Cofnij Email Link
+ porcje
makowiec drożdżowy bez glutenu i bez cukru

Makowiec drożdżowy

Avatar for Modern Cavegirl
Odkryj magię Świąt dzięki przepisowi na keto makowiec drożdżowy, który zaskoczy Cię smakiem i prostotą przygotowania. Wypróbuj to kulinarne dzieło sztuki łączące smak tradycji z korzyściami diety ketogenicznej!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 25 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 25 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Polska
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 309.62 kcal

Składniki
  

Nadzienie makowe

Zaczyn drożdżowy

Ciasto

Polewa

Sposób przygotowania
 

Nadzienie makowe

  • Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 1 h. Po tym czasie solidnie odcedzić. Skórkę z pomarańczy zalać rumem. W rondlu podgrzać masło i podsmażyć na nim mak. Zalać mlekiem kokosowym, dorzucić skórkę pomarańczową z rumową zalewą oraz erytrytol. Gotować 15 minut aż całość zgęstnieje. Ostudzić. Ostudzoną masę rozdrobnić w malakserze dodając masło migdałowe oraz ekstrakt migdałowy i pomarańczowy. Orzechy drobno posiekać i wmieszać do masy.

Zaczyn drożdżowy

  • Przygotować zaczyn mieszając ze sobą wszystkie składniki w misce. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 -10 minut (powinny pojawić się bąbelki).

Ciasto

  • Jak drożdże zaczną pracować, dorzucić jajka, erytrytol oraz masło klarowane i wymieszać. Suche składniki wymieszać ze sobą i na koniec dodać do reszty. Wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta.
  • Rozwałkować na stolnicy podsypując mąką kokosową. Uformować prostokąt. Rozsmarować na nim masę makową i zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Piec przez 35 - 45 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu aż ciasto się lekko zrumieni. Ostudzić.

Polewa

  • Pastę kokosową podgrzać w garnuszku na małym ogniu razem z jogurtem. Jeszcze lekko ciepłą polać wierzch makowca. Posypać migdałami i skórką pomarańczową.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)