Nie ma tego złego, czyli geneza keto pierników w czekoladzie
Początkowo plan był taki, żeby zrobić pierniki nadziewane. Mam zapas konfitur czekoladowo – śliwkowych własnej roboty (tzw. czekośliwka) i uznałam, że nadadzą się wyśmienicie. I trzeba przyznać, że pierniki z tego przepisu mają potencjał, żeby być nadziewane. Tylko trzeba grubiej rozwałkować ciasto… 😛 Moje pierniki wyszły za chude, żeby móc je nadziać czymkolwiek. Powstały zatem pierniki w czekoladzie. Pyszne, o intensywnie korzennym aromacie. Idealne na Święta, chociaż tak długiej kariery to im raczej nie wróżę… 😀
Jeśli chodzi o dekorację, to tym razem postawiłam na zwykłą polewę czekoladową, chociaż w dwóch wersjach – ciemnej z gorzkiej czekolady i jasnej – z białej czekolady z matchą. Z poniższego przepisu wyszło mi około 50 pierników w różnych kształtach i wielkościach. Jest „ciastek„, są choinki, serduszka i sowy, a nawet jeden renifer. Nie muszę chyba dodawać, że przy ich produkcji bawiłam się jak dziecko, co i Wam serdecznie polecam! 🙂
Keto pierniki w czekoladzie – składniki
Mieszanka mąk
Mieszanka mąk, z której korzystałam przy tym przepisie to mąka kokosowa, odtłuszczona mąka migdałowa oraz mąka ziemniaczana zmieszane w równych proporcjach. Wychodzi z tego miks, z którym całkiem przyjemnie się pracuje, a efekt końcowy jest bardziej niż zadowalający. Pierniki zachowują bowiem miękkość, co nie byłoby możliwe przy użyciu samej mąki kokosowej.
Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne. I co ważne – od kur nie karmionych zbożem. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Keto słodzidło
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. W pierniczkach tradycyjnie używa się jako substancji słodzącej miodu, który zawiera duże ilości węglowodanów. Tutaj została użyta tylko jedna łyżka dla smaku i aromatu. Można go całkiem pominąć lub dodać bezcukrowego syropu klonowego jako przyjaznego diecie ketogenicznej zastępnika.
Mleko kokosowe
Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.
Cynamon/przyprawa do piernika
Istotny element wszelkich jesiennych kreacji, w tym zwłaszcza tych na bazie dyni. Obie opcje idealnie sprawdzają się w dyniowych wypiekach i deserach. Najlepiej korzystać z cynamonu cejlońskiego, który – w przeciwieństwie do zwykłego cynamonu Cassia prezentuje sobą najwięcej korzyści dla zdrowia. Zapraszam także do wypróbowania przepisu na domową przyprawę do piernika.
Spulchniacz
W tej roli akurat soda spożywcza, która jest tradycyjnym środkiem spulchniającym w przypadku pierników. Można też użyć proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu).
Oczywiście chodzi o gorzką lub niskowęglowodanową czekoladę. Jeśli nie macie do dyspozycji czekolady słodzonej erytrytolem, to użyjcie takiej o zawartości kakao przynajmniej 85%. Czym wyżej, tym mniej cukru będzie ona zawierać.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Pierniki w czekoladzie
Składniki
Pierniki
- 0,33 szklanki mąka kokosowa ok. 50 g
- 0,33 szklanki odtłuszczona mąka migdałowa ok. 50 g
- 0,33 szklanki mąka ziemniaczana ok. 40 g lub dodatkowa porcja mąki migdałowej
- 1 łyżka kakao ciemne lub karob
- 1 łyżka przyprawa do piernika kupna lub przygotowana z tego przepisu
- 1 łyżeczka kawa rozpuszczalna u mnie bio cykoria
- 1 łyżeczka soda kuchenna
- 0,5 szklanki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (ok. 70 g)
- 1 łyżka miód (opcjonalnie)
- 1 łyżka masło klarowane lub rafinowany olej kokosowy
- 25 g gęste mleko kokosowe
- 1 szt. jajka duże
Polewa czekoladowa
- 1 tabliczka czekolada gorzka lub biała z tego przepisu
- 1 łyżeczka olej kokosowy rafinowany
Sposób przygotowania
Pierniki
- Suche składniki wymieszać. Mleko kokosowe podgrzać z masłem i miodem aż wszystko się rozpuści. Dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Dodać jajko i ugnieść elastyczne ciasto. Podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto (niezbyt cienko). Wykrawać pierniki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie pieczenia góra + dół przez ok. 7 minut. Wyjąć, ostudzić.
Polewa czekoladowa
- Czekoladę rozpuścić razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Maczać pierniki w czekoladzie i odstawić do zastygnięcia do lodówki.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.