Jeśli szukasz już pomysłów na świąteczne wypieki, to keto rolada cynamonowa powinna znaleźć się na Twojej liście obowiązkowej! 😀 To wyśmienite KETO ciasto będzie nie tylko ozdobą świątecznego stołu, ale także wartościowym posiłkiem w świątecznym menu diety ketogenicznej.
Keto rolada cynamonowa, czyli cinnamon roll w znaczeniu dosłownym
Geneza tego keto ciasta jest wręcz banalna – chciało mi się czegoś cynamonowego… Chodziły mi po głowie cinnamon rolls. Jednocześnie czułam jednak, że to musi być coś bardziej odświętnego, czyli deserowego, a mniej śniadaniowego… 😀 Po chwili wpadł mi do głowy następujący pomysł:
I wtedy do mnie dotarło, że „cinnamon roll”, to w dosłownym tłumaczeniu także rolada cynamonowa…
Podsumowując, jest to biszkopt uformowany w roladę i przełożony kremem maślanym. Wszystko zostało okraszone sporą dawką cynamonu, także miłośnicy cynamonowych smaków powinni być zadowoleni… 🙂
Nada się i na Święta, i na różne inne imprezy typu urodziny lub imieniny, których u mnie w rodzinie akurat w grudniu nie brakuje…
Keto rolada cynamonowa – składniki:
Jajka
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne. I co ważne – od kur nie karmionych zbożem. Mają one zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Mąka kokosowa
Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. Jeśli nie lubicie mąki kokosowej, proponuję użyć odtłuszczonej mąki migdałowej.
Mleko kokosowe
Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.
Keto słodzidło
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Pamiętajcie tylko, żeby do kremu maślanego był to KETO środek słodzący w pudrze.
Tłuszcz
Tutaj właściwie wybór należy do Was. Jeśli chodzi o biszkopt, to nada się każdy tłuszcz nasycony, który tężeje w niższych temperaturach. Ja do pieczenia z reguły używam smalcu, rafinowanego oleju kokosowego, masła klarowanego lub mieszanki obu. Nadzienie natomiast zdecydowanie wymaga użycia masła zwykłego lub masła klarowanego.
Śmietana kokosowa
U mnie w tej roli PlantOn Sour Creamo, ale spokojnie można użyć prawdziwej gęstej śmietany kokosowej (coconut cream), która oddziela się od płynu po schłodzeniu puszki mleka kokosowego. Alternatywnie, można zastąpić ją także jogurtem kokosowym lub całkiem pominąć (wtedy krem będzie baaardzo maślany).
Cynamon/przyprawa do piernika
Istotny element wszelkich jesiennych i świątecznych kreacji. Obie opcje idealnie sprawdzają się zarówno w wypiekach, jak i deserach. Najlepiej korzystać z cynamonu cejlońskiego, który – w przeciwieństwie do zwykłego cynamonu Cassia prezentuje sobą najwięcej korzyści dla zdrowia.
Spulchniacz
W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów w połączeniu z sodą spożywczą. Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu).
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
☆ KETO JADŁOSPIS NA ŚWIĘTA ☆
Dołącz do Plemienia Modern Cavegirl jako Szaman i odbierz zbilansowany keto jadłospis na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia! Kaloryczność: 1500, 1800 i 2000 kcal.
✓ Zrób sobie prezent na Święta!
Rolada cynamonowa
Wyposażenie
- miska
- blacha
Składniki
Rolada biszkoptowa
- 4 szt. jajka osobno żółtka i białka
- 40 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 40 g masło klarowane lub rafinowany olej kokosowy
- 40 g gęste mleko kokosowe
- 40 g mąka kokosowa
- 1 łyżeczka cynamon cejloński
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia bez fosforanów
- 0,5 łyżeczki soda kuchenna
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Cynamonowy krem maślany
- 100 g masło klarowane w temperaturze pokojowej!
- 70 g keto słodzidło w pudrze np. alluloza lub erytrytol
- 1 łyżeczka cynamon cejloński
- 200 g śmietana kokosowa PlantOn Sour Creamo w temperaturze pokojowej!
Polewa
- 4 łyżki gęste mleko kokosowe
- 4 łyżki inulina
- 1 łyżeczka cynamon cejloński lub bio cykorii (polewa kawowa)
- 2 garści chipsy kokosowe prażone
Sposób przygotowania
Rolada biszkoptowa
- Suche składniki poza solą wymieszać ze sobą. Białka ubić na sztywno ze słodzidłem i solą. Żółtka ubijać przez chwilę razem z masłem i mlekiem. Dodać suche składniki i ubijać do połączenia. Następnie wmieszać delikatnie szpatułką białka. Masę biszkoptową przełożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni w trybie termoobiegu. Piec ok. 20 – 25 minut aż do przyrumienienia. Chwilę studzić. Jeszcze ciepły biszkopt zwinąć formując kształt rolady. Odstawić do ostudzenia. W międzyczasie przygotować nadzienie.
Cynamonowy krem maślany
- Masło ubijać z cynamonem i słodzidłem aż do uzyskania puszystego kremu, (składniki muszą się dobrze połączyć). Ubijając dalej dodawać po łyżce śmietany kokosowej uważając, żeby krem się nie zważył. Uzyskanym kremem nadziać biszkopt i z powrotem zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki.
Polewa
- Składniki polewy wymieszać ze sobą. Odstawić na 3-5 minut do lekkiego zgęstnienia, po czym oblać wierzch rolady. Wstawić z powrotem do lodówki na min. 2 h. Przed podaniem posypać prażonymi chipsami kokosowymi.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ta rolada cynamonowa jest niezwykle smaczna i do tego prezentuje się wyśmienicie!!!! Podziwiam Autorkę tego wspaniałego i propagującego zdrowe ciasta bloga przede wszystkim za cudowne umiejętności, bo naprawdę uformowanie rolady z ciasta z użyciem mąki kokosowej, a więc bezglutenowej jest nie lada sztuką. To dzieło było serwowane z okazji moich Urodzin i było pysznym ukoronowaniem tego święta. Polecam wypróbowanie tego keto- wypieku. Warto!!!!!
Dziękuję za słowa uznania i niezmiernie się cieszę, że ciasto smakowało. 🙂 Buziaki!