Keto tarta jogurtowa z porzeczkami

Keto tarta jogurtowo – porzeczkowa (Paleo, LowCarb, bez cukru, bez glutenu, bez nabiału)

Dieta ketogeniczna nie musi oznaczać rezygnacji z wykwintnych deserów. Dziś pragnę podzielić się z Tobą przepisem na niezwykłe keto ciasto. Oto Keto Tarta Jogurtowo – Porzeczkowa, która nie tylko zachwyci Twoje kubki smakowe, ale również wpisuje się w rygory diety niskowęglowodanowej.

Keto tarta jogurtowo – porzeczkowa: Sekret jogurtowego nadzienia

Wyjątkowy smak jogurtu

Jogurt w diecie keto to nie tylko źródło zdrowych tłuszczy, ale także niesamowitego smaku. W mojej wersji diety używam jogurtu kokosowego, ale jeśli nie ograniczasz nabiału, możesz z powodzeniem skorzystać z jogurtu greckiego. Jogurt nadaje deserowi kremową konsystencję.

ZOBACZ: Keto Dieta Bez Nabiału

Słodki smak bez cukru

W miejsce tradycyjnego cukru sięgam po erytrytol, słodzik pozbawiony kalorii. Działa doskonale pod kątem diety keto, nie wpływając negatywnie na poziom cukru we krwi.

Soczyste porzeczki – kwintesencja keto owoców

Pełne witamin i antyoksydantów

Porzeczki to prawdziwy skarb. Bogate w witaminy i antyoksydanty, dodają nie tylko świetnego smaku, ale także korzystnie wpływają na zdrowie.

Idealne dla diety keto

Porzeczki, choć lekko słodkie, mieszczą się w ramach diety keto ze względu na niską zawartość węglowodanów. W mojej tarcie podkreślają one smak jogurtu, tworząc harmonijną kompozycję smakową.

Keto Tarta Jogurtowo – Porzeczkowa: Składniki

  1. Mąka Kokosowa – Bogata w błonnik, doskonale zastępuje tradycyjną mąkę, a nie zawiera ani grama glutenu. Jest zatem świetnym rozwiązaniem nie tylko dla osób zwracających uwagę na zawartość węglowodanów w diecie, ale także stosujących dietę bezglutenową.
  2. Jogurt Kokosowy – Składnik nadzienia, który nadaje mu wyjątkową kremowość bez dodatkowego obciążenia węglowodanami. Można go zastąpić kwaśną śmietaną kokosową.
  3. Porzeczki Świeże lub Mrożone – Pełne witamin i antyoksydantów, dodają świeżości i soczystości temu deserowi przy jednoczesnej niskiej zawartości węglowodanów.
  4. Jajka: Bogate w białko i składniki odżywcze, dostarczają solidnej dawki energii. Wchodzą w skład zarówno ciasta kruchego, jak i jogurtowo – porzeczkowego nadzienia.
  5. Olej kokosowy – Źródło zdrowych tłuszczów, nadaje maślanej konsystencji kruchemu ciastu.
  6. ErytrytolBezpieczny dla stanu ketozy słodzik, który nie powinien wykazywać wpływu na poziom cukru we krwi.
  7. Nasiona chia: Jako zagęstnik masy porzeczkowej. Zamiennie można użyć glucomannanu lub agaru.

Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.

Keto tarta jogurtowa z porzeczkami

Tarta porzeczkowo – jogurtowa

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Keto tarta jogurtowo – porzeczkowa to nie tylko pyszny deser, ale przede wszystkim element profilaktyki zdrowia! 😀 Niskowęglowodanowa i pełna witaminy C wzmocni odporność i pomoże uchronić przed wirusami. Jest więc idealna na aktualny sezon zwiększonej zachorowalności!
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Czas całkowity 1 hour 15 minutes
Rodzaj dania Deser
Porcje 12 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Spód

Nadzienie jogurtowo – porzeczkowe

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Mąkę kokosową podprażyć przez chwilę na suchej patelni, aby lekko się zrumieniła. Wszystkie składniki spodu wymieszać w malakserze do uzyskania gładkiego ciasta. Wyłożyć nim okrągłą formę do tarty lub tortownicę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić przez ok 30 minut. Nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10 minut.

Nadzienie jogurtowo – porzeczkowe

  • Czarną porzeczkę rozmrozić, rozdrobnić trochę w malakserze, wymieszać z chia i odstawić na 5 minut. Wyłożyć na podpieczony spód. Jajko ubić z jogurtem kokosowym, słodzidłem i ekstraktem z wanilii. Wylać na czarną porzeczkę. Można też najpierw wylać masę jogurtową, a następnie wyłożyć kleksy z masy porzeczkowej i za pomocą noża stworzyć marmurkowy wzór. Piec kolejne 20 – 25 minut.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Tarta porzeczkowo – jogurtowa
Wielkość porcji
 
1 porcji
Kalorie
250.56
% RWS*
Tłuszcz
 
20.34
g
12
%
Tłuszcze nasycone
 
16.32
g
102
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.84
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
2.05
g
Cholesterol
 
40.92
mg
14
%
Sód
 
44.83
mg
2
%
Potas
 
235.92
mg
7
%
Węglowodany
 
14.62
g
Błonnik
 
5.04
g
21
%
Cukier
 
0.91
g
Białko
 
4.81
g
5
%
Witamina A
 
136.61
IU
3
%
Witamina C
 
61.28
mg
74
%
Wapń
 
34.56
mg
3
%
Żelazo
 
1.84
mg
10
%
Węglowodany netto
 
9.58
g
38
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY
Dieta przy Hashimoto KETO dieta co jeść KETO Jadłospis na tydzień

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu

1. Jogurt użyty do nadzienia musi być bardzo gęsty. Ja korzystam zazwyczaj z tzw. vegangurtów firmy PlantOn (bardzo gęsty), ale Pilos też się sprawdził. Jeśli jogurt, którego używasz ma rzadszą konsystencję, zwiększ ilość jajek.
2. Ciasto po upieczeniu należy ostudzić i najlepiej całkowicie schłodzić w lodówce. Jogurtowe nadzienie tężeje pod wpływem niskiej temperatury, co ułatwia porcjowanie.
3. Nadzienie jogurtowe powinno mieć kremową, ale nie płynną konsystencję (jak na zdjęciach). Jeśli nie wpisuje się to w Twoje preferencje, proponuję zwiększyć ilość jajek użytych do nadzienia.

Ta keto tarta jogurtowo-porzeczkowa to nie jest zwykły deser. To bowiem kulinarna podróż, w której zdrowe składniki łączą się z wyjątkowym smakiem. Wypróbuj ten przepis, by doświadczyć, że dieta niskowęglowodanowa może być równie smakowita, co satysfakcjonująca. Ciesz się smakiem, nie rezygnując z zasad keto diety!

Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

8 Comments

  1. Avatar for Magda
    Magda says:

    Niestety mi również ciasto nie wyszło. Masa jest po prostu płynnym jogurtem. Zaznaczam że kupiłam produkty wskazane w przepisie. Dobrej jakości i jak wiadomo nie są to tanie produkty. Jestem bardzo rozczarowana.

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Bardzo mi przykro, że ciasto nie spełniło oczekiwań. W związku z tym, że jest to kolejny już komentarz dotyczący konsystencji nadzienia, postanowiłam zweryfikować przepis i zrobić ciasto zgodnie z podanymi przeze mnie wskazówkami. Mi nadzienie nie wychodzi płynne, jednak – jak to w życiu często bywa – kluczowe są niuanse. Otóż jogurt kokosowy, z którego ja korzystam jest bardzo gęsty, ma wręcz konsystencję stałą (firma PlantOn). W związku z tym, że zawiera spore ilości oleju kokosowego, nadzienie ma tendencję do tężenia w niższych temperaturach, dzięki czemu nadzienie nie jest płynne po ostudzeniu (ciasto po ostudzeniu najlepiej całkowicie schłodzić w lodówce). Druga sprawa, to jajka. Jeśli chcemy użyć jednego, to musi być to jajko duże, w przeciwnym razie należy użyć dwóch sztuk. Faktycznie nie było to uściślone w pierwszej wersji przepisu, dlatego dodałam odpowiednie uwagi i adnotacje do przepisu, aby przy kolejnych próbach nie było już rozczarowania. 🙂 Mam nadzieję, że pomogą one w uzyskaniu zamierzonego efektu. Pozdrawiam i dziękuję za zwrócenie uwagi na problem.

  2. Avatar for Beata

    Mam pytanie ten jogurt z jajkiem i erytrytolem trzeba Ubic na jakąś pianke? Czy po prostu ze sobą maja się połączyć?

    1. Avatar for cavegirl

      Wystarczy zmiksować do połączenia składników i rozpuszczenia się kryształków erytrytolu.

      1. Avatar for Beata

        Dziękuję. Może za mało zmiksowalam ale mi nie wyszło. Albo też jogurt miałam zły. Spróbuje z typowo kokosowym bo miałam jakiś z kokosem. A nie kokosowy i pewnie przez to. Pozdrawiam

        1. Avatar for cavegirl

          Przykro mi słyszeć, że nie wyszło… 🙁 Czy chodzi o konsystencję masy? Jedyne co mi przychodzi do głowy, to fakt, że jogurty kokosowe są z reguły dość gęste, co nie jest normą dla standardowych jogurtów i masa wyszła za rzadka…

      2. Avatar for Karola
        Karola says:

        Nie polecam. Wychodzi lejące.

        1. Avatar for Modern Cavegirl

          Zakładam, że chodzi o nadzienie… 🙂 Niestety dobór składników jest w przypadku tego ciasta kluczowy. Jogurt musi mieć gęstą konsystencję, a jajko duże. Jeśli używa się składników o innych parametrach, należy zwiększyć udział jajek. W związku z tym, że pojawiło się już kilka komentarzy z podobnymi zastrzeżeniami, pozwoliłam sobie dodać kilka uwag do przepisu, które – mam nadzieję – pomogą w uzyskaniu oczekiwanego efektu. 🙂 Nie pozostaje mi nic innego jak zachęcić do wypróbowania przepisu jeszcze raz, tym razem zwracając szczególną uwagę na kwestię doboru składników pod względem ich wielkości oraz konsystencji. 🙂

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu