Keto ciasto limonkowe

Keto ciasto limonkowe (Paleo, LowCarb, bez glutenu, bez nabiału)

Odrobina lata podczas jesiennej szarugi

Keto ciasto limonkowe z kokosem to taki lekki, niepozorny i niezbyt wymagający wypiek, który jednak znika tak szybko, że się nie spostrzeżecie a na talerzu zostają same okruszki… 😀 Spód to biszkopt kokosowy, a krem to zblendowane awokado z mlekiem kokosowym, sokiem z limonki oraz jogurtem kokosowym. Wszystko zagęszczone żelatyną (można zastąpić agarem w wersji wegetariańskiej).

I chociaż to keto ciasto limonkowe ma wyjątkowo letni charakter, to w ostatnich okolicznościach przyrody też smakowało wybornie. Skojarzenie z keto key lime pie jest jak najbardziej na miejscu, chociaż są pewne elementy różniące oba ciasta. Limonkowy kolor kremu to w tym przypadku także sprawka awokado – w kremie nie ma bowiem ani grama barwnika spożywczego. Fajną nutę dodają tutaj podprażone wiórki kokosowe, bo chociaż kokosa w tym cieście nie brakuje, to – paradoksalnie – smak kokosowy nie jest mocno wyczuwalny ani w cieście ani w kremie.

Znikające ciasto limonkowe

Kokosowo mi

Dieta ketogeniczna niejako wymusza duży udział kokosa w menu, zwłaszcza w wersji bez nabiału, a taką właśnie stosuję. Wszelkie zastępniki nabiału to głównie produkty kokosowe – mleko, jogurt, śmietanka. Chociaż tutaj częściowo sprawdzają się też inne orzechy. Także mąka kokosowa jest składnikiem wielu moich przepisów. I chociaż nie ma porównania do zwykłej mąki, to i tak sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach, także wytrawnych.

Innym aspektem szerokiego zastosowania produktów kokosowych w diecie ketogenicznej jest fakt, że kokos zawiera duże ilości tłuszczu. A tłuszcz kokosowy jest bardzo zdrowy, o czym wspominałam już tutaj. Oczywiście nie jest on jedynym źródłem tego makroskładnika, niemniej stanowi ważny element diety także pod względem odżywczym.

Niesamowity kokos

Co ciekawe, kokos jest dozwolony nawet na tak restrykcyjnych dietach, jak protokół autoimmunologiczny (AIP). Rzadko wywołuje reakcje alergiczne i mogą go spożywać osoby uczulone na orzechy. Wszystko za sprawą faktu, że palma kokosowa botanicznie jest trawą, a jej owoc nie jest tak naprawdę orzechem.

Swoją drogą – zanim przeszłam na dietę Paleo i ketogeniczną – nie miałam pojęcia, że tyle rzeczy da się wyczarować z kokosa. W mojej świadomości istniały tylko wiórki kokosowe oraz mleko kokosowe jako składnik curry. A teraz nie ma praktycznie dania, w którym by on nie występował… 😀

Nie wspominając już o tym, że kokos może także służyć do wyrobu świec (wosk kokosowy), a z łupin kokosowych wyrabia się naczynia. Jeśli po tym wpisie mało Wam jeszcze kokosa, to polecam inne przepisy z jego udziałem. 🙂 Na blogu jest ich pod dostatkiem!

Keto ciasto limonkowe

Keto ciasto limonkowe

Modern Cavegirl
Pyszny, odświeżający w smaku wypiek, który przywodzi na myśl letnie dni. Keto ciasto limonkowe to eksplozja smaku i bogactwo kokosa. A kokos to przecież źródło zdrowych tłuszczy tak cenione na diecie ketogenicznej.
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Czas całkowity 1 hour 30 minutes
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Porcje 10 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Biszkopt kokosowy

Krem limonkowy

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny ketogeniczny jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści!

Sposób przygotowania
 

Biszkopt kokosowy

  • Jajka w temperaturze pokojowej ubić na puszystą masę, a gdy już się dobrze napowietrzy dosypać erytrytol (po łyżce na raz). Olej kokosowy rozpuścić i dolewać cienkim strumieniem do masy. Na koniec wsypać mąkę kokosową wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia i lekko zamieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 15- 20 minut aż do zrumienienia.

Krem limonkowy

  • W międzyczasie przygotować krem blendując na gładką masę awokado razem z mlekiem kokosowym, jogurtem kokosowym, sokiem z limonki oraz stewią. Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody, po czym dodać łyżkę wrzątku i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Wlać do masy limonkowej i jeszcze raz zblendować, żeby wszystko się dobrze wymieszało. Powstały krem wylać na ostudzony biszkoptowy spód i włożyć do lodówki na minimum 1 h do stężenia. Wiórki podprażyć na suchej patelni i wyłożyć na stężałą masę.
POTRZEBUJESZ ZBILANSOWANEGO KETO JADŁOSPISU?Sprawdź kolekcję moich keto jadłospisów zoptymalizowanych pod kątem adaptacji i/lub redukcji albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie! –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Keto ciasto limonkowe
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
170.68
% RWS*
Tłuszcz
 
15.78
g
10
%
Tłuszcze nasycone
 
11.1
g
69
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.74
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
2.88
g
Cholesterol
 
49.1
mg
16
%
Potas
 
176.35
mg
5
%
Węglowodany
 
5.54
g
18
%
Błonnik
 
2.86
g
12
%
Cukier
 
0.75
g
Białko
 
3.65
g
4
%
Witamina A
 
103.13
IU
2
%
Witamina C
 
3.97
mg
5
%
Wapń
 
42.07
mg
4
%
Żelazo
 
0.86
mg
5
%
Węglowodany netto
 
2.68
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

Adnotacje do przepisu

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu