Dieta bezzbożowa zyskuje na popularności wśród osób poszukujących alternatyw dla tradycyjnych nawyków żywieniowych. Wybór ten nie wynika wyłącznie z chęci redukcji wagi, ale także z rosnącej świadomości na temat szkodliwości zbóż dla zdrowia człowieka. Czy zboża naprawdę są tak szkodliwe, jak się o nich mówi? W tym artykule omówimy cztery główne powody, dla których eliminacja zbóż z diety może przynieść korzyści zdrowotne.
Spis Treści:
- Rodzaje eliminacji zbóż: Dieta bezglutenowa kontra dieta bezzbożowa
- Po co i kiedy wprowadza się diety bezzbożowe?
- Szkodliwość zbóż dla zdrowia: W jaki sposób zboża szkodzą zdrowiu?
- Czy warto wykonać badanie w kierunku celiakii?
- Dieta eliminacyjna: Czy eliminacja zbóż jest wystarczająca?
- Dieta bezzbożowa w praktyce: Jadłospis bez glutenu i nabiału
- Korzyści diety bezzbożowej: Podsumowanie
Rodzaje eliminacji zbóż: Dieta bezglutenowa kontra dieta bezzbożowa
Na początku warto rozróżnić diety bezglutenowe (z ang. gluten-free) od diet bezzbożowych (z ang. grain-free). Dieta bezglutenowa eliminuje jedynie gluten, białko znajdujące się w pszenicy, jęczmieniu i życie, natomiast dieta bezzbożowa wyklucza wszystkie rodzaje zbóż, w tym ryż, kukurydzę i owies, niezależnie od zawartości glutenu.
Ciekawostka: Owies naturalnie nie zawiera glutenu, ale w praktyce jego uprawy są nim tak zanieczyszczone, że należy zakwalifikować go do zbóż glutenowych, o ile nie jest certyfikowany na brak glutenu.
Choć gluten jest uznawany za najbardziej inwazyjny składnik produktów zbożowych, to jednak właściwym postępowaniem wydaje się całkowita eliminacja wszelkich zbóż. Inne ziarna takie jak owies, ryż czy kukurydza zawierają bowiem duże ilości białek podobnych w działaniu do glutenu (prolaminy).
Wśród najpopularniejszych diet bezzbożowych rozróżnia się przede wszystkim:
- dietę Paleo
- dietę ketogeniczną
- dietę autoimmunologiczną (AIP), która jest właściwie wyższym stopniem zaawansowania diety Paleo.
Każda z tych diet ma na celu wyeliminowanie lub znaczne ograniczenie spożycia zbóż, skupiając się na naturalnych, nieprzetworzonych produktach spożywczych.
Po co i kiedy wprowadza się diety bezzbożowe?
Spożywanie zbóż może wywoływać różnorodne objawy, zarówno u osób nietolerujących glutenu, jak i u osób bez zdiagnozowanych problemów trawiennych. Do najczęstszych należą wzdęcia, bóle brzucha, bóle stawów, wysypki skórne, biegunka, zmęczenie oraz bóle głowy.
Celiakia (alergia na gluten) nie jest jedynym wskazaniem do eliminacji zbóż z diety. Dietę bezzbożową warto wypróbować także w przypadku:
- innych nietolerancji pokarmowych (szczególnie niewiadomego pochodzenia)
- niedoborów witamin i minerałów
- chorób autoimmunologicznych, w tym choroby Hashimoto
- nowotworów
- bezpłodności
- insulinooporności i cukrzycy typu 2
- depresji oraz innych schorzeń psychicznych i neurodegeneracyjnych
Zresztą nawet osoby na ogół zdrowe skorzystają na diecie bezzbożowej w ramach profilaktyki zdrowotnej. Konsumpcja zbóż wiąże się bowiem z zaburzonym przyswajaniem wartości odżywczych, wpływając na nasze samopoczucie oraz zdrowie w ujęciu długoterminowym.
ODBLOKUJ DOSTĘP DO PREZENTACJI
Chcesz się dowiedzieć, w jaki sposób dieta niskowęglowodanowa leczy Hashimoto? Dołącz do CaveLetter’a i odbierz dostęp do prezentacji w prezencie za zapis.
Szkodliwość zbóż dla zdrowia: W jaki sposób zboża szkodzą zdrowiu?
Szkodliwość zbóż dla zdrowia bierze się z ich oddziaływania na układ trawienny. Jest to dla roślin forma samoobrony, tylko zamiast zębów i pazurów (jak zwierzęta) używają one lektyn, fitynianów i innych substancji antyodżywczych.
Negatywny wpływ zbóż na zdrowie można rozpatrywać w kilku podstawowych aspektach:
Uszkodzenie nabłonka jelit (nieszczelność jelit) | Zaburzenie produkcji żółci | Zaburzenie przyswajania wartości odżywczych | Wysoka zawartość węglowodanów |
---|---|---|---|
Uszkodzenie kosmków jelitowych upośledza wchłanianie mikro- i makroskładników z pożywienia oraz sprzyja autoagresji (choroby autoimmunologiczne). | Brak wydzielania cholecystokininy (CKK) i uwolnienia żółci oznacza złe przyswajanie tłuszczu oraz witamin w nim rozpuszczalnych oraz prowadzi do powstawania kamieni żółciowych. | Fityniany zawarte w zbożach wiążą jony metali blokując przyswajanie magnezu, cynku, wapnia czy miedzi. Inhibitory proteazy upośledzają zaś trawienie białek. | Zboża to w głównie cukry przyswajalne, które powodują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. Jedzone często zaburzają gospodarkę cukrowo – insulinową. |
Powyższe zjawiska mogą z pozoru wydawać się nieznaczące, ale w perspektywie długoterminowej stanowią przyczynę źródłową wielu poważnych stanów chorobowych.
Ciekawostka: Ekspozycja na gluten raz na 10 – 15 dni jest w stanie skutecznie podtrzymywać uszkodzenie jelit. Cykl półtrwania przeciwciał glutenu to bowiem nawet 30 – 60 dni. Oznacza to, że potrzeba minimum 60 dni diety eliminacyjnej, aby zauważyć znaczącą poprawę samopoczucia. Natomiast pełna remisja wymaga 6 miesięcy diety bezzbożowej.
Na domiar złego zboża mają działanie uzależniające. I nie mam tutaj na myśli jedynie cukru w nich zawartego… Szczególnie odmiany zawierające gluten stanowią źródło cząsteczek pasujących do receptorów opioidowych w naszym mózgu. A to sprawia, że tak ciężko przestać je jeść.
Czy warto wykonać badanie w kierunku celiakii?
Diagnostyka nietolerancji zbóż sprowadza się tak naprawdę do badania alergii na gluten i obejmuje badania krwi lub nawet biopsję jelit. Pozwalają one na wykrycie przeciwciał oraz uszkodzeń błony śluzowej jelita cienkiego. Pomocne mogą okazać się także testy na alergie pokarmowe.
Badania krwi | Zabiegi diagnostyczne | Badania genetyczne |
---|---|---|
Przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA (tTG IgA) Immunoglobulina IgA w surowicy Przeciwciała przeciw deamidowanym peptydom gliadyny IgG Przeciwciała przeciw endomysium (EmA) | Endoskopia przewodu pokarmowego połączona z biopsją (pobraniem materiału do analizy) | Badanie Genów HLA-DQ2.5 oraz HLA-DQ8 |
Pomocne może okazać się także badanie poziomu zonuliny, które pozwala określić stopień przepuszczalności jelit oraz nasilenia stanów zapalnych w obrębie tego organu.
Niestety we wczesnych stadiach choroby często wyniki tych badań bywają mylące… Dlatego niezawodnym sposobem na przetestowanie istniejącej alergii czy nietolerancji na gluten lub inne zboża jest dieta eliminacyjna. Wbrew obiegowej opinii, zboża wcale nie oferują nam zbyt wielu korzyści żywieniowych, a błonnik z powodzeniem można czerpać z warzyw.
Takie podejście sprawdzi się przede wszystkim u osób borykających się z chorobami autoimmunologicznymi, których winowajcą często są substancje drażniące i antyodżywcze zawarte w zbożach, nabiale i roślinach strączkowych.
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ: Dietoterapia Hashimoto ORAZ Leczenie naturalne Hashimoto
Dieta eliminacyjna: Czy eliminacja zbóż jest wystarczająca?
Najskuteczniejszym sposobem leczenia nietolerancji i alergii na zboża jest całkowita eliminacja tych produktów z diety. Jednak nie tylko zboża wykazują negatywny wpływ na kondycję przewodu pokarmowego oraz integralność jelit…
Do tego grona należy także zaliczyć dodatkowo nabiał oraz rośliny strączkowe, które także zawierają białka drażniące jelita, toksyny oraz inhibitory proteazy.
ZOBACZ: Korzyści eliminacji nabiału z diety
Dieta bezzbożowa w praktyce: Jadłospis bez glutenu i nabiału
Unikanie zbóż w diecie wymaga staranności i świadomości konsumenta. Kluczowe jest czytanie etykiet produktów spożywczych oraz unikanie przetworzonych produktów, które mogą zawierać ukryte zboża. Przygotowywanie posiłków w domu oraz korzystanie z przepisów dostosowanych do diety bezzbożowej jest często koniecznym elementem codziennego funkcjonowania. Planowanie posiłków z wyprzedzeniem może zaś znacznie pomóc w utrzymaniu diety bezzbożowej.
Gotowe jadłospisy z mojej oferty są zoptymalizowane nie tylko pod kątem diety bezzbożowej, ale także niskowęglowodanowej, co może zaowocować dalszymi korzyściami zdrowotnymi:
SPRAWDŹ: Korzyści stosowania diety niskowęglowodanowej
Korzyści diety bezzbożowej: Podsumowanie
Dieta bezzbożowa może przynieść liczne korzyści zdrowotne, zwłaszcza dla osób z nietolerancją lub alergią na zboża oraz z chorobami autoimmunologicznymi. Eliminacja zbóż z diety wymaga staranności i planowania, ale może prowadzić do znaczącej poprawy zdrowia i samopoczucia. Jeśli rozważasz przejście na dietę bezzbożową, skonsultuj się z dietetykiem lub lekarzem, aby uzyskać odpowiednie wskazówki i wsparcie.
Najczęściej Zadawane Pytania
Dieta ta polega na eliminacji wszystkich rodzajów zbóż z diety, w tym pszenicy, ryżu, kukurydzy i owsa. Celem jest poprawa zdrowia poprzez unikanie szkodliwych substancji zawartych w zbożach.
Korzyści zdrowotne obejmują poprawę trawienia, redukcję stanów zapalnych, zwiększenie energii, lepsze samopoczucie psychiczne oraz możliwość zmniejszenia objawów nietolerancji pokarmowych i alergii. Co więcej, dieta bez zbóż stanowi profilaktykę chorób autoimmunologicznych.
Na diecie bezzbożowej można spożywać mięso, ryby, warzywa, owoce, orzechy, nasiona oraz zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek czy awokado. Ważne jest, aby wybierać naturalne, nieprzetworzone produkty spożywcze.
Tak, ponieważ gluten jest białkiem znajdującym się w wielu zbożach, takich jak pszenica, jęczmień i żyto. Jednak dieta bezzbożowa idzie o krok dalej, eliminując wszystkie zboża, niezależnie od zawartości glutenu.
Tak, dieta bezzbożowa może pomóc w odchudzaniu, zwłaszcza jeśli opiera się na spożywaniu naturalnych, nieprzetworzonych produktów spożywczych i eliminuje wysoko przetworzone jedzenie oraz cukry.
Materiały źródłowe:
Paleo dieta Robb Wolf
Celiac Disease Tests
The present and the future in the diagnosis and management of celiac disease
Decrease by 50% of plasma IgA tissue transglutaminase antibody concentrations within 2 months after start of gluten-free diet in children with celiac disease used as a confirming diagnostic test
Może Cię także zainteresować: