zielony

Nieważne czy to z okazji dnia św. Patryka czy też w związku z faktem, że zbliża się wiosna. Ważne, że wszędzie króluje kolor zielony, symbol Irlandii i wiosny właśnie. Także na talerzach i w szklankach, bo w dzień św. Patryka nawet piwo farbuje się zielonym syropem. U mnie jednak będzie zdrowo i zgodnie z dietą ketogeniczną i Paleo, ale wcale nie mniej zielono!

Oto kilka iście zielonych propozycji:

keto tarta ze szparagami

Keto galette ze szparagami (Paleo, LowCarb)

Sezon szparagowy – reaktywacja W końcu pojawiły się w sklepach moje ukochane, upragnione i długo wyczekiwane szparagi…! Maj to w końcu miesiąc szparagów. Jednak w tym roku mam wrażenie, że wszystko odbywa się jakoś z lekkim opóźnieniem, bo mamy już praktycznie połowę maja, a szparagi pojawiły się w sprzedaży zaledwie jakieś kilka dni temu… I …

0 komentarzy
Keto Green Velvet Cake

Keto Green Velvet Cake (Paleo, LowCarb)

Oda do szpinaku Nie wiedzieć czemu na blogu nie ma zbyt wiele przepisów na dania ze szpinakiem. To w sumie trochę dziwne, bo zaliczam się do tej grupy osób, które zdecydowanie lubią to warzywo. Może nie jadam go codziennie, ale pojawia się na moim stole regularnie czy to w formie duszonej jako dodatek do dań …

0 komentarzy
Keto tort

Keto tort wiosenny (Paleo, LowCarb)

Keto tort na pierwszy dzień wiosny No w końcu doczekaliśmy tego dnia – oficjalnie nadeszła kalendarzowa WIOSNA!!! Ja się ogromnie cieszę. Nie to, żeby zima dała nam się w tym roku jakoś specjalnie we znaki, ale jednak dość już tej szaro-burości. Pora, żeby dookoła pojawiły się inne kolory. No i nie będę ukrywać, że tęsknię …

0 komentarzy
Keto spaghetti

Keto spaghetti Alfredo z kalafiora (Paleo, LowCarb, Wege)

Keto spaghetti Alfredo uświetni dzień bez mięsa Mmmm… Aksamitny i kremowy sos Alfredo to zaiste majstersztyk sztuki kulinarnej. Nobla temu, kto go wynalazł (czyli Alfredo di Lelio)! A zwłaszcza temu, kto zdecydował się złamać tradycyjną recepturę używając zblendowanego kalafiora! 😀 No pychota – mówię Wam! Już dawno miałam go wypróbować i tak jakoś zawsze coś …

0 komentarzy
keto shake

Keto Shamrock Shake (Paleo, LowCarb, Vegan)

Zielony – kolor Irlandii, nadziei i… wiosennych shake’ów Kojarzycie taką pozycję z menu najsłynniejszej sieci fast food’ów jak Shamrock Shake? Ja się osobiście z nią nie spotkałam. Nie jestem co prawda stałą bywalczynią żadnej z popularnych sieci fast food’owej (z oczywistych przyczyn ;)), ale niektóre kultowe propozycje są mi mimo to znane… Chociażby z wszędobylskich …

0 komentarzy
Keto biała czekolada

Keto biała czekolada (Paleo, LowCarb, AIP, Vegan)

Zwierzenia czekoladoholiczki Nie wyobrażacie sobie jak dawno po raz ostatni jadłam białą czekoladę… No wieki temu. Od jakiegoś czasu chodziła za mną, więc przy każdych zakupach w sklepie ze zdrową żywnością oglądałam wszystkie dostępne tam tabliczki takowej i analizowałam skład. Niestety, zawsze coś było w nich nie tak… A to mleko krowie, a to sama …

2 komentarze
Keto ciasto

Keto key lime pie (Paleo, LowCarb)

Słodki smak orzeźwienia Mamy środek lata. Powróciły wyższe temperatury, a wraz z nimi pojawiła się także potrzeba orzeźwienia. Woda z cytryną zdaje co prawda egzamin, ale o ile przyjemniej uzyskać ten sam efekt pałaszując kawałek ciasta! Mocno limonkowa i niezbyt słodka tarta stanowi idealny letni deser. Inspiracją jest amerykański klasyk – key lime pie. Kto …

