posypać orzeszkami arachidowymi. Przed podaniem najlepiej schłodzić.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu