wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

masło klarowane

Masło klarowane – jak zrobić?

Zbliżają się święta, pomyślałam więc, że oprócz przepisów typowo świątecznych może się przydać krótki instruktaż dotyczący tego, jak domowym sposobem uzyskać masło klarowane… Jest to bowiem częsty składnik świątecznych dań, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. U mnie jest on w użyciu na okrągło. Nie wyobrażam sobie bez niego ani smażenia, ani pieczenia ani przygotowywania kremów czy polew do keto ciast. Obok oleju kokosowego to mój ulubiony rodzaj tłuszczu.

Masło klarowane – dobra opcja dla alergików

Jeśli w Waszych myślach pojawiło się pytanie po co w ogóle używać masła klarowanego, to śpieszę z wyjaśnieniami… 🙂 Otóż staram się unikać wszelkich produktów mlecznych. Źle na nie reaguję i wpływają one negatywnie na moje zdrowie w długim okresie. Zresztą u osób z chorobami autoimmunologicznymi (w tym Hashimoto) niewskazana jest konsumpcja nabiału ze względu na zawarte w nim białka mleka mogące wywołać reakcję autoimmunologiczną. Oczywiście sporadyczna konsumpcja w sytuacji, gdy mój stan zdrowia jest stabilny jest do zaakceptowania. Jednak zawsze tam, gdzie mogę staram się korzystać z bezmlecznych zastępników.

jak sklarować masło
Jak sklarować masło? – Instrukcja krok po kroku

Masło klarowane – domowe czy kupne?

Na to pytanie każdy musi udzielić sobie odpowiedzi sam. Jednak mogę Was nakierować na jedyną właściwą… 😉 Największą zaletą masła klarowanego domowej roboty jest pełna kontrola nad procesem produkcji oraz jakością.

Do klarowania należy wybierać masła najwyższej jakości. Najlepiej klaruje się masło ekologiczne lub takie z górnej półki cenowej (chociaż teraz do tej kategorii zalicza się już praktycznie każde… 😆).

Generuje ono najmniejszą liczbę szumowin i osadu. Produkcja masła klarowanego we własnym zakresie to także oszczędność pieniędzy. I to duża. Kostka masła ekologicznego (200 g) kosztowała mnie ostatnio 10 zł (a można dostać je też taniej, nawet poniżej 9 zł za kostkę). Zazwyczaj klaruję masło z dwóch kostek na raz, co daje wydatek rzędu 20 zł. Tymczasem ekologiczne masło klarowane o podobnej pojemności kosztuje w okolicach 40 zł, czyli dwa razy więcej.

Od jakiegoś czasu polegam więc na maśle klarowanym własnej roboty. Nie jest to zajęcie ani praco- ani czasochłonne. Właściwie większa część roboty robi się sama, więc przepis można uznać za bezobsługowy.

Powstał nawet krótki filmik obrazujący proces przygotowania masła klarowanego:

A poniżej znajdziecie szczegółową recepturę na to piękne złote klarowane masełko:

masło klarowane

Jak sklarować masło?

Modern Cavegirl
Masło klarowane to jeden z lepszych tłuszczów do smażenia i pieczenia, a i jako składnik kremów radzi sobie całkiem nieźle… Nadaje potrawom wyjątkowy, intensywny maślany smak i aromat. Niezbędny w kuchni każdego ketoholika. 😀
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 5 mins
Czas całkowity 20 mins
Rodzaj dania Dodatek
Porcje 1 słoik
Dieta
lowcarb
bezglutenowa

Wyposażenie

  • słoik
  • sitko
  • rondel

Składniki
  

  • 2 kostki masła ekologicznego u mnie Mlekovita

Sposób przygotowania
 

  • Umieścić masło w garnuszku i ustawić palnik na bardzo niską moc (u mnie poziom 2). Podgrzewać przez ok. 15 -20 minut aż całość się rozpuści.
  • Ściągnąć łyżką szumowinę, która zebrała się na wierzchu. Na pojemniku, w którym masło będzie przechowywane (u mnie szklany słoik) umieścić sitko. Sklarowane masło przelać przez sitko do pojemnika, tak, aby nie przedostał się doń osad z dołu.
  • Jeśli w maśle pojawią się drobinki białka na powierzchni, zebrać je sitkiem.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!
Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu

1. Odpady z klarowania masła (szumowina i osad) daję mojemu psu, który jest zawsze zachwycony taką niespodziewaną białkową przekąską. 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu