keto lody dyniowe
Amerykańska Deser Europejska Jesień Keto Lato Lody Low Carb Paleo Vegan Wege

Keto lody dyniowe (Paleo, LowCarb)

Jeszcze nie czas na jesienne przeboje

No i mamy kalendarzową jesień. 🙂 Tym razem jednak nie będę narzekać, bo chociaż oficjalnie lato dobiegło końca, to pogoda nie daje za wygraną. Tak więc u mnie dalej lato za oknem i lato na talerzu. Chociaż w ten sposób próbuję zatrzymać ulubioną porę roku. 🙂 I mimo, że dookoła pełno już dyni (na IG, ale także na straganach) i wszyscy obnoszą się z dyniowymi przepisami, to ja będę się kurczowo trzymać lata i letnich owoców. No może nie tak do końca, bo dzisiaj mam dla Was przepis z dynią w roli głównej. Jest to ukłon w stronę nowej pory roku, jednak w iście letnim wydaniu.

keto lody
Keto lody dyniowe

Dynia w letniej odsłonie też daje radę!

No ale skoro jesteśmy na przełomie obu pór roku, to nic dziwnego, że ma to także odzwierciedlenie w kuchni. Dzisiaj zatem keto lody dyniowe, czyli połączenie jesieni i lata w jednym przepisie. Początkowo planowałam coś na ciepło. No bo wraz z chłodniejszymi temperaturami naturalnie zwiększa się ilość gorących posiłków w jadłospisie. Ale spojrzałam za okno i stwierdziłam, że się popukacie w czoło jak zaproponuję Wam typowo jesienny deser na gorąco. 😉 W myśl zasady, że trzeba się dostosowywać do zastanych warunków, a nie kierować się schematami.. 😛

keto lody
Keto lody dyniowe z kawałkami czekolady

Keto lody dyniowe – świetny deser na przełom lata i jesieni

I chociaż dynia nie jest oczywistym wyborem w przypadku lodów, bo do nich wybiera się zazwyczaj słodkie owoce, to wszystkich sceptyków zapraszam do wypróbowania tego przepisu! To jest petarda! 😀 Połączenie dyni z mlekiem kokosowym oraz cynamonem (lub jeszcze lepiej – przyprawą piernikową) z zasady musi być udane. Nie inaczej jest w tym przypadku. 😛 Świetnym dodatkiem okazała się tu także czekolada w formie małych kawałeczków dodawanych do masy, chociaż sprawdzi się też w formie polewy… Lub jak w przepisie, na którym się wzorowałam – z pokruszonymi ciasteczkami. 🙂

 

keto lody dyniowe

Lody dyniowe

Przełom lata i jesieni to także hybrydowe menu łączące te dwie pory roku. Dzisiaj u mnie trochę lata a trochę jesieni, czyli keto lody dyniowe. Pyszne, kremowe i odzwierciedlające aktualną aurę. 🙂
Czas przygotowania 10 mins
Czas całkowity 4 hrs 10 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Vegan, Wege
Porcje 6 porcji

Składniki
  

  • 120 g puree z dyni (u mnie Hokkaido)
  • 150 g gęstego jogurtu kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka rumu/ brandy
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej
  • 200 ml gęstego mleka kokosowego
  • 40 g erytrytolu
  • 0,25 łyżeczki lecytyny słonecznikowej opcjonalnie; dzięki niej lody nie są takie twarde
  • 2 kostki czekolady gorzkiej min. 85 % kakao

Sposób przygotowania
 

  • Puree z dyni zblendować z jogurtem, ekstraktem z wanilii, brandy/ rumem oraz cynamonem i solą. Do wysokiego naczynia wlać mleko kokosowe, dodać erytrytol. Wierzch posypać lecytyną. Ubijać do zgęstnienia i uzyskania konsystencji bitej śmietany. Delikatnie połączyć obie masy. Gorzką czekoladę rozdrobnić w malakserze na małe kawałki i wmieszać do masy. Przelać do pojemnika i wstawić do lodówki na ok. 4 godziny, po czym serwować.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 118 kcal
Tłuszcz: 9,6 g
Węglowodany: 5,2 g
Błonnik 0,1 g
Białko 1,5 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: