keto ciasto ze śliwkami i kruszonką

KETO placek ze śliwkami i kruszonką: Pyszne ciasto kruche (Paleo, LowCarb)

Dieta ketogeniczna to nie tylko sposób na odchudzanie, ale także styl życia, który umożliwia spożywanie smacznych, a jednocześnie zdrowych posiłków. Niektóre osoby obawiają się, że będą musiały zrezygnować z ulubionych smakołyków, takich jak ciasta. Nic bardziej mylnego! Istnieje wiele możliwości, aby dostosować ulubione przepisy do zasad keto. Jednym z takich deserów jest KETO placek ze śliwkami i kruszonką, który zachwyci smakiem nawet najbardziej wymagających łasuchów.

KETO placek ze śliwkami i kruszonką – obowiązkowy punkt programu w sezonie

Kolejny tydzień września, a u mnie kolejne keto ciasto. Tym razem padło na keto placek ze śliwkami w wykonaniu mojej mamy. Pyszny, kruchy i maślany w smaku. Pieczony z miłością. 🙂

Nie ma to jak maminy wypiek… 🙂 Tym bardziej cieszy, że był pieczony z myślą o mnie i jest w 100% zgodny z dietą bezzbożową i ketogeniczną. Mama nie wyeliminowała całkowicie zbóż z diety i zdarza się, że popełnia wypieki z bezglutenowymi mąkami zbożowymi, których ja muszę sobie odmawiać. Ale na szczęście nie tym razem…

A że sezon śliwkowy w pełni, to keto placek ze śliwkami jest jak najbardziej na czasie. Także częstuj się śmiało!

Śliwki w diecie ketogenicznej – czy to możliwe?

Śliwki to owoc, który z pozoru może wydawać się mało odpowiedni na diecie keto, z uwagi na zawartość cukrów. Jednak są one dość bogate w błonnik, co sprawia, że nieznacznie wpływają na poziom cukru we krwi.

Śliwki dostarczają również wielu cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina K oraz przeciwutleniacze. Dlatego w odpowiednich ilościach i w połączeniu z innymi składnikami o niskiej zawartości węglowodanów, śliwki stają się doskonałym uzupełnieniem wielu przepisów keto.

Jeśli jesteś w okresie adaptacji do ketozy, to oczywiście najlepiej z nimi uważać. W pozostałych przypadkach nie ma przeszkód, żeby się nimi cieszyć, oczywiście mając na uwadze swoje makro ketogeniczne.

KETO ciasto ze śliwkami i kruszonką: Składniki

Niskowęglowodanowe składniki są podstawą tego sezonowego KETO ciasta z owocami. Oto główne z nich:

  • Mąka kokosowa to popularny składnik w kuchni ketogenicznej. Jest bogata w błonnik, co dodatkowo wspomaga trawienie, a jednocześnie ma wyjątkowo niską zawartość węglowodanów. W połączeniu z tłustymi składnikami, takimi jak masło klarowane, mąka kokosowa sprawia, że keto placek ze śliwkami ma idealną konsystencję.
  • Masło klarowane jest bogate w zdrowe tłuszcze nasycone, które wspierają metabolizm na diecie ketogenicznej, a jednocześnie nadaje ciastu oraz kruszonce maślany, delikatny smak.
  • Erytrytol – ma zerową kaloryczność i nie wpływa na poziom cukru we krwi. Jest to jeden z najczęściej używanych słodzików na diecie keto, który doskonale sprawdza się w wypiekach.
  • Jogurt kokosowy dodaje ciastu lekkości oraz zapewnia aksamitną konsystencję
  • Wiórki kokosowe stanowią zaś chrupiący akcent, zarówno w kruszonce, jak i cieście kruchym

Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.

keto ciasto ze śliwkami i kruszonką

Placek ze śliwkami

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Idealne keto ciasto na koniec lata? Keto placek ze śliwkami! Wbrew pozorom węglowodanów tu jak na lekarstwo, a pyszności takie, że ho ho! 🙂
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 45 minutes
Czas całkowity 1 hour
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Polska
Porcje 16 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Kruszonka

Ciasto kokosowe ze śliwkami

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Kruszonka

  • Masło rozpuścić, dodać erytrytol oraz mąkę kokosową. Wymieszać i wstawić do lodówki do ostudzenia.

Ciasto kokosowe ze śliwkami

  • Masło klarowane utrzeć z erytrytolem. Stopniowo dodawać jajka, ekstrakt z wanilii, mleko kokosowe oraz jogurt kokosowy. Suche składniki wymieszać i dodać do masy. Dodawać po trochu i ucierać dalej do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wylać do blachy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki wypestkować, przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć skórką do dołu na wierzchu ciasta. Śliwki posypać kruszonką rozdrabniając ją w palcach. Piec 40 – 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Placek ze śliwkami
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
248.05
% RWS*
Tłuszcz
 
21.03
g
13
%
Tłuszcze nasycone
 
15.66
g
98
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.59
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
3.63
g
Cholesterol
 
48.46
mg
16
%
Potas
 
96.55
mg
3
%
Węglowodany
 
12.68
g
Błonnik
 
6.19
g
26
%
Cukier
 
3.73
g
Białko
 
3.59
g
4
%
Witamina A
 
105.17
IU
2
%
Witamina C
 
2.38
mg
3
%
Wapń
 
25.07
mg
3
%
Żelazo
 
0.87
mg
5
%
Węglowodany netto
 
6.49
g
26
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Może Cię także zainteresować:

Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

10 Comments

  1. Avatar for Sylwia
    Sylwia says:

    4 stars
    Zrobiłam wczoraj to ciasto bo moje śliwki już prosiły się o zerwanie.
    No więc tak. Mam pytanie jak upiec to ciasto bez termoobiegu bo kruszonka z termoobiegiem po 20 minutach była spalona. Więc przykryłam ciasto papierem do pieczenia. Nie pomogło to za wiele więc wyłączyłam termoobieg. Podwyższyłam temperaturę delikatnie. Upieklo się to ciasto. Gdy wystygło i je pokroiłam dzisiaj to bardzo się kruszyło. W smaku jest pyszne. Kruszonkę spaloną w większej ilości musiałam wywalić. Posypałam od góry inuliną.
    Proszę podać mi rady na to by kruszonka się nie paliła w tym cieście.

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Przykro mi, że kruszonka się spaliła…
      Każdy piekarnik jest trochę inny, więc ciężko coś doradzić jak się nie zna specyfiki działania danego sprzętu… Zawsze kruszonkę można dać później, podpiekając najpierw sam spód ze śliwkami.

  2. Avatar for Sylwia
    Sylwia says:

    350 gram sliwek to już wypestkowanych?

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      350 g to waga śliwek w całości

  3. Avatar for Agata

    Nie wiem dlaczego ale mi wyszło ciasto gęste a nie tak jak w przepisie, że wylać na blachę. Ja wykładałam łyżką i z kruszonką było podobnie. Nawet noe dodałam wiórek bo byłoby całkiem suche. Co mogłam zrobić źle?

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Hej Agata, może to „wylać” jest trochę niefortunnie użyte w przepisie… W mojej wersji ciasto też nie było aż takie płynne, żeby je wylewać… Na pewno nic nie zrobiłaś źle. 🙂 Może chłonność mąki kokosowej, której użyłaś była większa niż mojej (a różnica między poszczególnymi firmami potrafi być naprawdę znaczna), albo śliwki były mniej soczyste. Tutaj zmiennych jest naprawdę dużo i ciężko stwierdzić do końca co to mogło być.

      Mam nadzieję jednak, że ciasto ogólnie się udało i smakowało, bo koniec końców właśnie to się liczy… 🙂

  4. Avatar for Małgosia
    Małgosia says:

    5 stars
    Jest to absolutnie genialny przepis na soczyste i dośc puchate (jak na keto) ciasto ala placek drożdżowy. Stosuję go jako bazę do wielu innych rodzajów ciast. W mojej wersji był to również jabłecznik oraz cytrusowy sernik z jabłkami. Osobiście zamiast jogurtu kokosowego, dodaję śmietany 12%. Do tego erytrol wcześniej mielę na puder i jako aromat idzie migdałowy, zamiast waniliowego. Keto i nie-keto-żercy szaleją na punkcie tych ciast. Dziękuję za świetną inspirację!

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Super, bardzo się cieszę, że mój przepis przypadł Tobie do gustu. 🙂 Fajnie, że wypróbowałaś go też w innych wersjach smakowych. Zapraszam oczywiście także do wypróbowywania innych przepisów. 🙂

      1. Avatar for Irena

        5 stars
        Witam, jedna porcja ile ma gramów? Pozdrawiam

        1. Avatar for Modern Cavegirl

          Przykro mi, ale niestety nie umiem odpowiedzieć na to pytanie… 🙁 Ciasto robiłam już jakiś czas temu i nie ważyłam porcji. Nie pozostaje nic innego jak zrobić i sprawdzić samemu. 🙂

4.75 from 4 votes (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu