Keto biała czekolada
AIP Deser Keto Low Carb Paleo Vegan Wege

Keto biała czekolada (Paleo, LowCarb, AIP, Vegan)

Zwierzenia czekoladoholiczki

Nie wyobrażacie sobie jak dawno po raz ostatni jadłam białą czekoladę… No wieki temu. Od jakiegoś czasu chodziła za mną, więc przy każdych zakupach w sklepie ze zdrową żywnością oglądałam wszystkie dostępne tam tabliczki takowej i analizowałam skład. Niestety, zawsze coś było w nich nie tak… A to mleko krowie, a to sama laktoza, a to cukier zwykły lub trzcinowy albo też kokosowy… Tą ostatnią już byłam skłonna nawet kupić – tak desperacko pragnęłam skosztować po latach białej czekolady. W ostatniej chwili zrezygnowałam – cukier to w końcu cukier… Nawet ten kokosowy zawiera sporo węglowodanów i ma wpływ na poziom cukru we krwi. Ostatnim bastionem w walce o zdrową, niskowęglowodanową tabliczkę białej czekolady okazała się oferta firmy Healthy Bites. Już prawie naciskałam przycisk „kup to”… I wiecie co? Tym razem w składzie znalazło się mleko w proszku…

Keto czekolada
Keto biała czekolada (+ wersja z matchą)

Upojny smak keto białej czekolady

Mniej więcej w tym samym czasie wpadłam na przepis na domową białą czekoladę na jednej z moich ulubionych stron z przepisami na dania niskowęglowodanowe. Musiałam tylko zaopatrzyć się w masło kakaowe i mogłam przystąpić do działania! 🙂 To już kolejny przepis stamtąd, który postanowiłam wypróbować. Jak zwykle się nie zawiodłam! 🙂 Zrobiłam czekoladę w dwóch wersjach – stricte białej oraz zielonej z herbatą matcha. Obie przepyszne i bardzo realistycznie odzwierciedlające smak prawdziwej białej czekolady, choć dla mnie ciut za słodkie. Następnym razem użyję mniej środka słodzącego. No i zapomniałam już, jak jest ona intensywna w smaku. Też tak macie, że już po jednej – dwóch kostkach macie jej na jakiś czas absolutnie dość? Może jako zadeklarowana czekoladoholiczka nie powinnam się do tego przyznawać… Ale to akurat należy chyba zaliczyć do jej plusów… 🙂 Przynajmniej ostanie się dłużej niż tabliczka ciemnej czekolady, bo przy tej nie mam jakoś większych zahamowań…

Biała czekolada
Biała i zielona keto czekolada

Keto biała czekolada – produkt wolny od alergenów

Dobra informacja jest taka, że białą czekoladę bez większych problemów mogą zazwyczaj jeść także osoby uczulone na kakao. Nie posiada ona ani grama tego składnika – jest to czysta frakcja tłuszczowa. Oznacza to jednocześnie, że technicznie tłuszcz kakaowy jest dozwolony na protokole autoimmunologicznym, chociaż w tej kwestii zdania są podzielone… Z całą pewnością jednak prezentowana dzisiaj keto biała czekolada jest niskowęglowodanowa, wolna od kakao, soi (zamiast lecytyny sojowej użyłam słonecznikowej), nabiału, no i zgodna oczywiście z wytycznymi diety ketogenicznej. Czyli najlepsza z możliwych, jeśli mamy w ogóle decydować się na taki smakołyk. Poza tłuszczem kakaowym potrzebne są w zasadzie tylko mleko kokosowe w proszku oraz jakieś słodzidło (erytrytol, stewia lub mieszanka obu). No i silikonowa foremka do czekolady. 🙂

P.S. Wiedzieliście, że tłuszcz kakaowy ma także wspaniałe właściwości pielęgnacyjne? Używam go w związku z tym czasami w domowych wyrobach kosmetycznych typu kremy czy balsamy, ale to jest już opowieść na inną okazję… 🙂

Keto biała czekolada

Biała czekolada/ z matchą

Pyszna, upojna keto biała czekolada (+ wariacja z matchą), czyli niebo w gębie w wersji niskowęglowodanowej i bez nabiału. Palce lizać!
Czas przygotowania 5 mins
Czas całkowity 35 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Vegan, Wege
Porcje 2 tabliczki
Kalorie 582 kcal

Składniki
  

  • 85 g tłuszczu kakaowego
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego w proszku
  • 0,25 szklanki erytrytolu zmielonego na puder lub allulozy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,25 łyżeczki lecytyny słonecznikowej (opcjonalnie)
  • 6 kropli stewii w płynie (jeśli masa wyjdzie mało słodka)
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
  • 1 łyżka herbaty matcha sproszkowanej (w wersji z matchą)

Sposób przygotowania
 

  • Tłuszcz kakaowy rozpuścić w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu. Zestawić z ognia. Dodać lecytynę słonecznikową. Dodać erytrytol i mleko kokosowe w proszku, a także ekstrakt z wanilii i sól (oraz sproszkowaną matchę). Zblendować aż do uzyskania gładkiej, jednorodnej masy. Przelać do foremki na czekoladę i wstawić do lodówki do stężenia.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 tabliczki:
Wartość energetyczna: 582 kcal
Tłuszcz: 64,5 g
Węglowodany: 3,9 g
Błonnik 3,5 g
Białko 7,0 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

8 Comments

  1. Super tego mi brakowało.
    Pyszna z liofilizowanymi malinami

    1. Tak, wypróbowałam tego połączenia przy ostatnim torcie malinowym i też bardzo mi zasmakowało. Następna zdecydowanie będzie malinowa 🙂

  2. Mam pytanko, co zrobić, aby erytrytol nie zostawiał kryształków?

    1. No ja tam, gdzie to konieczne mielę go na puder, ale taki jest generalnie problem z erytrytolem – mocno się krystalizuje. I nie wiem czy jest w ogóle na to jakiś sposób… 🙁 Jedyny, jaki mi przychodzi do głowy w tym momencie to użycie innego słodzidła… 😛 Podobno aluloza jest świetnym niskowęglowodanowym słodzidłem, który się nie krystalizuje, jednak jest ona na razie niedostępna w sprzedaży w Polsce. Mi udało się zakupić ostatnio środek słodzący na jej bazie, więc wkrótce będę mogła napisać o pierwszych wrażeniach. Póki co stosuję erytrytol akceptując wszelkie niedogodności z tym związane…

      1. Dziękuję ślicznie za odpowiedź.
        Pierwszy przepis totalnie się pomieszał, bo próbowałam rozpuszczać gotową masę na ogniu i masło kakaowe rozdzieliło się od reszty . Więc odlałam tłuszcz, a papkę mleczka kokosowego z erytytolem zostawiłam i zaczęłam kombinować, trochę wpierniczyłam łyżką . Dodałam wody i zaczęłam podgrzewać, jak coś to garnek umyje pomyślałam. I co z tego wynikło? Rozpuściłam i mleczko i erytrytol . Teraz mleczko w tłuszczu rozpuszczam, a erytrytol w małej ilości gorącej wody i potem dolewam do reszty… Może komuś się przyda, a oświeciło mnie jak przeczytałam, że erytrytol się rozpuszcza w wodzie, a nie tłuszczach .

        Dziękuję ślicznie za tak fantastyczny przepis, jak się cieszę, że jak mam ochotę na słodkości to zawsze coś się znajdzie i to bez łamania zasad diety, a ja uwielbiam słodycze ❤️.
        Dziękuję z całego ❤️ mam nadzieję, że dzięki pani pomocy uda mi się zrzucić te straszne kilogramy, odzyskać siebie, zdrowie i piękno, które póki co ukrywa się we mnie .

        1. Najważniejsze, że udało się znaleźć rozwiązanie w tej skomplikowanej sytuacji. 🙂 Ja zawsze mieliłam erytrytol akurat do tego przepisu, więc wszystko łączyło się dość dobrze, ale dobrze wiedzieć, że jest jakaś alternatywa. 🙂 Bardzo się cieszę, że czekolada przypadła Pani do gustu i mam nadzieję, że taka zdrowa słodycz pozwoli utrzymać dietę. Pozdrawiam!

  3. Można zastąpić tłuszcz kakaowy jakimś innym?

    1. Można ewentualnie spróbować z olejem kokosowym, ale czekolada będzie prawdopodobnie miała ciut inną konsystencję i może się szybciej rozpuszczać po wyjęciu z lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating