Szybka i prosta keto przekąska w iście letnim stylu. Keto frytki z cukinii to także świetny dodatek do obiadu. W towarzystwie ostrego sosu lub salsy smakują wyśmienicie. Można je przygotować zarówno we frytkownicy beztłuszczowej, jak i piekarniku. Wychodzą aromatyczne i chrupiące - koniecznie do wypróbowania!
Cukinię pokroić wzdłuż na grube plastry, a następnie w paski przypominające kształtem frytki. Posolić i odstawić na 5 minut.
W głębokim talerzu wymieszać parmezan, mąkę łubinową i przyprawy. Białko ubić na sztywno. Frytki z cukinii osuszyć ręcznikiem papierowym i umieścić w misce z białkiem. Dobrze obtoczyć każdą frytkę.
Następnie frytki opanierować w mieszance parmezanu, mąki łubinowej i przypraw. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub umieścić we frytkownicy beztłuszczowej. Spryskać frytki olejem kokosowym i piec w temperaturze 200° przez ok. 10 - 15 minut (w piekarniku włączyć funkcję termoobiegu).
Po ok. połowie czasu pieczenia przewrócić frytki na drugą stronę i ponownie spryskać olejem (dot. wersji z udziałem piekarnika).