Keto mus z awokado – najlepszy i najzdrowszy deser
Keto mus z awokado to jeden z najlepszych deserów w ogóle, nie tylko uwzględniając dietę Paleo, Low Carb czy też ketogeniczną. Awokado daje deserowi idealną wręcz konsystencję. Oczywiście pod warunkiem, że jest w pełni dojrzałe oraz, że do wykonania musu użyjesz blendera. Rozgniatanie awokado widelcem niestety nie daje pożądanych rezultatów. Jest duże prawdopodobieństwo, że powstaną grudki. Przetestowałam na sobie, bo właśnie borykam się z chwilowym brakiem tego urządzenia. Zanim mój poprzedni blender się popsuł, nie miałam świadomości jak często go potrzebuję i do ilu przepisów jest on wręcz konieczny… Od razu przychodzi na myśl to banalne stwierdzenie, że większość rzeczy doceniamy dopiero gdy je stracimy. Na pewno dotyczy to sprzętu AGD! 🙂
Dodatki mają znaczenie
Wracając do musu z awokado, chciałam jeszcze dodać, że robi się go bardzo szybko i można go zestawić z ulubionymi owocami. U mnie tym razem znowu borówki. Wspaniale będzie jednak pasować także mango czy maliny, również kolorystycznie. Jeśli deser miałby posłużyć jako element diety ketogenicznej czy Low Carb, to należy oczywiście zwrócić uwagę na zawartość cukru w owocach. W prezentowanej wersji, do musu dodałam jogurt kokosowy. Staram się codziennie zjadać porcję takiego jogurtu w celu zbudowania korzystnej flory bakteryjnej.

Awokado jako super uniwersalny owoc
Awokado to ostatnio jedno z najczęściej używanych przeze mnie składników. Jest tak uniwersalne, że smakuje wyśmienicie zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. W formie słodkiego musu jest dla mnie prawdziwym hitem, bo może być zjedzone na deser, ale może posłużyć także za krem do przełożenia ciasta- to tylko kwestia konsystencji, którą możemy dowolnie kształtować. Niedługo powinien pojawić się wpis na blogu, w którym ciasto zostanie przełożone musem z awokado i banana. Na dowód, że można i że efekty tego typu eksperymentów są naprawdę dobre.
Dobrodziejstwa spożywania awokado
Poza smakiem i „generowaniem” kremowej konsystencji, awokado ma zresztą dużo więcej do zaoferowania. W Internecie jest mnóstwo artykułów podkreślających jego wspaniałe atrybuty. Ten artykuł w obszerny sposób opisuje dobrodziejstwa wynikające ze spożycia awokado, a i tak temat nie zostaje wyczerpany. Kto wie, jakie jeszcze tajemnice skrywa niepozorna, ale jakże wdzięczna smaczliwka… 🙂

Mus z awokado z borówkami
Wyposażenie
Składniki
- 1 szt. awokado dojrzałe
- 2 łyżki kakao najlepiej surowe, czubate
- 6 kropli stewia w płynie lub inne zdrowe słodzidło
- 100 g gęste mleko kokosowe lub jogurt kokosowy (tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję)
- 30 g borówki
Sposób przygotowania
- Awokado zmiksować razem z kakao, stewią i mlekiem na gładką masę. Proporcje składników można dostosować do własnych preferencji. Mus przełożyć do salaterek lub miseczek i przystroić owocami. Gotowe!
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.