Cofnij Email Link
+ porcje
keto frytki z cukinii

Frytki z cukinii

Avatar for Modern Cavegirl
Szybka i prosta keto przekąska w iście letnim stylu. Keto frytki z cukinii to także świetny dodatek do obiadu. W towarzystwie ostrego sosu lub salsy smakują wyśmienicie. Można je przygotować zarówno we frytkownicy beztłuszczowej, jak i piekarniku. Wychodzą aromatyczne i chrupiące - koniecznie do wypróbowania!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas oczekiwania 5 minuty
Czas całkowity 22 minuty
Rodzaj dania Dodatek
Kuchnia Amerykańska
Ilość porcji 1 porcja
Kalorie 377.53 kcal

Składniki
  

  • 1 szt. cukinia
  • 30 g parmezan
  • 20 g mąka łubinowa
  • 0,5 łyżeczki czosnek granulowany
  • 0,5 łyżeczki papryka słodka w proszku
  • sól
  • 1 łyżka olej kokosowy w sprayu
  • 1 szt. białka jaj

Sposób przygotowania
 

  • Cukinię pokroić wzdłuż na grube plastry, a następnie w paski przypominające kształtem frytki. Posolić i odstawić na 5 minut.
  • W głębokim talerzu wymieszać parmezan, mąkę łubinową i przyprawy. Białko ubić na sztywno. Frytki z cukinii osuszyć ręcznikiem papierowym i umieścić w misce z białkiem. Dobrze obtoczyć każdą frytkę.
  • Następnie frytki opanierować w mieszance parmezanu, mąki łubinowej i przypraw. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub umieścić we frytkownicy beztłuszczowej. Spryskać frytki olejem kokosowym i piec w temperaturze 200° przez ok. 10 - 15 minut (w piekarniku włączyć funkcję termoobiegu).
  • Po ok. połowie czasu pieczenia przewrócić frytki na drugą stronę i ponownie spryskać olejem (dot. wersji z udziałem piekarnika).
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

  1. Tego samego przepisu można użyć do przygotowania pysznych chipsów cukinii, tylko cukinię należy pokroić w cienkie plastry zamiast frytek. :)