Dieta ketogeniczna jako oręż w walce z wirusami
Mimo, że mamy już marzec, a za oknami pogoda z reguły jesienna, to jednak w kalendarzu dalej panuje zima… A skoro zima, to także sezon infekcji i przeziębień… Co prawda teraz na ustach wszystkich jest zupełnie inny wirus, a nie jakaś tam pospolita grypa… 😉 Należy jednak pamiętać, że kluczem do wysokiej odporności, która może Was ochronić przed choróbskami jest – oprócz oczywiście adekwatnego do pory roku ubioru – odpowiednia dieta. Ostatnio świat obiegła rewolucyjna informacja o tym, że ponoć dieta ketogeniczna zwalcza wirusa grypy i przeciwdziała tym samym zachorowaniu. Wcale nie jest mi ciężko w to uwierzyć. W stanie ketozy organizm potrafi usunąć istniejące latami choroby. Nic więc dziwnego, że potrafi im także zapobiegać.

Czy dieta ketogeniczna chroni przed koronawirusem?
Informacja ta może mieć niebagatelne znaczenie także w dobie epidemii koronawirusa. Najtęższe głowy medycznego świata zastanawiają się pewnie teraz jak go zneutralizować. I tak samo, jak w przypadku grypy – jak zwykle wszystkie rozwiązania ograniczają się do leczenia objawowego w przypadku zachorowania. Zaś profilaktyka chorób zakaźnych zakłada głównie częste mycie rąk i unikanie kontaktu ze źródłami jego występowania. A co ze zdrową dietą i stylem życia? Myślę, że ten aspekt jest równie ważny albo nawet bardziej istotny, bo na niego mamy bezpośredni wpływ. Przy wysokiej odporności nawet kontakt z wirusem nie musi oznaczać zachorowania. Bardzo dobrym sposobem na zwiększenie odporności organizmu jest właśnie dieta ketogeniczna. Nie wiem czy jest ona w stanie uchronić nas przed koronawirusem, ale skoro radzi sobie z grypą, to może sprawdzi się także w przypadku ataku korona- najeźdźcy…

Keto tarta jogurtowo – porzeczkowa niczym najlepsze lekarstwo
Co jeszcze ma moc zwiększania odporności na infekcje i przeziębienia? Do głowy przychodzi od razu witamina C. Tym razem jednak mam na myśli owoc, który od dawien dawna jest znany ze swoich leczniczych właściwości (głównie z uwagi na wysoką zawartość tej właśnie witaminy), czyli czarną porzeczkę! Dzisiejsza propozycja to zatem kompleksowa broń przeciw zarazkom i wirusom – jest to mianowicie keto tarta jogurtowo – porzeczkowa… 😃 Jest pyszna i w dodatku wzmacnia odporność! Są więc minimum dwa powody, żeby ją zrobić… Dodatkowo, jest mega prosta w przygotowaniu! Spód to znane Wam bardzo dobrze kruche ciasto kokosowe, na to idzie czarna porzeczka zagęszczona nasionami chia. A na wierzch wykładamy masę z jogurtu kokosowego. Keto tarta jogurtowo – porzeczkowa stanowi bardzo wyważone połączenie smaków. Jest lekko słodka, lekko kwaskowata – po prostu idealna! Polecam!

Tarta porzeczkowo - jogurtowa
Składniki
Spód
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- 1/4 szklanki oleju kokosowego rafinowanego
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/8 szklanki erytrytolu
- 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Nadzienie jogurtowo - porzeczkowe
- 400 g czarnej porzeczki (może być mrożona)
- 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie - jeśli masa porzeczkowa jest mocno płynna)
- 400 g jogurtu kokosowego
- 1 jajko
- 1/4 szklanki erytrytolu (lub 1/2 szklanki w zależności czy lubicie bardzo słodkie czy lekko kwaskowe ciasto)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania
Spód
- Mąkę kokosową podprażyć przez chwilę na suchej patelni, aby lekko się zrumieniła. Wszystkie składniki spodu wymieszać w malakserze do uzyskania gładkiego ciasta. Wyłożyć nim okrągłą formę do tarty lub tortownicę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić przez ok 30 minut. Nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10 minut.
Nadzienie jogurtowo - porzeczkowe
- Czarną porzeczkę rozmrozić, rozdrobnić trochę w malakserze, wymieszać z chia i odstawić na 5 minut. Wyłożyć na podpieczony spód. Jajko ubić z jogurtem kokosowym, erytrytolem i ekstraktem z wanilii. Wylać na czarną porzeczkę. Można też najpierw wylać masę jogurtową, a następnie wyłożyć kleksy z masy porzeczkowej i za pomocą noża stworzyć marmurkowy wzór. Piec kolejne 20 - 25 minut.
Adnotacje do przepisu
Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 127 kcal Tłuszcz: 9,3 g Węglowodany: 7,8 g Błonnik 2,6 g Białko 3,0 g Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
Mam pytanie ten jogurt z jajkiem i erytrytolem trzeba Ubic na jakąś pianke? Czy po prostu ze sobą maja się połączyć?
Wystarczy zmiksować do połączenia składników i rozpuszczenia się kryształków erytrytolu.
Dziękuję. Może za mało zmiksowalam ale mi nie wyszło. Albo też jogurt miałam zły. Spróbuje z typowo kokosowym bo miałam jakiś z kokosem. A nie kokosowy i pewnie przez to. Pozdrawiam
Przykro mi słyszeć, że nie wyszło… 🙁 Czy chodzi o konsystencję masy? Jedyne co mi przychodzi do głowy, to fakt, że jogurty kokosowe są z reguły dość gęste, co nie jest normą dla standardowych jogurtów i masa wyszła za rzadka…