Połączenie przyjemnego z pożytecznym, czyli zielone smoothie
Zielone smoothie może stanowić super przekąskę lub drugie śniadanie.
Smoothies są nie tylko sycące, ale także pełne witamin. A te zawierające awokado także zdrowych tłuszczów! Warto włączyć je zatem do codziennego menu. W dodatku bardzo szybko się je przygotowuje. Po prostu wrzucacie wszystkie składniki do blendera, włączacie i po chwili gęsty, kremowy napój jest już gotowy! Latem można dodać lodu, aby uzyskać efekt odświeżenia. W chłodne dni lepiej użyć składniki w temperaturze pokojowej, żeby uniknąć efektu wychłodzenia.
Korzeń maca – wartościowy dodatek do zielonego smoothie
Ja do moich zielonych smoothies dodaję także sproszkowany korzeń maca. Jest on adaptogenem i zwiększa poziom energii, więc pomaga walczyć ze zniżkami energii charakterystycznymi przy chorobie Hashimoto. W dodatku jest źródłem wielu witamin i minerałów, więc jeszcze bardziej podkręca ich zawartość w warzywno – owocowych smoothies.
Różne wariacje na temat zielonych smoothies
Poniżej możecie zobaczyć, co wpadło u mnie pod nóż blendera tym razem. Należy jednak pamiętać, że smoothies można komponować właściwie w dowolny sposób, korzystając z tego, co akurat znajduje się w kuchni. U mnie jest to zawsze połączenie warzyw i owoców. W przypadku diety ketogenicznej należy wybierać te niskowęglowodanowe.
W celu uzyskania bardziej płynnej konsystencji używam natomiast wody kokosowej. Można jednak przygotowywać smoothies na bazie mleka kokosowego – wtedy będą one dużo bardziej kremowe i sycące. A także zgodne z zasadami keto diety. W przypadku smoothies na bazie wody kokosowej, najlepszym sposobem na uzyskanie kremowej konsystencji jest natomiast użycie awokado. Jest ono praktycznie obowiązkowym składnikiem w moich smoothies.
Zielone smoothie z kiwi, bananem i awokado
Składniki
- 1 szt. kiwi
- 0,5 szt. banan
- 0,5 szt. awokado
- 2 garści rukola lub młodego szpinaku
- 1 łodyga seler naciowy
- 1 szklanka gęste mleko kokosowe lub więcej do uzyskania pożądanej konsystencji
- 1 łyżeczka maca sproszkowana
Sposób przygotowania
- Wrzuć uprzednio obrane składniki (poza macą) do misy blendera lub do wysokiego naczynia w przypadku gdy używasz blendera ręcznego, zalej wodą kokosową i zmiksuj na gładką masę. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta możesz dolać więcej wody kokosowej. Dodaj sproszkowaną macę i miksuj jeszcze przez chwilę, żeby składniki się połączyły. Pij od razu po przygotowaniu – każda minuta zwłoki powoduje utlenianie się składników i zmniejsza zdrowotne właściwości smoothie.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.