makowiec drożdżowy bez glutenu i bez cukru

Keto Makowiec Drożdżowy (Paleo, LCHF, bez cukru, bez glutenu)

Rozpoczęcie diety keto nie oznacza rezygnacji z radości delektowania się pysznymi smakołykami, także podczas Świąt. Dzisiaj odkryjemy wspólnie tajemnicę jak stworzyć Keto Makowiec Drożdżowy, który doda wyjątkowego smaku Twojemu niskowęglowodanowemu stylowi życia.

Nieodparty Urok Keto Makowca Drożdżowego

Smak Tradycji w Wersji Keto

Keto makowiec drożdżowy łączy w sobie tradycyjny smak z korzyściami diety ketogenicznej. Nasze prababki z pewnością doceniłyby ten przepis. 🙂 Przekonaj się na własnej skórze, jak zaskakująco smaczne mogą być niskowęglowodanowe Święta.

Zdrowa Alternatywa dla Słodkości

Jednym z największych wyzwań diety keto jest znalezienie zamienników dla ulubionych słodyczy. Ten makowiec drożdżowy to nie tylko pyszne keto ciasto, ale także zdrowa alternatywa dla tradycyjnych wypieków bez cukru i bez glutenu.

Keto Makowiec Drożdżowy: Składniki

Keto makowiec drożdżowy to prawdziwa uczta dla zmysłów. Stanowi pyszną wariację na temat rogali świętomarcińskich. Składa się z puszystego drożdżowego ciasta, makowego nadzienia oraz śnieżnobiałej polewy. Zamiast białego maku, tym razem stawiamy jednak na mak niebieski. Odkryj tajniki tego wyjątkowego przepisu.

rolada drożdżowa z makiem bez cukru i glutenu
ketogeniczna rolada drożdżowa z makiem

Składniki, których potrzebujesz:

  • Mąka kokosowa i błonnik bambusowy: Zamiast tradycyjnej mąki, używamy mąki kokosowej oraz bambusowej, które są bogate w błonnik.
  • Erytrytol: Doskonała alternatywa dla cukru, nadająca słodki smak bez zbędnych węglowodanów. Do przygotowania nadzienia makowego, najlepiej sprawdzi się erytrytol w pudrze.
  • Drożdże: Spulchniacz ożywiający ciasto i nadający mu puszystą strukturę.
  • Jajka: Dodają wilgotności i są odpowiedzialne za należytą strukturę ciasta.
  • Masło klarowane: Naturalny tłuszcz, nadający smaku i konsystencji, który nie zawiera białek mleka.
  • Babka Jajowata: Mielone łupiny babki jajowatej to czysty błonnik, który wiąże składniki i dba o właściwą konsystencję ciasta.
  • Mleko Kokosowe: Alternatywa dla tradycyjnego mleka, która nadaje delikatnego smaku, zarówno samemu ciastu, jak i nadzieniu.
  • Mak: Tradycyjny składnik makowca, który idealnie wpasowuje się w zasady diety keto.
  • Orzechy Włoskie: Dodają chrupkości i cennych tłuszczów.
  • Skórka Pomarańczowa: Nadaje aromatu i wyjątkowego smaku.
  • Masło Migdałowe: Dodaje nuty orzechowe oraz nadaje kremową konsystencję makowemu nadzieniu.
  • Polewa kokosowa: Biała polewa zwieńczająca makowiec składa się z jogurtu kokosowego oraz pasty kokosowej.
Jadłospis Keto Święta

KETO JADŁOSPIS NA ŚWIĘTA

Dołącz do Plemienia Modern Cavegirl i odbierz zbilansowany keto jadłospis na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia! Do wyboru: 1500, 1800 i 2000 kcal.

