Dieta ketogeniczna to nie tylko sposób na odchudzanie, ale także styl życia, który umożliwia spożywanie smacznych, a jednocześnie zdrowych posiłków. Niektóre osoby obawiają się, że będą musiały zrezygnować z ulubionych smakołyków, takich jak ciasta. Nic bardziej mylnego! Istnieje wiele możliwości, aby dostosować ulubione przepisy do zasad keto. Jednym z takich deserów jest KETO placek ze śliwkami i kruszonką, który zachwyci smakiem nawet najbardziej wymagających łasuchów.
KETO placek ze śliwkami i kruszonką – obowiązkowy punkt programu w sezonie
Kolejny tydzień września, a u mnie kolejne keto ciasto. Tym razem padło na keto placek ze śliwkami w wykonaniu mojej mamy. Pyszny, kruchy i maślany w smaku. Pieczony z miłością. 🙂
Nie ma to jak maminy wypiek… 🙂 Tym bardziej cieszy, że był pieczony z myślą o mnie i jest w 100% zgodny z dietą bezzbożową i ketogeniczną. Mama nie wyeliminowała całkowicie zbóż z diety i zdarza się, że popełnia wypieki z bezglutenowymi mąkami zbożowymi, których ja muszę sobie odmawiać. Ale na szczęście nie tym razem…
A że sezon śliwkowy w pełni, to keto placek ze śliwkami jest jak najbardziej na czasie. Także częstuj się śmiało!
Śliwki w diecie ketogenicznej – czy to możliwe?
Śliwki to owoc, który z pozoru może wydawać się mało odpowiedni na diecie keto, z uwagi na zawartość cukrów. Jednak są one dość bogate w błonnik, co sprawia, że nieznacznie wpływają na poziom cukru we krwi.
Śliwki dostarczają również wielu cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina K oraz przeciwutleniacze. Dlatego w odpowiednich ilościach i w połączeniu z innymi składnikami o niskiej zawartości węglowodanów, śliwki stają się doskonałym uzupełnieniem wielu przepisów keto.
Jeśli jesteś w okresie adaptacji do ketozy, to oczywiście najlepiej z nimi uważać. W pozostałych przypadkach nie ma przeszkód, żeby się nimi cieszyć, oczywiście mając na uwadze swoje makro ketogeniczne.
KETO ciasto ze śliwkami i kruszonką: Składniki
Niskowęglowodanowe składniki są podstawą tego sezonowego KETO ciasta z owocami. Oto główne z nich:
- Mąka kokosowa to popularny składnik w kuchni ketogenicznej. Jest bogata w błonnik, co dodatkowo wspomaga trawienie, a jednocześnie ma wyjątkowo niską zawartość węglowodanów. W połączeniu z tłustymi składnikami, takimi jak masło klarowane, mąka kokosowa sprawia, że keto placek ze śliwkami ma idealną konsystencję.
- Masło klarowane jest bogate w zdrowe tłuszcze nasycone, które wspierają metabolizm na diecie ketogenicznej, a jednocześnie nadaje ciastu oraz kruszonce maślany, delikatny smak.
- Erytrytol – ma zerową kaloryczność i nie wpływa na poziom cukru we krwi. Jest to jeden z najczęściej używanych słodzików na diecie keto, który doskonale sprawdza się w wypiekach.
- Jogurt kokosowy dodaje ciastu lekkości oraz zapewnia aksamitną konsystencję
- Wiórki kokosowe stanowią zaś chrupiący akcent, zarówno w kruszonce, jak i cieście kruchym
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:

Placek ze śliwkami
Składniki
Kruszonka
- 65 – 70 g mąka kokosowa (ok. ½ szklanki) +/- w zależności od chłonności
- 50 g masło klarowane
- 45 gram keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 2 łyżki wiórki kokosowe
Ciasto kokosowe ze śliwkami
- 125 g masło klarowane w temperaturze pokojowej
- 75 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 2 szt. jajka
- 125 ml gęste mleko kokosowe
- 85 g mąka kokosowa +/- w zależności od chłonności
- 75 g wiórki kokosowe
- 125 g jogurt kokosowy
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia bezglutenowego bądź cream of tartar (kamień winny)
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 350 g śliwki umytych i osuszonych
Sposób przygotowania
Kruszonka
- Masło rozpuścić, dodać erytrytol oraz mąkę kokosową. Wymieszać i wstawić do lodówki do ostudzenia.
