Odrobina lata podczas jesiennej szarugi
Keto ciasto limonkowe z kokosem to taki lekki, niepozorny i niezbyt wymagający wypiek, który jednak znika tak szybko, że się nie spostrzeżecie a na talerzu zostają same okruszki… 😀 Spód to biszkopt kokosowy, a krem to zblendowane awokado z mlekiem kokosowym, sokiem z limonki oraz jogurtem kokosowym. Wszystko zagęszczone żelatyną (można zastąpić agarem w wersji wegetariańskiej).
I chociaż to keto ciasto limonkowe ma wyjątkowo letni charakter, to w ostatnich okolicznościach przyrody też smakowało wybornie. Skojarzenie z keto key lime pie jest jak najbardziej na miejscu, chociaż są pewne elementy różniące oba ciasta. Limonkowy kolor kremu to w tym przypadku także sprawka awokado – w kremie nie ma bowiem ani grama barwnika spożywczego. Fajną nutę dodają tutaj podprażone wiórki kokosowe, bo chociaż kokosa w tym cieście nie brakuje, to – paradoksalnie – smak kokosowy nie jest mocno wyczuwalny ani w cieście ani w kremie.

Kokosowo mi
Dieta ketogeniczna niejako wymusza duży udział kokosa w menu, zwłaszcza w wersji bez nabiału, a taką właśnie stosuję. Wszelkie zastępniki nabiału to głównie produkty kokosowe – mleko, jogurt, śmietanka. Chociaż tutaj częściowo sprawdzają się też inne orzechy. Także mąka kokosowa jest składnikiem wielu moich przepisów. I chociaż nie ma porównania do zwykłej mąki, to i tak sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach, także wytrawnych.
Innym aspektem szerokiego zastosowania produktów kokosowych w diecie ketogenicznej jest fakt, że kokos zawiera duże ilości tłuszczu. A tłuszcz kokosowy jest bardzo zdrowy, o czym wspominałam już tutaj. Oczywiście nie jest on jedynym źródłem tego makroskładnika, niemniej stanowi ważny element diety także pod względem odżywczym.
Niesamowity kokos
Co ciekawe, kokos jest dozwolony nawet na tak restrykcyjnych dietach, jak protokół autoimmunologiczny (AIP). Rzadko wywołuje reakcje alergiczne i mogą go spożywać osoby uczulone na orzechy. Wszystko za sprawą faktu, że palma kokosowa botanicznie jest trawą, a jej owoc nie jest tak naprawdę orzechem.
Swoją drogą – zanim przeszłam na dietę Paleo i ketogeniczną – nie miałam pojęcia, że tyle rzeczy da się wyczarować z kokosa. W mojej świadomości istniały tylko wiórki kokosowe oraz mleko kokosowe jako składnik curry. A teraz nie ma praktycznie dania, w którym by on nie występował… 😀
Nie wspominając już o tym, że kokos może także służyć do wyrobu świec (wosk kokosowy), a z łupin kokosowych wyrabia się naczynia. Jeśli po tym wpisie mało Wam jeszcze kokosa, to polecam inne przepisy z jego udziałem. 🙂 Na blogu jest ich pod dostatkiem!

Keto ciasto limonkowe
Składniki
Biszkopt kokosowy
- 3 szt. jajka
- 20 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol; czubate
- 30 g mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 30 g olej kokosowy rafinowany
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia lub cream of tartar
Krem limonkowy
- 1 szt. awokado
- 1/2 szklanki gęste mleko kokosowe
- 50 ml sok z limonki
- 160 g jogurt kokosowy gęsty
- 10 kropli stewia w płynie
- 1 łyżeczka żelatyna lub agar (w wersji wegetariańskiej)
- 5 g wiórki kokosowe
Sposób przygotowania
Biszkopt kokosowy
- Jajka w temperaturze pokojowej ubić na puszystą masę, a gdy już się dobrze napowietrzy dosypać erytrytol (po łyżce na raz). Olej kokosowy rozpuścić i dolewać cienkim strumieniem do masy. Na koniec wsypać mąkę kokosową wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia i lekko zamieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 15- 20 minut aż do zrumienienia.
Krem limonkowy
- W międzyczasie przygotować krem blendując na gładką masę awokado razem z mlekiem kokosowym, jogurtem kokosowym, sokiem z limonki oraz stewią. Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody, po czym dodać łyżkę wrzątku i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Wlać do masy limonkowej i jeszcze raz zblendować, żeby wszystko się dobrze wymieszało. Powstały krem wylać na ostudzony biszkoptowy spód i włożyć do lodówki na minimum 1 h do stężenia. Wiórki podprażyć na suchej patelni i wyłożyć na stężałą masę.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Adnotacje do przepisu
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.