Zrób sobie prezent na Święta!

makowiec drożdżowy bez glutenu i bez cukru

Makowiec drożdżowy

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Odkryj magię Świąt dzięki przepisowi na keto makowiec drożdżowy, który zaskoczy Cię smakiem i prostotą przygotowania. Wypróbuj to kulinarne dzieło sztuki łączące smak tradycji z korzyściami diety ketogenicznej!
Czas przygotowania 25 minutes
Czas gotowania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 25 minutes
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Polska
Porcje 12 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Nadzienie makowe

Zaczyn drożdżowy

Ciasto

Polewa

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Nadzienie makowe

  • Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 1 h. Po tym czasie solidnie odcedzić. Skórkę z pomarańczy zalać rumem. W rondlu podgrzać masło i podsmażyć na nim mak. Zalać mlekiem kokosowym, dorzucić skórkę pomarańczową z rumową zalewą oraz erytrytol. Gotować 15 minut aż całość zgęstnieje. Ostudzić. Ostudzoną masę rozdrobnić w malakserze dodając masło migdałowe oraz ekstrakt migdałowy i pomarańczowy. Orzechy drobno posiekać i wmieszać do masy.

Zaczyn drożdżowy

  • Przygotować zaczyn mieszając ze sobą wszystkie składniki w misce. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 -10 minut (powinny pojawić się bąbelki).

Ciasto

  • Jak drożdże zaczną pracować, dorzucić jajka, erytrytol oraz masło klarowane i wymieszać. Suche składniki wymieszać ze sobą i na koniec dodać do reszty. Wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta.
  • Rozwałkować na stolnicy podsypując mąką kokosową. Uformować prostokąt. Rozsmarować na nim masę makową i zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Piec przez 35 – 45 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu aż ciasto się lekko zrumieni. Ostudzić.

Polewa

  • Pastę kokosową podgrzać w garnuszku na małym ogniu razem z jogurtem. Jeszcze lekko ciepłą polać wierzch makowca. Posypać migdałami i skórką pomarańczową.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Makowiec drożdżowy
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
309.62
% RWS*
Tłuszcz
 
27.02
g
16
%
Tłuszcze nasycone
 
11.44
g
72
%
Tłuszcze trans
 
0.004
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
7.51
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
5.68
g
Cholesterol
 
62.25
mg
21
%
Sód
 
31.81
mg
1
%
Potas
 
158.38
mg
5
%
Węglowodany
 
12.22
g
41
%
Błonnik
 
8.01
g
33
%
Cukier
 
1.7
g
Białko
 
6.79
g
7
%
Witamina A
 
68.12
IU
1
%
Witamina C
 
2.5
mg
3
%
Wapń
 
157.52
mg
16
%
Żelazo
 
1.67
mg
9
%
Węglowodany netto
 
4.21
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Keto Makowiec Drożdżowy: Podsumowanie

Ten Keto Przepis to nie tylko zwykła propozycja kulinarna, to prawdziwe doświadczenie smakowe. Delikatna konsystencja połączona z intensywnym smakiem maku sprawiają, że każdy kęs to czysta rozkosz.

Zanurz się w świecie kulinarnych przyjemności i stwórz niskowęglowodanowy makowiec drożdżowy, który zapadnie w pamięć na długo. To ciasto stanowi bowiem niezwykłą podróż po smakowitej krainie keto.

Czy Keto Makowiec Drożdżowy Jest Trudny do Przygotowania?

Nie, ten przepis jest stosunkowo prosty i dostosowany do każdego poziomu umiejętności kulinarnych.

Ile Czasu Potrzebuję na Przygotowanie Keto Makowca Drożdżowego?

W zaledwie kilku prostych krokach i w ciągu niewiele ponad godziny możesz cieszyć się własnoręcznie przygotowanym keto makowcem drożdżowym.

Czy Mogę Znaleźć Składniki w Zwykłym Sklepie Spożywczym?

Duża część składników jest łatwo dostępna stacjonarnie w każdym sklepie spożywczym, jednak w przypadku takich składników jak erytrytol czy mąka kokosowa albo bambusowa, konieczne będzie zrobienie zakupów z wyprzedzeniem w sklepach internetowych.

Może Cię także zainteresować:

2 Comments

  1. Avatar for Daga

    Dzień dobry,
    czy do zaczynu mogę użyć zwykłego mleka 3,2% ? Czy za mało tłuste?
    Pozdrawiam

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Jeśli chodzi o konsystencję ciasta, to myślę, że się sprawdzi, tylko nie wiem jak wypadnie pod kątem zawartości węglowodanów w porcji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu