Bardzo smaczna i ekspresowa w przygotowaniu keto tarta PB&J to typowo amerykańskie połączenie smaków. Nadzienie to bowiem masło orzechowe i konfitura owocowa (w tym przypadku rabarbar). Jest to keto ciasto w typie mazurka idealne na lato (bez pieczenia)! 😅
Wszystkie składniki utrzeć w malakserze na gładką, plastyczną masę. Wylepić nią tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 15 minut. Opcjonalnie można podpiec spód przez ok. 8 -10 minut w 180°.
Konfitura z rabarbaru
Rabarbar pokroić w kawałki i udusić w wodzie do miękkości. Jeszcze gorący posypać żelatyną (w przypadku agaru wsypać go pod koniec duszenia). Dosłodzić wybranym keto słodzidłem lub Bolero.
Wykończenie
Na spód wyłożyć masło orzechowe, a następnie konfiturę. Posypać orzeszkami arachidowymi. Przed podaniem najlepiej schłodzić.