Keto placek ze śliwkami – obowiązkowy punkt programu w sezonie
Kolejny tydzień września, a u mnie kolejne keto ciasto. Tym razem padło na keto placek ze śliwkami w wykonaniu mojej mamy. Pyszny, kruchy i maślany w smaku. Pieczony z miłością. Nie ma to jak maminy wypiek… 🙂 Tym bardziej cieszy, że był pieczony z myślą o mnie i jest w 100% zgodny z dietą bezzbożową i ketogeniczną. Mama nie wyeliminowała całkowicie zbóż z diety i zdarza się, że popełnia wypieki z bezglutenowymi mąkami zbożowymi, których ja muszę sobie odmawiać. Ale nie tym razem… 🙂 A że sezon śliwkowy w pełni, to keto placek ze śliwkami jest jak najbardziej na czasie. Polecam wypróbować!

Owoce na diecie ketogenicznej – gorący temat
Powróćmy zatem na chwilę do tematu owoców na diecie ketogenicznej. Generalnie uznaje się, że nie są one dozwolone ze względu na wysoką zawartość cukru. Z drugiej strony, większość owoców to jednocześnie bogactwo witamin i minerałów. Głupio by było pozbawiać się takiego dobrego ich źródła. Ja wychodzę więc z takiego założenia, że w okresie letnim, czyli w naturalnym okresie ich występowania pozwalam sobie na sezonowe owoce z mojej strefy klimatycznej (przy wyższych temperaturach mamy też ponoć większą tolerancję na węgle). Natomiast w okresie zimowym raczej ich unikam. Dodatkowo, jeśli jesteście w okresie adaptacji do ketozy, to też raczej najlepiej całkiem je wyeliminować. W pozostałych przypadkach nie ma przeszkód, żeby się nimi cieszyć, oczywiście mając na uwadze dzienne proporcje makroskładników.

Śliwki – wartości odżywcze i zawartość węglowodanów
Jak sytuacja ma się w przypadku śliwek…? To zależy od gatunku. Śliwka węgierka to według ilewazy.pl 11,4 g węglowodanów, z czego 1,6 g to błonnik, renkloda zaś ma 10,1 g węglowodanów ogółem w 100 g i tyleż samo błonnika. Zaś mirabelka to zgodnie z tymi informacjami 13 g węglowodanów ogółem, z czego 2,4 g to błonnik. Wychodzi na to, że generalnie 100 g śliwek to ok. 9-10 g węglowodanów netto. Zakładając, że do naszego menu wprowadzimy porcję 50 g tego owocu, będzie to oznaczać, że musimy wliczyć ok. 4,5 – 5 g węglowodanów netto. Myślę, że łatwo to wkomponować w dzienne makro i taka ilość nie ma prawa zaburzyć stanu ketozy. Także częstujcie się śmiało!
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Placek ze śliwkami
Składniki
Kruszonka
- 65 – 70 g mąka kokosowa (ok. ½ szklanki) +/- w zależności od chłonności
- 50 g masło klarowane
- 45 gram keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 2 łyżki wiórki kokosowe
Ciasto kokosowe ze śliwkami
- 125 g masło klarowane w temperaturze pokojowej
- 75 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 2 szt. jajka
- 125 ml gęste mleko kokosowe
- 85 g mąka kokosowa +/- w zależności od chłonności
- 75 g wiórki kokosowe
- 125 g jogurt kokosowy
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia bezglutenowego bądź cream of tartar (kamień winny)
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 350 g śliwki umytych i osuszonych
Sposób przygotowania
Kruszonka
- Masło rozpuścić, dodać erytrytol oraz mąkę kokosową. Wymieszać i wstawić do lodówki do ostudzenia.
Ciasto kokosowe ze śliwkami
- Masło klarowane utrzeć z erytrytolem. Stopniowo dodawać jajka, ekstrakt z wanilii, mleko kokosowe oraz jogurt kokosowy. Suche składniki wymieszać i dodać do masy. Dodawać po trochu i ucierać dalej do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wylać do blachy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki wypestkować, przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć skórką do dołu na wierzchu ciasta. Śliwki posypać kruszonką rozdrabniając ją w palcach. Piec 40 – 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Nie wiem dlaczego ale mi wyszło ciasto gęste a nie tak jak w przepisie, że wylać na blachę. Ja wykładałam łyżką i z kruszonką było podobnie. Nawet noe dodałam wiórek bo byłoby całkiem suche. Co mogłam zrobić źle?
Hej Agata, może to „wylać” jest trochę niefortunnie użyte w przepisie… W mojej wersji ciasto też nie było aż takie płynne, żeby je wylewać… Na pewno nic nie zrobiłaś źle. 🙂 Może chłonność mąki kokosowej, której użyłaś była większa niż mojej (a różnica między poszczególnymi firmami potrafi być naprawdę znaczna), albo śliwki były mniej soczyste. Tutaj zmiennych jest naprawdę dużo i ciężko stwierdzić do końca co to mogło być.
Mam nadzieję jednak, że ciasto ogólnie się udało i smakowało, bo koniec końców właśnie to się liczy… 🙂
Jest to absolutnie genialny przepis na soczyste i dośc puchate (jak na keto) ciasto ala placek drożdżowy. Stosuję go jako bazę do wielu innych rodzajów ciast. W mojej wersji był to również jabłecznik oraz cytrusowy sernik z jabłkami. Osobiście zamiast jogurtu kokosowego, dodaję śmietany 12%. Do tego erytrol wcześniej mielę na puder i jako aromat idzie migdałowy, zamiast waniliowego. Keto i nie-keto-żercy szaleją na punkcie tych ciast. Dziękuję za świetną inspirację!
Super, bardzo się cieszę, że mój przepis przypadł Tobie do gustu. 🙂 Fajnie, że wypróbowałaś go też w innych wersjach smakowych. Zapraszam oczywiście także do wypróbowywania innych przepisów. 🙂
Witam, jedna porcja ile ma gramów? Pozdrawiam
Przykro mi, ale niestety nie umiem odpowiedzieć na to pytanie… 🙁 Ciasto robiłam już jakiś czas temu i nie ważyłam porcji. Nie pozostaje nic innego jak zrobić i sprawdzić samemu. 🙂