Ciesz się smakiem lata i zaspokój swoje pragnienie słodkiego, nie rezygnując z diety ketogenicznej. Zdrowe i pyszne keto ciasto z galaretką truskawkową i panna cottą to pyszny sposób na sezonowe coś słodkiego!
Jajka, żółtka, erytrytol i olej kokosowy umieścić w malakserze i utrzeć do połączenia składników. Dodać suche składniki i ucierać dalej do uzyskania elastycznego ciasta. Wylepić nim spód formy do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° z włączoną funkcją termoobiegu i piec ok. 10 - 12 minut do lekkiego zrumienienia.
Panna cotta waniliowa
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia słodzidła oraz żelatyny. Wymieszać do połączenia składników. Ostudzić, a gdy zacznie lekko tężeć, wylać na upieczony spód.
Galaretka truskawkowa
Galaretkę w proszku rozpuścić w ok. 150 ml wrzątku razem z erytrytolem. Dolać 250 ml zimnej wody i odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. W międzyczasie truskawki pokroić na połówki i ułożyć na warstwie panna cotty. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić ciasto do lodówki do pełnego stężenia (ok. 2 h).