Najlepszy i najzdrowszy deser
Mus z awokado to jeden z najlepszych deserów w ogóle, nie tylko uwzględniając dietę Paleo, Low Carb czy też ketogeniczną. Awokado daje deserowi idealną wręcz konsystencję. Oczywiście pod warunkiem, że jest w pełni dojrzałe oraz, że do wykonania musu użyjesz blendera. Rozgniatanie awokado widelcem niestety nie daje pożądanych rezultatów. Jest duże prawdopodobieństwo, że powstaną grudki. Przetestowałam na sobie, bo właśnie borykam się z chwilowym brakiem tego urządzenia. Zanim mój poprzedni blender się popsuł, nie miałam świadomości jak często go potrzebuję i do ilu przepisów jest on wręcz konieczny… Od razu przychodzi na myśl to banalne stwierdzenie, że większość rzeczy doceniamy dopiero gdy je stracimy. Na pewno dotyczy to sprzętu AGD! 🙂
Dodatki mają znaczenie
Wracając do musu z awokado, chciałam jeszcze dodać, że robi się go bardzo szybko i można go zestawić z ulubionymi owocami. U mnie tym razem znowu borówki i banany. Przy okazji chyba się wydało, że bardzo lubię to połączenie… 🙂 Wspaniale będzie jednak pasować także mango czy maliny, także kolorystycznie. Jeśli deser miałby posłużyć jako element diety ketogenicznej czy Low Carb, to należy oczywiście zwrócić uwagę na zawartość cukru w owocach. W prezentowanej wersji, do musu dodałam jogurt kokosowy. Czekoladowy kolor jest przez to mniej intensywny, ale zależało mi na większej puszystości i objętości. Poza tym staram się codziennie zjadać porcję takiego jogurtu w celu zbudowania korzystnej flory bakteryjnej.

Awokado jako super uniwersalny owoc
Awokado to ostatnio jedno z najczęściej używanych przeze mnie składników. Jest tak uniwersalne, że smakuje wyśmienicie zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. W formie słodkiego musu jest dla mnie prawdziwym hitem, bo może być zjedzone na deser, ale może posłużyć także za krem do przełożenia ciasta- to tylko kwestia konsystencji, którą możemy dowolnie kształtować. Niedługo powinien pojawić się wpis na blogu, w którym ciasto zostanie przełożone musem z awokado i banana. Na dowód, że można i że efekty tego typu eksperymentów są naprawdę dobre.
Dobrodziejstwa spożywania awokado
Poza smakiem i “generowaniem” kremowej konsystencji, awokado ma zresztą dużo więcej do zaoferowania. W Internecie jest mnóstwo artykułów podkreślających jego wspaniałe atrybuty. Ten artykuł w obszerny sposób opisuje dobrodziejstwa wynikające ze spożycia awokado, a i tak temat nie zostaje wyczerpany. Kto wie, jakie jeszcze tajemnice skrywa niepozorna, ale jakże wdzięczna smaczliwka… 🙂

Mus z awokado z bananem i borówkami
Składniki
- 1 sztuka awokado dojrzałe
- 2 łyżki kakao najlepiej surowego, łyżki czubate
- 1 łyżka płynnego miodu lub innego zdrowego słodzidła (w wersji keto zamienić na 4-6 kropli stewii w plynie)
- 100 g gęstego jogurtu kokosowego (tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję)
- 1 sztuka banan pominąć w wersji keto
- ok. 60 g borówek
Sposób przygotowania
- Awokado zmiksować razem z kakao, miodem i jogurtem na gładką masę. Proporcje składników można dostosować do własnych preferencji. Mus przełożyć do salaterek lub miseczek i przystroić owocami. Gotowe!