
Urodzinowe dywagacje kuchenne
Wczoraj były moje urodzinki… 🙂 Co zatem sprezentowałam sobie z tej okazji…? Ano posiedzenie w kuchni i majstrowanie tortu, także nie ma to, co udany prezent… 😀 Zamiast leżeć jak nimfa i kazać sobie usługiwać, to ja urządzam samej sobie kolejną sesję w kuchni. 😀 Ale wiecie co? Ja to po prostu lubię. Zwłaszcza jeśli efektem tych kuchennych posiedzeń są keto słodkości. W zeszłym roku keto tort urodzinowy był nie dość, że lekko spóźniony, to jeszcze taki mało wykwintny, choć naturalnie bardzo smaczny. 😛 W tym roku nie mogłam więc pozwolić na powtórkę scenariusza z ubiegłych urodzin. Tym razem rocznica jest okrągła i – co tu dużo mówić – dość znamienna, choć dokładną liczbę wolę zachować dla siebie. Poza tym w końcu mi też się coś od życia należy…

Keto tort malinowy – kulisy powstawania
Ale koniec tego biadolenia… Coś mi mówi, że wcale nie trafiliście tutaj, żeby wysłuchiwać (a raczej wyczytywać) moich żali na temat przemijania. 😛 Skupmy się więc na temacie dzisiejszego wpisu, czyli torcie urodzinowym. Od razu muszę zaznaczyć, że nie do końca miałam na niego koncepcję. To znaczy temat przewodni w postaci malin miałam już opracowany, bo raz, że mamy sezon, a dwa, że jestem wielką fanką tego owocu. Pozostałe aspekty urodzinowego wypieku do dzisiaj stanowiły jednak wielką niewiadomą. Nie mogłam się zdecydować czy lepiej zrobić biszkopt jasny czy ciemny. I czy dodać jakiś element smakowy czy też postawić li tylko na maliny… No ciągle jakieś dylematy. 😛

Kolejny udany keto wypiek – przypadek…? 😉
Ostatecznie keto tort malinowy jest utrzymany w jasnej kolorystyce, a dodatkowym elementem smakowym została biała czekolada. Oczywiście taka niskowęglowodanowa i zgodna z dietą ketogeniczną, czyli własnej roboty… 🙂 Możecie kojarzyć ją z tego przepisu, a jeśli nie, to gorąco polecam go wypróbować, bo rezultat jest bardziej niż zadowalający. Biała czekolada wspaniale się skomponowała z malinami i podkreśliła ich słodkość. Efekt końcowy był wyśmienity, zarówno w smaku jak i w aparycji. Także popełniłam kolejne udane keto ciasto. Co zrobić – jak widać jestem skazana na sukces w tej kwestii… ;D

Tort malinowy - urodzinowy
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 4 łyżki erytrytolu
- 40 ml gęstego mleka kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 40 ml oleju kokosowego rafinowanego
- 30 g mąki kokosowej
- 10 g izolatu białka (tzw. peptydy kolagenowe)
- 1 łyżeczka cream of tartar inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu (spulchniacz)
- 60 ml wódki kokosowej lub innego mocnego alkoholu do nasączenia blatów
Krem malinowy
- 1 puszka mleka kokosowego mocno schłodzonego (tylko stała część)
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 opakowanie gęstego jogurtu kokosowego (ok. 150 g)
- 150 g malin
- 60 g białej czekolady niskowęglowodanowej (link do przepisu w treści)
- 2 łyżeczki żelatyny (w wersji wege zastąpić agarem)
Dekoracja
- 20 g białej czekolady niskowęglowodanowej (link do przepisu w treści)
- 10 malin
Sposób przygotowania
Biszkopt
- Jajka rozdzielić. Suche składniki wymieszać ze sobą. Żółtka utrzeć z olejem kokosowym i mlekiem kokosowym. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec po łyżce erytrytolu. Gdy masa będzie gęsta i lśniąca, połączyć ją delikatnie z masą żółtkową. Na koniec ostrożnie wmieszać suche składniki. Ciasto przelać do tortownicy (o średnicy ok. 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 -25 minut. Ostudzić. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
Krem malinowy
- Stałą część mleka kokosowego z puszki ubić na sztywno. Maliny zblendować i wmieszać do ubitego mleka kokosowego razem z jogurtem kokosowym. Białą czekoladę rozpuścić na niewielkim ogniu lub w mikrofali i ostudzić. Połączyć z kremem malinowym. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i zalać 2 łyżkami wrzątku, po czym wmieszać w krem. Blaty nasączać wódką kokosową i przekładać kremem. Wstawić do lodówki do stężenia na 2 h.
Dekoracja
- Wyjąć tort z lodówki. Czekoladę zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w malakserze i posypać nią wierzch tortu. Malinki poukładać na brzegach.
Adnotacje do przepisu
Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 217 kcal Tłuszcz: 18,8 g Węglowodany: 4,0 g Błonnik 1,0 g Białko 6,2 g Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: