Borówki opanowały moją kuchnię
Kolejny przepis na słodkie małe co nieco. Tym razem są to keto gofry kakaowe z kremem kawowym i borówkami. Mogą one posłużyć nie tylko jako deser, ale i przekąskę czy nawet śniadanie. Mają bowiem jedynie 2,5 g węglowodanów netto, więc kwalifikują się jako posiłek niskowęglowodanowy i wysokotłuszczowy (7,8 g tłuszczu w porcji).
Do dekoracji świetnie nadadzą się jakieś miękkie owoce sezonowe. Powinniście dostać jeszcze maliny, jeżyny czy borówki. Ja uznałam, że do gofrów najlepiej będą pasować borówki i się nie pomyliłam. Ze smakiem kakao i kawy komponują się wyśmienicie, jednak nie są one oczywiście obligatoryjne. Ja po prostu staram się korzystać póki jeszcze są dostępne. Ale – nie martwcie się – już wkrótce pojawią się pierwsze tegoroczne przepisy z użyciem dyni… 🙂
Keto gofry w nowym, kakaowym wydaniu
Jest to wariacja na temat gofrów śniadaniowych, bo przepis na nie jest już na blogu. Wtedy były niesłodzone, bo zestawiłam je z jajkiem i awokado. Tym razem natomiast występują w wersji słodkiej, z dodatkiem czarnego kakao. Stąd ich intensywna barwa. Posłodziłam je inuliną, czyli kolejnym słodzidłem dozwolonym na diecie ketogenicznej. Można jednak w jej miejsce spokojnie użyć erytrytolu.
Krem zaś to awokado z mlekiem kokosowym i kawą z cykorii. Tym razem piekłam je w piekarniku, gdyż nie mam dostępu do kuchenki mikrofalowej. Jednak z powodzeniem można je przygotować korzystając z mikrofali. Także jeśli nie jesteście w posiadaniu gofrownicy, to nic nie szkodzi – keto gofry i tak są w zasięgu Waszych możliwości. Wystarczy zaopatrzyć się w silikonową foremkę do gofrów…
Na przełamanie jesiennego nastroju
Takie keto gofry to świetna, prosta i szybka przekąska, idealna na podwieczorek lub do poobiedniej kawy. Kiedy dni robią się coraz krótsze i chłodniejsze pojawia się u mnie czasami potrzeba, żeby coś przekąsić między posiłkami. Takie gofry idealnie sprawdzają się w tej roli. A Wy lubicie podwieczorki…? 🙂
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Gofry kakaowe z borówkami
Składniki
Gofry
- 1 szt. jajka
- 1 łyżka masło klarowane
- 1 łyżka mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 1 łyżka inulina
- 1/4 łyżeczki soda kuchenna
- 1 łyżeczka kakao czarne
Krem kawowy
- 1/2 szt. awokado
- 1 szt. białka jaj
- 80 ml mleko kokosowe
- 2 łyżeczki kawa z cykorii
- 4 kropli stewia w płynie
- 50 g borówki
Sposób przygotowania
Gofry
- Rozpuścić masło klarowane i ubić z jajkiem na gładką masę. Dodać inulinę, mąkę kokosową, kakao oraz sodę oczyszczoną. Wymieszać i przełożyć do foremki do gofrów. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 15 minut. Wyjąć i ostudzić.
Krem kawowy
- Z połowy mleka kokosowego oraz jajka zrobić budyń (dobrze wymieszać i podgrzewać aż do zgęstnienia). Ostudzić. Awokado zblendować z pozostałym mlekiem kokosowym, dodając kawę z cykorii, stewię oraz ostudzony budyń. Schłodzić w lodówce przez ok. 15-20 minut. Gofry dekorować kremem oraz borówkami.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.