banner keto menu
Keto ciasto
Amerykańska Deser Europejska Keto Lato Low Carb Paleo Wege

Keto ciasto limonkowe (Paleo, LowCarb)

Odrobina lata podczas jesiennej szarugi

Keto ciasto limonkowe z kokosem to taki lekki, niepozorny i niezbyt wymagający wypiek, który jednak znika tak szybko, że się nie spostrzeżecie a na talerzu zostają same okruszki… 😀 Spód to biszkopt kokosowy, a krem to zblendowane awokado z mlekiem kokosowym, sokiem z limonki oraz jogurtem kokosowym. Wszystko zagęszczone żelatyną (można zastąpić agarem w wersji wegetariańskiej). I chociaż to keto ciasto limonkowe ma wyjątkowo letni charakter, to w ostatnich okolicznościach przyrody też smakowało wybornie. Skojarzenie z keto key lime pie jest jak najbardziej na miejscu, chociaż są pewne elementy różniące oba ciasta. Limonkowy kolor kremu to w tym przypadku także sprawka awokado – w kremie nie ma bowiem ani grama barwnika spożywczego. Fajną nutę dodają tutaj podprażone wiórki kokosowe, bo chociaż kokosa w tym cieście nie brakuje (mąka kokosowa, olej kokosowy, mleko kokosowe i jogurt kokosowy), to – paradoksalnie – smak kokosowy nie jest mocno wyczuwalny ani w cieście ani w kremie.

Znikające ciasto limonkowe

Kokosowo mi

Dieta ketogeniczna niejako wymusza duży udział kokosa w menu, zwłaszcza w wersji bez nabiału, a taką właśnie stosuję. Wszelkie zastępniki nabiału to głównie produkty kokosowe – mleko, jogurt, śmietanka. Chociaż tutaj częściowo sprawdzają się też inne orzechy. Także mąka kokosowa jest składnikiem wielu moich przepisów. I chociaż nie ma porównania do zwykłej mąki, to i tak sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach, także wytrawnych. Innym aspektem szerokiego zastosowania produktów kokosowych w diecie ketogenicznej jest fakt, że kokos zawiera duże ilości tłuszczu. A tłuszcz kokosowy jest bardzo zdrowy, o czym wspominałam już tutaj. Oczywiście nie jest on jedynym źródłem tego makroskładnika, niemniej stanowi ważny element diety także pod względem odżywczym.

Keto ciasto
Keto ciasto limonkowo – kokosowe

Niesamowity kokos

Co ciekawe, kokos jest dozwolony nawet na tak restrykcyjnych dietach, jak protokół autoimmunologiczny (AIP). Rzadko wywołuje reakcje alergiczne i mogą go spożywać osoby uczulone na orzechy. Wszystko za sprawą faktu, że palma kokosowa botanicznie jest trawą, a jej owoc nie jest tak naprawdę orzechem. Swoją drogą – zanim przeszłam na dietę Paleo i ketogeniczną – nie miałam pojęcia, że tyle rzeczy da się wyczarować z kokosa. W mojej świadomości istniały tylko wiórki kokosowe oraz mleczko kokosowe jako składnik curry. A teraz nie ma praktycznie dania, w którym by on nie występował… 😀 Nie wspominając już o tym, że kokos może także służyć do wyrobu świec (wosk kokosowy), a z łupin kokosowych wyrabia się naczynia. Jeśli po tym wpisie mało Wam jeszcze kokosa, to polecam inne przepisy z jego udziałem. 🙂 Na blogu jest ich pod dostatkiem:

Keto ciasto

Keto ciasto limonkowe

Pyszny, odświeżający w smaku wypiek, który przywodzi na myśl letnie dni. Keto ciasto limonkowe to eksplozja smaku i bogactwo kokosa. A kokos to przecież źródło zdrowych tłuszczy tak cenione na diecie ketogenicznej.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 1 hr 30 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Amerykańska, Europejska, Wege
Porcje 10 porcji
Kalorie 82 kcal

Składniki
  

Biszkopt kokosowy

  • 3 jajka
  • 2 łyżki erytrytolu czubate
  • 30 g mąki kokosowej
  • 30 g rafinowanego oleju kokosowego
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
  • 1 łyżeczka kwaśnego winianu potasu (cream of tartar)

Krem limonkowy

  • 1 awokado
  • 1/2 szklanki gęstego mleka kokosowego
  • 50 ml soku z limonki
  • 160 g gęstego jogurtu kokosowego
  • 10 kropli stewii w płynie
  • 1 łyżeczka żelatyny lub agaru (w wersji wegetariańskiej)
  • 5 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania
 

Biszkopt kokosowy

  • Jajka w temperaturze pokojowej ubić na puszystą masę, a gdy już się dobrze napowietrzy dosypać erytrytol (po łyżce na raz). Olej kokosowy rozpuścić i dolewać cienkim strumieniem do masy. Na koniec wsypać mąkę kokosową wymieszaną z solą i cream of tartar i lekko zamieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 15- 20 minut aż do zrumienienia.

Krem limonkowy

  • W międzyczasie przygotować krem blendując na gładką masę awokado razem z mlekiem kokosowym, jogurtem kokosowym, sokiem z limonki oraz stewią. Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody, po czym dodać łyżkę wrzątku i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Wlać do masy limonkowej i jeszcze raz zblendować, żeby wszystko się dobrze wymieszało. Powstały krem wylać na ostudzony biszkoptowy spód i włożyć do lodówki na minimum 1 h do stężenia. Wiórki podprażyć na suchej patelni i wyłożyć na stężałą masę.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 82 kcal
Tłuszcz: 7,8 g
Węglowodany: 0,7 g
Błonnik 0,3 g
Białko 3,2 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating