Cofnij Email Link
+ porcje
keto tort z cukinią

Tort z cukinią i borówkami

Avatar for Modern Cavegirl
Pyszny urodzinowy keto tort, w którym przemycone zostało warzywo. Brzmi intrygująco...? Zapewniam, że keto tort z cukinią jest nie tylko zdrowy, ale i bardzo smaczny! W pełni zatwierdzony nie tylko przez ketoholików, ale również cukroholików, co tym bardziej przemawia na jego korzyść... Wypróbujcie koniecznie! :)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas oczekiwania 2 godziny
Czas całkowity 2 godziny 45 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 202.67 kcal

Składniki
  

Keto brownie z cukinii

Krem

Dodatkowo

Makes: 20cm okrągła

Sposób przygotowania
 

Keto brownie z cukinii

  • Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posypać odrobiną soli i odstawić na chwilę. W międzyczasie wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać składniki mokre. Cukinię solidnie odcisnąć z wody i delikatnie wmieszać do ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza do suchego patyczka (ok. 30 minut). Wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Krem

  • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko posłodzone kropelkami smakowymi przelać do wysokiego naczynia i ubijać aż podwoi swoją objętość i mocno zgęstnieje. Do żelatyny dodać wrzątek i rozpuścić razem z bolero. Dalej ubijając mleko, dodać roztwór żelatyny i ubijać do połączenia. Gdy masa zacznie tężeć, przełożyć ją na pierwszy blat i przykryć drugim.

Wierzch

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wyłożyć na wierzch tortu. Udekorować borówkami.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)