Cofnij Email Link
+ porcje
keto ciasto z galaretką truskawkową

Ciasto z galaretką truskawkową i panna cottą

Avatar for Modern Cavegirl
Ciesz się smakiem lata i zaspokój swoje pragnienie słodkiego, nie rezygnując z diety ketogenicznej. Zdrowe i pyszne keto ciasto z galaretką truskawkową i panna cottą to pyszny sposób na sezonowe coś słodkiego!
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 12 minuty
Czas oczekiwania 2 godziny
Czas całkowity 2 godziny 22 minuty
Rodzaj dania Deser
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 181.85 kcal

Składniki
  

Spód kruchy

Panna cotta waniliowa

Galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania
 

Spód kruchy

  • Jajka, żółtka, erytrytol i olej kokosowy umieścić w malakserze i utrzeć do połączenia składników. Dodać suche składniki i ucierać dalej do uzyskania elastycznego ciasta. Wylepić nim spód formy do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° z włączoną funkcją termoobiegu i piec ok. 10 - 12 minut do lekkiego zrumienienia.

Panna cotta waniliowa

  • Wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia słodzidła oraz żelatyny. Wymieszać do połączenia składników. Ostudzić, a gdy zacznie lekko tężeć, wylać na upieczony spód.

Galaretka truskawkowa

  • Galaretkę w proszku rozpuścić w ok. 150 ml wrzątku razem z erytrytolem. Dolać 250 ml zimnej wody i odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. W międzyczasie truskawki pokroić na połówki i ułożyć na warstwie panna cotty. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić ciasto do lodówki do pełnego stężenia (ok. 2 h).

Film

Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)