Keto ryba po grecku to nie tylko niskowęglowodanowe danie – to prawdziwe arcydzieło smaku i zdrowia. W mojej kuchni stawiam na połączenie tradycji kulinarnej z zasadami diety ketogenicznej, tworząc potrawę, która nie tylko kusi podniebienie, ale także wspiera zdrowy styl życia.
Dlaczego KETO ryba po grecku?
Ryba po grecku to tradycyjne bożonarodzeniowe, a dokładniej wigilijne danie, które obfituje w węglowodany za sprawą panierki do ryby oraz udziału warzyw korzeniowych. Niskowęglowodanowa wersja tego dania pozwala zachować jego smak oraz charakter, ograniczając przy tym zawartość węglowodanów.
Smak, który podbije Twoje podniebienie
Połączenie świeżości ryby z intensywnością ziół i warzyw daje efekt smakowy, na który warto czekać do wigilijnego wieczora.
ZOBACZ TAKŻE: Przepisy na Keto Wigilię i Keto Święta Bożego Narodzenia
Niski poziom węglowodanów
Dzięki minimalnej ilości węglowodanów, ta potrawa wpisuje się w zasady diety ketogenicznej, wspierając Twoje zdrowie, a także utratę wagi.
Zdrowe tłuszcze i białko
Ryba dostarcza zdrowych tłuszczów omega-3 i wysokiej jakości białka, co stanowi idealne połączenie dla osób dbających o zdrowie oraz stosujących keto dietę.
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis wyróżnia się pewnymi cechami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- bardzo wysoka zawartość białka zapewnia uczucie sytości na długo i wspiera proces regeneracji tarczycy
- wysoka dawka błonnika gwarantuje sytość, pozytywnie wpływa na kondycję jelit oraz wspomaga odtruwanie organizmu
- solidna porcja tłuszczu ułatwia kontrolę apetytu oraz dostarcza budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów zapobiega skokom cukru we krwi i uruchamia tryb spalania tkanki tłuszczowej, co sprawia, że redukcja masy ciała, zwłaszcza odchudzanie brzucha jest dużo skuteczniejsze
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Keto ryba po grecku: Składniki najwyższej jakości
- Ryba: W procesie przygotowywania tego wyjątkowego dania kluczowy jest wybór ryby najwyższej jakości. Polecam filety świeże lub mrożone, takie jak miruna czy dorsz gwarantujące świetny smak, który rozpływa się w ustach.
- Keto panierka do ryby: W tym przepisie nie stosuję pełnej panierki do ryby, tylko lekko obtaczam ją w mące bambusowej i smażę.
- Warzywa po grecku: Marchewka, cukinia i papryka – te klasyczne składniki śródziemnomorskiej kuchni doskonale komponują się z charakterystycznym smakiem ryb.
- Zioła i przyprawy: Oregano, bazylia, tymianek, i czosnek nadają temu daniu głęboką nutę śródziemnomorskiego smaku. Dzięki nim każdy kęs jest kulinarnym doświadczeniem.
- Sos pomidorowy: Dobrej jakości passata pomidorowa doda potrawie jeszcze intensywniejszego smaku i doskonale połączy się z aromatycznymi przyprawami, tworząc kulinarne arcydzieło.
POZNAJ: Pozostałe KETO przepisy z udziałem ryb i owoców morza
Keto ryba z piekarnika: Przepis krok po kroku
- Przygotowanie ryby: Delikatnie przypraw rozmrożone lub świeże filety rybne ulubionymi przyprawami. Obtocz w mące bambusowej i obsmaż z obu stron na maśle klarowanym lub oleju kokosowym.
- Warzywa po grecku: Pokrój warzywa na kawałki lub zetrzyj na tarce o średnich oczkach i uduś w pomidorach. To wizualny festiwal kolorów i smaków.
- Przypraw do smaku: Dodaj ulubione zioła i przyprawy. To klucz do intensywnego smaku dania.
- Ryba z piekarnika: W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę warzyw, następnie usmażoną rybę i powtórz do wyczerpania składników. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż ryba będzie soczysta, a warzywa delikatnie zrumienione.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
☆ KETO JADŁOSPIS NA ŚWIĘTA ☆
Dołącz do Plemienia Modern Cavegirl jako Szaman i odbierz zbilansowany keto jadłospis na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia! Do wyboru: 1500, 1800 i 2000 kcal.
✓ Zrób sobie prezent na Święta!
Ryba po grecku
Wyposażenie
Składniki
- 800 g filety rybne np. z miruny (rozmrożone)
- 30 g błonnik bambusowy
- 80 g masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
- 2 łyżki olej z awokado lub oliwa z oliwek
- 1 szt. papryka czerwona duża
- 600 g cukinia
- 100 g cebula (1 szt.)
- 250 g marchewka
- 400 g passata pomidorowa
- 5 szt. liście laurowe
- ziele angielskie do smaku
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
- papryka ostra w proszku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Filety rybne obtoczyć w mące bambusowej i usmażyć z obu stron na maśle klarowanym do lekkiego zrumienienia. Ostudzić.
- Marchewkę, paprykę i cukinię zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę posiekać drobno. Warzywa wrzucić na rozgrzany olej z awokado, podsmażyć, zalać passatą pomidorową. Doprawić solą, pieprzem, listkami laurowymi, zielem angielskim i dusić ok. 10 – 15 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Można dodać ostrą paprykę. Ostudzić.
- Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Wyłożyć 1/3 warzyw w sosie pomidorowym. Następnie ułożyć połowę ryby. Powtórzyć do wyczerpania składników.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180℃ i zapiekać przez ok. 30 minut.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ryba po Grecku: Pytania & Odpowiedzi
Keto ryba po grecku to podróż po smaku i zdrowiu, która połączy twoje kulinarne oczekiwania z zasadami diety ketogenicznej. Spróbuj w tegoroczne Święta i ciesz się wyjątkowym doświadczeniem smakowym!
Tak, jak najbardziej możesz zdecydować się na wybór innego gatunku ryby. Najlepiej jednak sprawdzają się tutaj ryby o białym, zwartym mięsie.
Tak, możesz z powodzeniem dostosować przepis do swoich upodobań. Więcej warzyw oznacza więcej smaku, jednak uważaj na końcową zawartość węglowodanów w porcji.
Nie, to prosty przepis, który sprawi, że bez problemu przygotujesz to wigilijne danie.
Oczywiście, danie jest zdrowe i smaczne, idealne dla całej rodziny. Należy jedynie zwrócić uwagę na to, aby ryba nie miała ości.
Tak, omiń wtedy etap pieczenia i zamroź danie, a przed pieczeniem doprowadź je do temperatury pokojowej. Możesz także osobno zamrozić usmażoną rybę i warzywa w sosie pomidorowym.
Może Cię także zainteresować: