Cofnij Email Link
+ porcje
piernik kawowy bez cukru i glutenu

Piernik kawowy

Avatar for Modern Cavegirl
Wypróbuj przepis na keto piernik kawowy - świąteczne ciasto korzenne, które doskonale łączy słodkość z korzyściami diety ketogenicznej.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Polska
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 219.66 kcal

Składniki
  

Piernik kawowy

Polewa czekoladowa

Sposób przygotowania
 

Piernik kawowy

  • Masło rozpuścić. Dodać mleko kokosowe, espresso, powidła śliwkowe, kolagen, kawę mieloną i przyprawę do piernika. Wymieszać do uzyskania jednorodnej masy. Odstawić.
  • Jajka ubić z solą, erytrytolem i cream of tartar na puszystą masę. Dalej mieszając powoli dodawać masło z dodatkami. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie wmieszać do masy jajecznej.
  • Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 160℃ z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 40 - 45 minut. Ostudzić.

Polewa czekoladowa

  • Czekoladę rozpuścić w mleku kokosowym (na małej intensywności palnika). Powstałą polewą oblać wierzch ciasta. Posypać skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)