NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU!
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto przepisy z awokado Photo by Thought Catalog on Unsplash

Tutaj znajdziesz garść informacji na temat awokado jako składnika zdrowej diety, jak i konkretne keto przepisy z awokado w roli głównej!

Awokado – super superfood

Awokado – inaczej zwane smaczliwką wdzięczną – to zielony owoc (albo warzywo biorąc pod uwagę kryterium kulinarne) w kształcie gruszki, które szturmem podbija stoły na całym świecie. I to właśnie ta druga nazwa dużo lepiej – moim zdaniem – oddaje jego atrybuty. Świetnie smakuje i na słodko, i na wytrawnie. Jest pyszne, rozpływające się w ustach, a jednocześnie nie ma mocno narzucającego się smaku. Wzbogaca ono jadłospis zarówno wegetarian, jak i mięsożerców. Stanowi bowiem nie tylko bogactwo zdrowych tłuszczy, ale także witamin i minerałów (więcej szczegółów znajdziecie na przykład tutaj). Oto kilka faktów potwierdzających jego wysoką wartość odżywczą:

zalety awokado
Zalety awokado
Źródło: surojadek.com

Czyni je to tym samym super produktem idealnie wpisującym się w wytyczne diety ketogenicznej. W 100 gramach miąższu znajduje się aż 15 gram tłuszczu, dlatego nazywane jest czasami wegańskim masłem. Stosowanie go zamiast masła jest bowiem niezwykle popularne w diecie roślinnej.

Smaczliwka a keto dieta

Jego wysoka użyteczność na dietach niskowęglowodanowych (w tym ketogenicznej/LCHF) wynika z faktu dużej zawartości tłuszczu przy jednoczesnym niskim udziale węglowodanów. Doprecyzowując, nominalna ich zawartość w 100 gramach produktu wynosi ok. 10 gram węglowodanów, jednak ponad ¾ z nich to błonnik. Stąd jedynie ok. 2 gramy to cukry jako takie (tzw. węglowodany netto). Jest zatem hitem wielu niskowęglowodanowych posiłków od sałatek po desery. 🙂 Na moim blogu znajdziesz mnóstwo propozycji na keto przepisy z awokado!

Wskazówki zakupowe

Istotnym aspektem konsumpcji awokado jest stopień jego dojrzałości. Owoce są sprowadzane zazwyczaj w postaci niedojrzałej i potrzebują poleżeć trochę czasu w cieple, żeby dojrzeć. W sklepach można zaleźć owoce o różnym stopniu dojrzałości. Najczęściej są one twarde i niedojrzałe. Jeśli zdecydujecie się na ich zakup, ich konsumpcja musi zostać odroczona przynajmniej na kilka dni. Natomiast smaczliwki miękkie, często oznaczone nalepką „Ready to eat” są od razu gotowe do jedzenia. W praktyce najczęściej można dostać je twarde i niedojrzałe. Dzieje się tak oczywiście zawsze wtedy, gdy w najbliższym czasie zaplanowaliście posiłek z jego udziałem… 😉 Pojawia się zatem pytanie czy da się jakoś przyspieszyć proces dojrzewania?

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado?

Kwestia jego dojrzewania to wdzięczny temat podejmowany we wszelkich memach i zabawnych historyjkach. Zazwyczaj ciężko wychwycić moment, kiedy jest ono idealnie dojrzałe. Często dzieje się tak, że kupujemy je twarde niczym kamień, zostawiamy je na kuchennym blacie i zapominamy o nim, a gdy sprawdzamy stopień jego dojrzałości po kilku dniach okazuje się, że nie nadaje się już ono do jedzenia…

Funkcjonuje także mit o tym, że proces dojrzewania da się przyspieszyć poprzez pieczenie w niskiej temperaturze w piekarniku… Sprawdziłam to przy okazji przepisu na trufle i muszę Wam powiedzieć, że ta metoda wcale nie działa… 🙁 To, co sprawdziło się natomiast u mnie, to przechowywanie go razem z innymi owocami, głównie bananami (zwłaszcza takimi mocno dojrzałymi) lub jabłkami w torbie papierowej. Jednak nawet wtedy nie dzieje się to w trakcie kilku godzin, chociaż proces ten jest odrobinę krótszy.

Jak obrać awokado?

Zanim przystąpimy do konsumpcji, należy obrać owoc. Sposób obierania w dużej mierze zależy od jego odmiany (czy ma grubą czy cienką skórkę) oraz stopnia dojrzałości (czym bardziej dojrzały, tym łatwiej się obiera). Generalnie najlepiej przekroić go na pół dookoła pestki. Potem można wydrążyć miąższ za pomocą łyżki oddzielając go od skórki za jej pomocą. Czasami jednak skórka łatwo odchodzi i cały zabieg da się wykonać bez użycia żadnych sprzętów kuchennych.

Awokado – jak jeść? Czyli sposoby jego wykorzystania

Awokado, jako owoc wywodzący się z Meksyku świetnie nadaje się do dań kuchni meksykańskiej. Cała reszta świata z powodzeniem używa go jednak jako bazę lub dodatek do wielu dań o całkiem odmiennym charakterze. Z miąższu owocu wytwarza się olej, który idealnie nadaje się do smażenia, gdyż ma wysoki tzw. punkt dymienia. Wytwarza się z niego także wyborny majonez, popularny przede wszystkim na diecie Paleo. Olej, przede wszystkim w postaci nierafinowanej, jest także bardzo cennym półproduktem kosmetycznym. Miąższ natomiast jest chętnie wykorzystywany w produkcji domowych maseczek do twarzy i włosów.

Właściwości, czyli na co jest dobre awokado?

Oto kilka korzyści wynikających z włączenia awokado do diety:

awokado
Korzyści wynikające z konsumpcji awokado
Źródło: ekoist.pl

Jak widzicie jest milion powodów, żeby je jeść i milion sposobów jego wykorzystania. Na słodko, na wytrawnie, jako dodatek lub też samodzielny posiłek… Odżywia od środka i na zewnątrz, przez co ma równie szerokie wykorzystanie w sferze kulinariów, jak i w kosmetyce.

Jak zasadzić awokado?

Jeśli zastanawiacie się co jeszcze można zrobić z awokado, to wspomniane wyżej sposoby nie wyczerpują w całości listy potencjalnych możliwości. Co ciekawe także jego pestka jest źródłem wielu wartości odżywczych. Można ją zetrzeć na tarce i skonsumować dodając na przykład do sałatki. Alternatywnie, może powstać z niej całkiem ładne drzewko ozdobne. Aby posadzić awokado trzeba oczyścić pestkę i wsadzić ją do ziemi czubkiem do góry. Po kilku miesiącach pestka powinna zacząć puszczać pędy (istnieją sposoby na przyspieszenie tego procesu poprzez nakłucie pestki). Ważne jest zapewnienie odpowiedniej temperatury i nawilżenia, zwłaszcza jak już pojawią się liście. Warto nie tylko podlewać samą roślinę, ale także spryskiwać liście od czasu do czasu. Owoców raczej się nie doczekacie w naszej strefie klimatycznej, ale zawsze to miły efekt uboczny konsumpcji awokado… 🙂

Keto przepisy z awokado

Awokado to niezmiernie uniwersalny owoc, który świetnie sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i w deserach. Ogromną popularnością cieszą się sałatki z awokado oraz pasty z awokado (np. słynne guacamole), w tym pasta z awokado i jajka. Awokado świetnie komponuje się z jajkami. Przykładem tego mogą być jajka faszerowane awokado albo awokado zasmażane z jajkiem. Pyszną opcją śniadaniową jest także kanapka z awokado, oczywiście na bazie keto pieczywa – na przykład taka.

Oto kilka moich propozycji na keto przepisy z awokado: