Pyszny urodzinowy keto tort, w którym przemycone zostało warzywo. Brzmi intrygująco...? Zapewniam, że keto tort z cukinią jest nie tylko zdrowy, ale i bardzo smaczny! W pełni zatwierdzony nie tylko przez ketoholików, ale również cukroholików, co tym bardziej przemawia na jego korzyść... Wypróbujcie koniecznie! :)
Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posypać odrobiną soli i odstawić na chwilę. W międzyczasie wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać składniki mokre. Cukinię solidnie odcisnąć z wody i delikatnie wmieszać do ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza do suchego patyczka (ok. 30 minut). Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Krem
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko posłodzone kropelkami smakowymi przelać do wysokiego naczynia i ubijać aż podwoi swoją objętość i mocno zgęstnieje. Do żelatyny dodać wrzątek i rozpuścić razem z bolero. Dalej ubijając mleko, dodać roztwór żelatyny i ubijać do połączenia. Gdy masa zacznie tężeć, przełożyć ją na pierwszy blat i przykryć drugim.
Wierzch
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wyłożyć na wierzch tortu. Udekorować borówkami.