Odkryj wyjątkowy przepis na świąteczny keto tort piernikowy, który nie tylko rozpieszcza kubki smakowe, ale także wpisuje się w zasady diety ketogenicznej. Spróbuj tego przysmaku i doświadcz świątecznych smaków w zdrowej odsłonie.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z solą, cream of tartar i erytrytolem. Żółtka wymieszać z olejem, dynią i cynamonem. Mąkę kokosową wymieszać z sodą, kamieniem winnym i przyprawą do piernika, po czym dodać tę mieszankę do masy żółtkowej. Delikatnie wmieszać szpatułką ubite białka. Odstawić na chwilę do zgęstnienia.
Przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 30-35 minut (do suchego patyczka). Ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół.
Krem
Schłodzone mleko kokosowe ubić na sztywno razem ze słodzikami. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę.
Powstałym kremem przełożyć blaty piernika dyniowego i posmarować boki. Zostawić trochę do przyozdobienia wierzchu. Wierzch posypać cynamonem, przyozdobić rozetkami z kremu oraz owocami żurawiny. Wstawić do lodówki na min. 2 h.