Keto krem maślany do tortów i innych keto wypieków
Jeśli ktoś z Was zastanawiał się czy da się zrobić niskowęglowodanowy krem maślany do tortów czy innych keto deserów, to śpieszę donieść, że się da… 🙂 Przekonałam się o tym przy okazji robienia babeczek ze zdjęć. Po prostu naszło mnie na jakiś szybki keto deser… Babeczki z tego przepisu wpadły mi już jakiś czas temu w oko i wydawały się być dobrym pomysłem… Nie wiem jednak czy to fakt, że zamieniłam mąkę migdałową na kokosową (w ilości 1/3 tej pierwszej) czy też coś innego wpłynęło na efekt końcowy, ale nie dość, że babeczki wyszły mizernych rozmiarów, to dodatkowo takie dosyć zbite… Jak się potem okazało, były bardzo smaczne i z kremem maślanym komponowały się bardzo dobrze. Choć muszę popracować jeszcze nad ich recepturą….

Krem do babeczek – wiele opcji do wyboru
Keto krem maślany oprócz walorów smakowych, pełnił też inną rolę. Nadał temu keto deserowi trochę objętości i optycznie go powiększył. Co ciekawe nie jestem jakąś szczególną fanką kremów maślanych. Są dla mnie trochę zbyt ciężkie i narzucające się w konsystencji. Zdecydowanie bardziej wolę kremy na bazie bitej śmietany (najlepiej kokosowej! :)) lub na bazie awokado jak w tym lub tym przepisie (są nie tylko super smaczne, ale także dużo bardziej odżywcze). Ale ten nie tylko mi zasmakował, ale i pasował akurat do tych babeczek. No i byłam ciekawa czy uda mi się stworzyć coś w tym stylu na bazie masła klarowanego i erytrytolu…

Bezmleczna wersja klasycznego kremu do tortów
No właśnie, dlaczego akurat na bazie masła klarowanego, a nie zwykłego? Generalnie staram się unikać produktów mlecznych, gdyż mam podejrzenia, że mój organizm niespecjalnie lubi się z kazeiną i/lub laktozą w nich zawartą. Co prawda ostatnimi czasy pozwalam sobie na odrobinę tłustych serów, ale staram się minimalizować ich ilość w diecie. Masło klarowane może nie jest do końca bezmleczne (w standardowym rozumieniu tego terminu), ale jest czystym tłuszczem. W przeciwieństwie więc do zwykłego masła nie zawiera problematycznych białek mleka. Masło z reguły klaruję sama i staram się korzystać z półproduktów najwyższej jakości – w moim przypadku jest to zawsze masło ekologiczne. Nie jest to wcale takie upierdliwe, jakby się mogło wydawać, ale o tym jak uzyskać własne masło klarowane napiszę innym razem. O ile w ogóle jesteście zainteresowani tym tematem (a swoją drogą – jesteście…? :)).
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Krem maślany
Składniki
- 0,25 szklanki masło klarowane w temperaturze pokojowej
- 0,25 szklanki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol w pudrze
- 2 łyżki śmietana kokosowa czubate (lub jogurt kokosowy)
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
Sposób przygotowania
- Masło ubijać trzepaczką z erytrytolem przez kilka minut aż do uzyskania białej, puszystej masy bez wyczuwalnych grudek erytrytolu. Dodać ekstrakt z wanilii i śmietanę kokosową. Ubić do połączenia składników. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować ciasto/ tort/ babeczki kremem. Do momentu podania przechowywać w lodówce. Z podanej porcji udało mi się udekorować 6 babeczek. Do dekoracji ciasta lub tortu należy odpowiednio zwiększyć proporcje.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
W czy ten krem nadaje się do tynkowania tortu?
Myślę, że powinien się sprawdzić, gdyż pod względem konsystencji jest bardzo podobny do zwykłego kremu maślanego.