Ciasto kokosowe ze śliwkami
- Masło klarowane utrzeć z erytrytolem. Stopniowo dodawać jajka, ekstrakt z wanilii, mleko kokosowe oraz jogurt kokosowy. Suche składniki wymieszać i dodać do masy. Dodawać po trochu i ucierać dalej do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wylać do blachy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki wypestkować, przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć skórką do dołu na wierzchu ciasta. Śliwki posypać kruszonką rozdrabniając ją w palcach. Piec 40 – 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Może Cię także zainteresować:
Zrobiłam wczoraj to ciasto bo moje śliwki już prosiły się o zerwanie.
No więc tak. Mam pytanie jak upiec to ciasto bez termoobiegu bo kruszonka z termoobiegiem po 20 minutach była spalona. Więc przykryłam ciasto papierem do pieczenia. Nie pomogło to za wiele więc wyłączyłam termoobieg. Podwyższyłam temperaturę delikatnie. Upieklo się to ciasto. Gdy wystygło i je pokroiłam dzisiaj to bardzo się kruszyło. W smaku jest pyszne. Kruszonkę spaloną w większej ilości musiałam wywalić. Posypałam od góry inuliną.
Proszę podać mi rady na to by kruszonka się nie paliła w tym cieście.
Przykro mi, że kruszonka się spaliła…
Każdy piekarnik jest trochę inny, więc ciężko coś doradzić jak się nie zna specyfiki działania danego sprzętu… Zawsze kruszonkę można dać później, podpiekając najpierw sam spód ze śliwkami.
350 gram sliwek to już wypestkowanych?
350 g to waga śliwek w całości
Nie wiem dlaczego ale mi wyszło ciasto gęste a nie tak jak w przepisie, że wylać na blachę. Ja wykładałam łyżką i z kruszonką było podobnie. Nawet noe dodałam wiórek bo byłoby całkiem suche. Co mogłam zrobić źle?
Hej Agata, może to „wylać” jest trochę niefortunnie użyte w przepisie… W mojej wersji ciasto też nie było aż takie płynne, żeby je wylewać… Na pewno nic nie zrobiłaś źle. 🙂 Może chłonność mąki kokosowej, której użyłaś była większa niż mojej (a różnica między poszczególnymi firmami potrafi być naprawdę znaczna), albo śliwki były mniej soczyste. Tutaj zmiennych jest naprawdę dużo i ciężko stwierdzić do końca co to mogło być.
Mam nadzieję jednak, że ciasto ogólnie się udało i smakowało, bo koniec końców właśnie to się liczy… 🙂
Jest to absolutnie genialny przepis na soczyste i dośc puchate (jak na keto) ciasto ala placek drożdżowy. Stosuję go jako bazę do wielu innych rodzajów ciast. W mojej wersji był to również jabłecznik oraz cytrusowy sernik z jabłkami. Osobiście zamiast jogurtu kokosowego, dodaję śmietany 12%. Do tego erytrol wcześniej mielę na puder i jako aromat idzie migdałowy, zamiast waniliowego. Keto i nie-keto-żercy szaleją na punkcie tych ciast. Dziękuję za świetną inspirację!
Super, bardzo się cieszę, że mój przepis przypadł Tobie do gustu. 🙂 Fajnie, że wypróbowałaś go też w innych wersjach smakowych. Zapraszam oczywiście także do wypróbowywania innych przepisów. 🙂
Witam, jedna porcja ile ma gramów? Pozdrawiam
Przykro mi, ale niestety nie umiem odpowiedzieć na to pytanie… 🙁 Ciasto robiłam już jakiś czas temu i nie ważyłam porcji. Nie pozostaje nic innego jak zrobić i sprawdzić samemu. 🙂