Stosowanie diety nie oznacza rezygnacji z radości delektowania się pysznymi smakołykami, także podczas Świąt. Dzisiaj odkryjemy wspólnie przepis na KETO makowiec drożdżowy, który doda wyjątkowego smaku Twoim niskowęglowodanowym Świętom Bożego Narodzenia.
Nieodparty urok makowca drożdżowego
Makowiec to jedno z ulubionych bożonarodzeniowych ciast. Dlaczego nie mielibyśmy cieszyć się jego smakiem na diecie niskowęglowodanowej…? Jeśli jest przyrządzony bez mąki i cukru, to nie ma żadnych przeciwwskazań! Wystarczy, że wypróbujesz poniższy przepis, a możesz mieć pewność, że Twoje Święta będą nie tylko zgodne z wytycznymi diety, ale i wyjątkowo smaczne. 🙂
Smak tradycji w wersji niskowęglowodanowej
Niskowęglowodanowy makowiec drożdżowy łączy w sobie tradycyjny smak z korzyściami diety wysokotłuszczowej. Nasze prababki z pewnością doceniłyby ten przepis. 🙂 Przekonaj się na własnej skórze, jak zaskakująco smaczne mogą być niskowęglowodanowe Święta.
Zdrowa alternatywa dla słodkości
Jednym z największych wyzwań diety niskowęglowodanowej jest znalezienie zamienników dla ulubionych słodyczy. Ten makowiec drożdżowy to nie tylko pyszne KETO ciasto, ale także zdrowa alternatywa dla tradycyjnych wypieków bez cukru i bez glutenu.
KETO makowiec: Składniki
Ten makowiec na drożdżach to prawdziwa uczta dla zmysłów. Stanowi pyszną wariację na temat rogali świętomarcińskich oraz rolady makowej. Składa się z puszystego drożdżowego ciasta na bazie mąki bambusowej i kokosowej, makowego nadzienia oraz śnieżnobiałej polewy. Zamiast białego maku, tym razem stawiamy jednak na mak niebieski.
Składniki, których potrzebujesz:
- Mąka kokosowa i błonnik bambusowy: Zamiast tradycyjnej mąki, używamy mąki kokosowej oraz bambusowej, które są bogate w błonnik.
- Erytrytol: Doskonała alternatywa dla cukru, nadająca słodki smak bez zbędnych węglowodanów. Do przygotowania nadzienia makowego, najlepiej sprawdzi się erytrytol w pudrze.
- Drożdże: Spulchniacz ożywiający ciasto i nadający mu puszystą strukturę.
- Jajka: Dodają wilgotności i są odpowiedzialne za należytą strukturę ciasta.
- Masło klarowane: Naturalny tłuszcz, nadający smaku i konsystencji, który nie zawiera białek mleka.
- Babka jajowata: Mielone łupiny babki jajowatej to czysty błonnik, który wiąże składniki i dba o właściwą konsystencję ciasta.
- Mleko kokosowe: Alternatywa dla tradycyjnego mleka, która nadaje delikatnego smaku, zarówno samemu ciastu, jak i nadzieniu. Idealne dla osób na diecie bezmlecznej.
- Mak: Tradycyjny składnik makowca, który idealnie wpasowuje się w zasady diety ograniczającej węglowodany.
- Orzechy włoskie: Dodają chrupkości i zdrowych tłuszczów.
- Skórka pomarańczowa: Nadaje aromatu i wyjątkowego smaku.
- Masło migdałowe: Dodaje nuty orzechowe oraz nadaje kremową konsystencję makowemu nadzieniu.
- Polewa kokosowa: Biała polewa zwieńczająca makowiec składa się z jogurtu kokosowego oraz pasty kokosowej.
Namiary na składniki użyte w tym przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
☆ KETO JADŁOSPIS NA ŚWIĘTA ☆
Dołącz do Plemienia Modern Cavegirl jako Szaman i odbierz zbilansowany keto jadłospis na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia! Kaloryczność: 1500, 1800 i 2000 kcal.
✓ Zrób sobie prezent na Święta!
Makowiec drożdżowy
Składniki
Nadzienie makowe
- 100 g mak niebieski
- 40 g masło klarowane
- 100 ml gęste mleko kokosowe (nie napój)
- 20 ml rum
- 20 g skórka pomarańczowa starta ze świeżej pomarańczy
- 40 g erytrytol w pudrze
- 60 g masło migdałowe
- 100 g orzechy włoskie
Zaczyn drożdżowy
- 150 ml gęste mleko kokosowe (nie napój)
- 7 g drożdże instant
- 1 łyżeczka inulina
Ciasto
- 3 szt. jajka małe
- 50 g erytrytol
- 60 g masło klarowane rozpuszczone
- 70 g mąka kokosowa
- 20 g błonnik bambusowy
- 10 g łupiny babki jajowatej (zmielone)
Polewa
- 25 g mus kokosowy (pasta kokosowa)
- 25 g jogurt kokosowy
- płatki migdałowe do dekoracji (opcjonalnie)
- skórka pomarańczowa do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Nadzienie makowe
- Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 1 h. Po tym czasie solidnie odcedzić. Skórkę z pomarańczy zalać rumem. W rondlu podgrzać masło i podsmażyć na nim mak. Zalać mlekiem kokosowym, dorzucić skórkę pomarańczową z rumową zalewą oraz erytrytol. Gotować 15 minut aż całość zgęstnieje. Ostudzić. Ostudzoną masę rozdrobnić w malakserze dodając masło migdałowe. Orzechy drobno posiekać i wmieszać do masy.
Zaczyn drożdżowy
- Przygotować zaczyn mieszając ze sobą wszystkie składniki w misce. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 -10 minut (powinny pojawić się bąbelki).
Ciasto
- Jak drożdże zaczną pracować, dorzucić jajka, erytrytol oraz masło klarowane i wymieszać. Suche składniki wymieszać ze sobą i na koniec dodać do reszty. Wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta.
- Rozwałkować na stolnicy podsypując mąką kokosową. Uformować prostokąt. Rozsmarować na nim masę makową i zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Piec przez 35 – 45 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu aż ciasto się lekko zrumieni. Ostudzić.
Polewa
- Pastę kokosową podgrzać w garnuszku na małym ogniu razem z jogurtem. Jeszcze lekko ciepłą polać wierzch makowca. Posypać migdałami i skórką pomarańczową.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten niskowęglowodanowy przepis to nie tylko zwykła propozycja kulinarna, to prawdziwe doświadczenie smakowe. Delikatna konsystencja połączona z intensywnym smakiem maku sprawiają, że każdy kęs to czysta rozkosz.
Zanurz się w świecie kulinarnych przyjemności i stwórz ciasto makowe bez nadmiaru weglowodanów, który zapadnie w pamięć na długo. Stanowi ono bowiem niezwykłą podróż po smakowitej krainie ketogenicznych wypieków.
Może Cię także zainteresować:
Dzień dobry,
czy do zaczynu mogę użyć zwykłego mleka 3,2% ? Czy za mało tłuste?
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o konsystencję ciasta, to myślę, że się sprawdzi, tylko nie wiem jak wypadnie pod kątem zawartości węglowodanów w porcji.