Keto ciasto z truskawkami: pyszny sposób na tęsknotę za słodkim
Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się tęsknić za smakiem słodkich wypieków na keto diecie ? Mam dla Ciebie dobrą wiadomość – można cieszyć się pysznym keto ciastem, które zaspokoi Twoje pragnienie słodkiego smaku i jednocześnie pozostanie zgodne z zasadami diety keto! Dziś chcę podzielić się z Tobą inspiracją – przepisem na keto ciasto z galaretką truskawkową!
To ciasto jest idealnym rozwiązaniem dla wszystkich miłośników truskawek, którzy chcą cieszyć się ich soczystym smakiem bez obawy o wysoki poziom cukru. Keto ciasto z truskawkami jest pyszne, lekkie i z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe!
Połączenie kruchego ciasta i panna cotty z intensywnym smakiem truskawek tworzy prawdziwie rozkoszną kombinację. Ciesz się smakiem lata w każdym kęsie, a jednocześnie realizuj swoje cele zdrowotne i żywieniowe!
Keto ciasto z galaretką truskawkową – składniki
To nic innego jak połączenie jajek, mąki kokosowej, keto słodzika (u mnie erytyrtol) i rafinowanego oleju kokosowego (w uproszczeniu). Kruche ciasto błyskawicznie przygotowuje się za pomocą malaksera. Po prostu wrzucam doń najpierw mokre składniki, ucieram, a następnie dodaję suche i po zmiksowaniu uzyskuję elastyczne ciasto, którym wylepiam formę do tarty.

Czyli pyszny włoski deser, który w tym przepisie stanowi jedną z warstw ciasta. Panna cotta to połączenie mleka kokosowego (lub śmietanki jeśli nie eliminujesz nabiału), keto słodzika oraz żelatyny. W tym przypadku robimy ją w najbardziej bazowym smaku, czyli waniliowym.
Aktualny hit sezonu i bardzo wdzięczny owoc, jeśli chodzi o ciasta i desery. Mogą to być jednak dowolne inne miękkie owoce. Na keto diecie najlepiej sprawdzają się wszelkie owoce jagodowe o stosunkowo niskiej zawartości węglowodanów, czyli przede wszystkim truskawki, borówki, wiśnie, maliny czy jagody.
🍨 Galaretka owocowa
U mnie truskawkowa, w proszku. Oczywiście mówimy tutaj o galaretce bezcukrowej. Można skorzystać ze sklepowych gotowców lub sporządzić ją samemu na bazie żelatyny (lub agaru) i napoju Bolero (mnóstwo smaków do wyboru), który stanowić będzie od razu źródło słodkości.

Ciasto z galaretką truskawkową i panna cottą
Wyposażenie
Składniki
Spód kruchy
- 2 szt. jajka
- 2 szt. żółtka ugotowane na twardo
- 35 g erytrytol
- 60 g olej kokosowy
- 100 g mąka kokosowa +/- zależności od stopnia chłonności
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia bez fosforanów
Panna cotta waniliowa
- 450 ml gęste mleko kokosowe
- 2 łyżeczki żelatyna lub agar
- 30 g erytrytol
- 0,5 łyżeczki ekstrakt z wanilii
Galaretka truskawkowa
- 350 g truskawki
- 1 opakowanie galaretka truskawkowa
- 20 g erytrytol
- 400 ml woda wrzątek + zimna
Sposób przygotowania
Spód kruchy
- Jajka, żółtka, erytrytol i olej kokosowy umieścić w malakserze i utrzeć do połączenia składników. Dodać suche składniki i ucierać dalej do uzyskania elastycznego ciasta. Wylepić nim spód formy do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° z włączoną funkcją termoobiegu i piec ok. 10 – 12 minut do lekkiego zrumienienia.
Panna cotta waniliowa
- Wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia słodzidła oraz żelatyny. Wymieszać do połączenia składników. Ostudzić, a gdy zacznie lekko tężeć, wylać na upieczony spód.
Galaretka truskawkowa
- Galaretkę w proszku rozpuścić w ok. 150 ml wrzątku razem z erytrytolem. Dolać 250 ml zimnej wody i odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. W międzyczasie truskawki pokroić na połówki i ułożyć na warstwie panna cotty. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić ciasto do lodówki do pełnego stężenia (ok. 2 h).
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Keto ciasto z truskawkami to doskonały pomysł na specjalne okazje, przyjęcia czy po prostu prostą przyjemność dla siebie. Urozmaicenie diety i cieszenie się różnorodnością smaków jest bowiem możliwe również na diecie ketogenicznej…
Ciesz się smakiem lata i zaspokój swoje pragnienie słodkiego, nie rezygnując z keto diety! Zdrowe i pyszne keto ciasto z galaretką truskawkową jest doskonałym dowodem na to, że da się to połączyć!
Dzięki 🙂 Spróbuję z tymi żółtkami.
Co robią żółtka w przepisie?
Pierwszy raz czytam taki przepis i zastanawiam się jaką funkcję mają ugotowane żółtka.
Dobre pytanie 😉 Znalazłam gdzieś wzmiankę o tym, że dobrze dodać do kruchego ciasta ugotowane żółtka (technika ovis mollis) i postanowiłam wypróbować… 😀 Mam wrażenie, że pozytywnie wpłynęły one na konsystencję, a spód wyszedł taki delikatniejszy i bardziej miękki.
Można je pominąć, chociaż moim zdaniem spód z ich udziałem jest lepszy. 🙂