Cofnij Email Link
+ porcje
tort piernikowy bez cukru i glutenu

Tort Piernikowy

Avatar for Modern Cavegirl
Odkryj wyjątkowy przepis na świąteczny keto tort piernikowy, który nie tylko rozpieszcza kubki smakowe, ale także wpisuje się w zasady diety ketogenicznej. Spróbuj tego przysmaku i doświadcz świątecznych smaków w zdrowej odsłonie.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Czas chłodzenia 2 godziny
Czas całkowity 2 godziny 55 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 153.56 kcal

Składniki
  

Piernik dyniowy

Krem

Dekoracja (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
 

Piernik dyniowy

  • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z solą, cream of tartar i erytrytolem. Żółtka wymieszać z olejem, dynią i cynamonem. Mąkę kokosową wymieszać z sodą, kamieniem winnym i przyprawą do piernika, po czym dodać tę mieszankę do masy żółtkowej. Delikatnie wmieszać szpatułką ubite białka. Odstawić na chwilę do zgęstnienia.
  • Przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 30-35 minut (do suchego patyczka). Ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół.

Krem

  • Schłodzone mleko kokosowe ubić na sztywno razem ze słodzikami. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę.
  • Powstałym kremem przełożyć blaty piernika dyniowego i posmarować boki. Zostawić trochę do przyozdobienia wierzchu. Wierzch posypać cynamonem, przyozdobić rozetkami z kremu oraz owocami żurawiny. Wstawić do lodówki na min. 2 h.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

  1. Najlepiej umieścić na min. 30 minut przed ubijaniem w zamrażarce.