Cofnij Email Link
+ porcje
keto cukinia nadziewana

Cukinia nadziewana kurczakiem i pieczarkami

Avatar for Modern Cavegirl
Kolejny pomysł na wykorzystanie super warzywa, jakim jest cukinia. Tym razem jest to keto cukinia nadziewana kurczakiem i pieczarkami. Pyszne danie obiadowe, które uraczy Wasze kubki smakowe, a zarazem odżywi ciało i umysł. Do wykorzystania w sezonie niejeden raz! :)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas całkowity 40 minuty
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 2 porcje
Kalorie 403.01 kcal

Składniki
  

Sposób przygotowania
 

  • Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne i wyrzucić. Drążyć dalej aż do uzyskania łódeczek. Posolić i odstawić.
  • Kurczaka pokroić w małe kawałki, posolić do smaku i przyprawić ulubionymi przyprawami. Masło rozgrzać na patelni i usmażyć kurczaka na rumiano. Dodać posiekaną drobno cebulę, pieczarki oraz miąższ z cukinii. Dusić do miękkości.
  • Na koniec dodać posiekany drobno plaster pomidora suszonego, zalać wszystko mlekiem kokosowym. Gdy płyn lekko odparuje, zdjąć z ognia. Przestudzić. Dodać parmezan i doprawić w razie potrzeby.
  • Cukinię wytrzeć do sucha ręcznikiem kuchennym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° z włączoną funkcją grilla na ok. 15-20 minut aż zmięknie.
  • Miękką cukinię nadziewać potrawką z kurczaka, po czym zawinąć w szynkę i wstawić do piekarnika na kolejne 5 - 10 minut.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)