Kolejny pomysł na wykorzystanie super warzywa, jakim jest cukinia. Tym razem jest to keto cukinia nadziewana kurczakiem i pieczarkami. Pyszne danie obiadowe, które uraczy Wasze kubki smakowe, a zarazem odżywi ciało i umysł. Do wykorzystania w sezonie niejeden raz! :)
Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne i wyrzucić. Drążyć dalej aż do uzyskania łódeczek. Posolić i odstawić.
Kurczaka pokroić w małe kawałki, posolić do smaku i przyprawić ulubionymi przyprawami. Masło rozgrzać na patelni i usmażyć kurczaka na rumiano. Dodać posiekaną drobno cebulę, pieczarki oraz miąższ z cukinii. Dusić do miękkości.
Na koniec dodać posiekany drobno plaster pomidora suszonego, zalać wszystko mlekiem kokosowym. Gdy płyn lekko odparuje, zdjąć z ognia. Przestudzić. Dodać parmezan i doprawić w razie potrzeby.
Cukinię wytrzeć do sucha ręcznikiem kuchennym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° z włączoną funkcją grilla na ok. 15-20 minut aż zmięknie.
Miękką cukinię nadziewać potrawką z kurczaka, po czym zawinąć w szynkę i wstawić do piekarnika na kolejne 5 - 10 minut.