Sałatka – śniadanie idealne
Sałatka z jajkiem i majonezem to kolejny pomysł na pożywne śniadanie, które pozwoli poczuć się sytym na dłużej. Sałatki to bardzo wygodna forma przygotowywania śniadań, gdyż taką sałatkę łatwo zabrać na wynos. Przygotowuję ją wtedy wieczorem dnia poprzedniego i przechowuję w lodówce. Ważne jest, żeby nie mieszać jej z sosem i przyprawami, to wtedy nie puści wody. Większość śniadań, których nie jem w domu to sałatki. W różnym wydaniu, ale bardzo często zawierające jajko gotowane na półtwardo. Czasami dodaję łososia wędzonego albo kabanosy, ale najczęściej bazę stanowią jajka. Bardzo je lubię, plus są super odżywcze, więc warto je włączyć na stałe do swojego menu. W żywieniu Paleo jajka to podstawa. 🙂
Jajka a protokół autoimmunologiczny
Niestety z dobrodziejstw zawartych w jajach nie mogą korzystać osoby na protokole autoimmunologicznym. Okazuje się, że jaja potrafią być naprawdę silnym alergenem. Jednak istnieje szansa, że w ramach ponownego ich wprowadzania do menu, nie wystąpią żadne negatywne reakcje i potem będzie je można wdrożyć na stałe, także głowa do góry!
Sałatka z jajkiem i majonezem – smaczny klasyk
Sałatka nie jest jakaś skomplikowana pod względem składu. Tylko warzywa, jajka i majonez. Majonez oczywiście domowej roboty na bazie oliwy i/lub oleju z awokado, ale to już temat na osobny wpis… No i jajko lub dwa! Gotowane na półtwardo stanowią świetny dodatek do sałatki – zachowują wtedy pełnię wartości odżywczych, a jednocześnie nie rozpływają się po wszystkim i sałatka nie traci na apetyczności.
TEN PRZEPIS ZNAJDUJE SIĘ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:
A co Wy jecie na Paleo śniadania?
Sałatka z jajkiem i majonezem
Składniki
- 4-5 liści sałata
- 1 mała marchewka starta na drobnych oczkach
- 4-5 sztuk rzodkiewka drobno posiekanych
- 2 łodygi seler naciowy
- 1 szt. ogórek kiszony
- 2 łyżki majonez domowego, najlepiej na oleju z awokado lub oliwie
- 2 szt. jajka ugotowane na półtwardo
Sposób przygotowania
- Posiekane warzywa wymieszać w misce razem z majonezem i przyprawami. Dodać ugotowane na półtwardo i pokrojone w ćwiartki jaja.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.