2 komentarze
Keto sushi

Zielone keto sushi (Paleo, LowCarb, AIP)

Sushi inaczej – podejście numer dwa Chodziło za mną ostatnio sushi. A że dieta bezzbożowa – czy to w wersji Paleo czy też w postaci diety ketogenicznej – wyklucza stosowanie ryżu, musiałam obejść się smakiem. Szybko uzmysłowiłam sobie jednak, że istnieje pewien sposób i że da się uraczyć tym azjatyckim przysmakiem także przy moich ograniczeniach …

0 komentarzy
Sałatka z jajkiem, łososiem i szparagami

Keto sałatka z jajkiem i łososiem (Paleo, LowCarb)

Sałatka – śniadanie gotowe w kilka minut A dokładniej keto sałatka z jajkiem w koszulce, łososiem wędzonym i szparagami. Idealna propozycja na wartościowe śniadanie, w dodatku częściowo wykonana z “resztek”. Z wczorajszego obiadu zostało mi bowiem kilka ugotowanych szparagów i trochę sosu majonezowo- bazyliowego. W lodówce zalegało jeszcze napoczęte opakowanie mieszanki sałat. Uznałam więc, że …

0 komentarzy
Szparagi z jajkiem poszowanym

Keto szparagi z jajkiem (Paleo, LowCarb)

Siła tkwi w prostocie Nie ma nic piękniejszego niż prosty, smaczny i szybki w wykonaniu posiłek. Takie lubię najbardziej. Do tej grupy należą z pewnością te keto szparagi z jajkiem w koszulce. Praktycznie dwa składniki, ale pomimo ograniczonego składu danie to prezentuje sobą prawdziwie bogaty smak. No i prezentuje się też całkiem nieźle… W dodatku …

0 komentarzy
Keto spaghetti with meatballs

Keto spaghetti z pulpecikami (Paleo, LowCarb)

Prawie włoska potrawa Potrawa o włoskim rodowodzie, która w USA urosła do rangi klasyka. Na myśl o tym daniu, od razu przychodzi mi do głowy słynna- kultowa już wręcz- scena pocałunku z Zakochanego kundla. Miał on miejsce właśnie nad słuszną porcją Spaghetti with meatballs, tylko oczywiście nie w wersji keto… 😉 Co ciekawe, danie to …

0 komentarzy
Matcha Panna Cotta

Keto Matcha Panna Cotta (Paleo, LowCarb, AIP)

  Powiew wiosny No teraz to już nie tylko czuć wiosnę w powietrzu, ale nawet ją już widać! Na skwerach pojawiają się nieśmiało pierwsze kwiaty, czyli krokusy i przebiśniegi. A wraz z nimi krzaczki i drzewa zaczynają pokrywać się lekko zielonym zabarwieniem. Hurra! Nareszcie! Nie będę ukrywać, że czekałam na ten moment z utęsknieniem. Teraz …

2 komentarze
Zoodles z krewetkami

Keto zoodles z krewetkami (Paleo, LowCarb, AIP)

  Wiosenne menu Nie wiem czy Wy też tak macie, ale w moim przypadku zbliżająca się wiosna sprzyja lżejszym potrawom oraz zwiększonej konsumpcji warzyw. Czasami w ogóle nie mam ochoty na mięso, co przy mojej grupie krwi (0) jest wręcz nie do pomyślenia… 🙂 Tak też było ostatnio. Na myśl o typowo mięsnym obiedzie robiło …

0 komentarzy
Zupa brokułowo- serowa

Zupa brokułowa (Keto, Paleo, LowCarb, bez nabiału)

  Dobra zmiana Brokuły. Jedni je kochają, inni nienawidzą. Tymczasem brokuły to świetne warzywo. Niskokaloryczne, bogate w witaminy i minerały, o pięknym głęboko zielonym kolorze. Każdy, kto stara się zdrowo odżywiać powinien po nie często sięgać. U mnie niestety nie są częstym bywalcem. Jakoś tak wychodzi, że częściej na moim talerzu ląduje kalafior niż brokuły. …

0 komentarzy