Te niepozorne KETO kulki mocy z awokado, jajka i boczku to prawdziwa bomba tłuszczowa, która wprost rewelacyjnie wpisze się w niskowęglowodanowe menu. Ten bogaty w tłuszcz przepis sprawi, że Twoje śniadania ketogeniczne nie będą nudne, a przede wszystkim – pozbawione smaku i wartości odżywczych.
Kulki mocy w ketogenicznym wydaniu
To się nazywają kulki mocy! Nie jakieś tam pełne węglowodanów pralinki z daktyli, tylko bogate w tłuszcz, KETO kulki z awokado, jajka i boczku o wyjątkowych właściwościach przeciwzapalnych! Szybkie i proste, a przy tym iście ketogeniczne śniadanie! Nic innego nie oddaje tak dobrze charakteru diety ketogenicznej, jak właśnie te produkty…
Musicie spróbować sami! Smaki wspaniale współgrają tutaj z konsystencją. Nigdy nie przypuszczałam, że to jakiekolwiek połączenie tych składników jest w stanie wywołać u mnie taką euforię… 😀
KETO kulki z awokado: Prosta i szybka w wykonaniu przekąska
Sposób ich przygotowania jest w dodatku banalnie prosty. Miękkie awokado należy ugnieść widelcem z ugotowanymi na półtwardo jajkami i powstałą masę obtoczyć w „chipsach” z boczku. Boczek po prostu kroi się na cienkie plastry i piecze w piekarniku lub wysmaża na patelni tak, aby tłuszcz się wytopił i powstały chrupiące keto chipsy. Żeby obtoczyć keto kulki, musimy następnie je pokruszyć i zastosować w roli panierki.
Takie keto chipsy sprawdzą się idealnie także jako samodzielna przekąska. Można podać je na przykład w towarzystwie guacamole lub innego dipu. Stanowią wtedy świetny finger food i nadadzą się na wieczór filmowy lub spotkanie towarzyskie. 🙂
Jeśli chodzi natomiast o wytopiony z boczku tłuszcz, to nie należy pod żadnym pozorem go wyrzucać! Może posłużyć jako smalczyk lub zużyjcie go po prostu do smażenia i gotowania innych dań. 🙂
KETO kulki mocy: Nowatorska forma, klasyczne zestawienie smaków
Wracając do keto kulek, to muszę przyznać, że to połączenie smaków bardzo mi odpowiada. Jest zresztą chyba całkiem popularne i uniwersalne, więc myślę, że także Wam przypadnie do gustu. Jeśli natomiast keto kulki z awokado, jajka i boczku do Was nie przemawiają, to zawsze można zestawić ich główne składniki w odrobinę innej formie – czy to sałatki czy też jajecznicy. Na blogu znajdziecie także całkiem sporo innych propozycji z zastosowaniem tych składników:
W jaki sposób ten KETO przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis wyróżnia się szeregiem zalet, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- bardzo wysoka zawartość białka stanowi gwarancję długotrwałego uczucia sytości i wspiera regenerację tarczycy
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz dostarcza budulec dla hormonów i usprawnia przyswajanie witamin
- bardzo niska zawartość węglowodanów netto pomaga kontrolować glikemię i aktywować tryb spalania tkanki tłuszczowej, co ma niebagatelne znaczenie dla skutecznego odchudzania, zwłaszcza w odniesieniu do tej opornej oponki na brzuchu
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne A TAKŻE Dieta wysokotłuszczowa w niedoczynności tarczycy
Tłuszcz: Baza ketogenicznych kulek mocy
Najważniejsze to, żeby nie obawiać się wysokotłuszczowych produktów. Wiele lat koncepcji niskotłuszczowego sposobu żywienia propagowanej przez główny nurt medyczno – dietetyczny potrafi zrobić swoje… Wiem to po sobie. Sama do niedawna obawiałam się tłuszczy. Czas i doświadczenie pokazuje jednak, że to węglowodanów należy się obawiać jak ognia.
Unikanie tłuszczu na rzecz węglowodanów połączone z ograniczaniem energetyczności posiłków doprowadzi w końcu do niedoborów i dysfunkcji takich organów, jak na przykład tarczyca (w postaci przewlekłej jej niedoczynności, czyli choroby Hashimoto). Tak, jak to miało miejsce w moim przypadku. Dopiero wprowadzenie większej ilości tłuszczy do menu oraz ograniczenie węglowodanów, pozwoliło mi dokonać remisji choroby i poprawić samopoczucie.
Niech żyją tłuszcze!
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W KETO JADŁOSPISIE NA TYDZIEŃ ORAZ W NASTĘPUJĄCYCH GOTOWYCH JADŁOSPISACH:
Kulki z awokado, jajka i boczku
Składniki
- 2 szt. jajka
- 1/2 szt. awokado
- 80 g boczek w plastrach
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 szczypta pieprz świeżo mielonego
Sposób przygotowania
- Jajka ugotuj na półtwardo, ostudź. Awokado zmiażdż widelcem razem z jajkiem. Z masy uformuj 8 kulek i schowaj je do lodówki na czas przygotowywania panierki z boczku. Plastry boczku smaż na patelni aż tłuszcz się wytopi i powstaną chrupiące chipsy z boczku. Posiekaj boczek na drobne kawałki i obtocz w nim kulki z jajek i awokado.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.