Borówki opanowały moją kuchnię
Kolejny przepis na słodkie małe co nieco. Tym razem są to keto gofry kakaowe z kremem kawowym i borówkami. Mogą one posłużyć nie tylko jako deser, ale i przekąskę czy nawet śniadanie. Mają bowiem jedynie 2,5 g węglowodanów netto, więc kwalifikują się jako posiłek niskowęglowodanowy i wysokotłuszczowy (7,8 g tłuszczu w porcji). Do dekoracji świetnie nadadzą się jakieś miękkie owoce sezonowe. Powinniście dostać jeszcze maliny, jeżyny czy borówki. Ja uznałam, że do gofrów najlepiej będą pasować borówki i się nie pomyliłam. Ze smakiem kakao i kawy komponują się wyśmienicie, jednak nie są one oczywiście obligatoryjne. Ja po prostu staram się korzystać póki jeszcze są dostępne. Ale – nie martwcie się – już wkrótce pojawią się pierwsze tegoroczne przepisy z użyciem dyni… 🙂
Keto gofry w nowym, kakaowym wydaniu
Gofry już znacie, bo przepis na nie w wersji śniadaniowej pojawił się już na blogu. Wtedy były niesłodzone, bo zestawiłam je z jajkiem i awokado. Tym razem natomiast występują w wersji słodkiej, z dodatkiem czarnego kakao. Stąd ich intensywna barwa. Posłodziłam je inuliną, czyli kolejnym słodzidłem dozwolonym na diecie ketogenicznej. Można jednak w jej miejsce spokojnie użyć erytrytolu. Krem zaś to awokado z mlekiem kokosowym i kawą z cykorii. Tym razem piekłam je w piekarniku, gdyż nie mam dostępu do kuchenki mikrofalowej. Jednak z powodzeniem – tak, jak w przypadku gofrów śniadaniowych – można je przygotować korzystając z mikrofali. Także jeśli nie jesteście w posiadaniu gofrownicy, to nic nie szkodzi – keto gofry i tak są w zasięgu Waszych możliwości. Wystarczy zaopatrzyć się w silikonową foremkę do gofrów… Ja kupiłam swoją za jakieś śmieszne pieniądze na Aliexpress. Jedyny minus jest taki, że musiałam na nią trochę poczekać (czas dostawy wynosi ok. miesiąca).

Na przełamanie jesiennego nastroju
Takie gofry to świetna, prosta i szybka przekąska, idealna na podwieczorek lub do poobiedniej kawy. Kiedy dni robią się coraz krótsze i chłodniejsze pojawia się u mnie czasami potrzeba, żeby coś przekąsić między posiłkami. Takie gofry idealnie sprawdzają się w tej roli. A Wy lubicie podwieczorki…? 🙂

Gofry kakaowe z borówkami
Składniki
Gofry
- 1 szt. jajka
- 1 łyżka masło klarowane
- 1 łyżka mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 1 łyżka inulina
- 1/4 łyżeczki soda kuchenna
- 1 łyżeczka kakao czarne
Krem kawowy
- 1/2 szt. awokado
- 1 szt. białka jaj
- 80 ml mleko kokosowe
- 2 łyżeczki kawa z cykorii
- 4 kropli stewia w płynie
- 50 g borówki
Sposób przygotowania
Gofry
- Rozpuścić masło klarowane i ubić z jajkiem na gładką masę. Dodać inulinę, mąkę kokosową, kakao oraz sodę oczyszczoną. Wymieszać i przełożyć do foremki do gofrów. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 15 minut. Wyjąć i ostudzić.
Krem kawowy
- Z połowy mleka kokosowego oraz jajka zrobić budyń (dobrze wymieszać i podgrzewać aż do zgęstnienia). Ostudzić. Awokado zblendować z pozostałym mlekiem kokosowym, dodając kawę z cykorii, stewię oraz ostudzony budyń. Schłodzić w lodówce przez ok. 15-20 minut. Gofry dekorować kremem oraz borówkami.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.