Keto fondant czekoladowy – pozycja obowiązkowa nie tylko dla miłośników czekolady
Są tutaj jacyś fani czekolady? Mam dla Was dobrą i złą wiadomość… Słyszeliście o tym, że jeśli zmiany klimatu będą dalej postępować w takim tempie, jak ma to miejsce dzisiaj, to w 2050 roku nie będzie już na świecie czekolady…?1 Klimat nie będzie bowiem odpowiedni dla uprawy kakaowca… 😬 To jest zdecydowanie zła wiadomość. Natomiast dobra jest taka, że jak na razie kakao i czekolada są jeszcze dostępne. Trzeba więc korzystać póki czas… 🤭 Na przykład robiąc pyszny keto fondant czekoladowy!
Jest to ciastko czekoladowe, które po upieczeniu pozostaje lekko płynne w środku. Zazwyczaj uzyskuje się ten efekt redukując czas pieczenia, przez co ciepło nie zdąży dostać się do samego środka wypieku. Ja jednak dodatkowo wtykam w ciasto przed pieczeniem kostkę czekolady, żeby mieć stuprocentową pewność, że się uda… 🙂
Polecam jako pyszny keto deser, szczególnie na zbliżające się Walentynki!
Keto fondant czekoladowy – składniki
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić niewielki ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach zawierają zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
🧈Tłuszcz
Tutaj rafinowany olej kokosowy, ale może to być także masło klarowane. Można także skorzystać z czekolady, aby wzmocnić efekt smakowy. Wybór należy do Was.
🍬Keto słodzidło
Właściwie panuje tutaj pełna dowolność. Może to być standard w postaci erytrytolu. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
Stosunkowa nowość w moim repertuarze keto produktów, wcześniej wykorzystana jedynie w racuchach kakaowych. Jest to po prostu błonnik pochodzący z kakaowca. W użyciu jest on podobny do kakao, jednak ma większe właściwości zagęszczające. Polecam jako dodatek do kakaowych wypieków, polew, itp.
Kakao dodaje się do samego ciasta, natomiast kostka czekolady wetknięta w jego środek jest odpowiedzialna za właściwy efekt. Oczywiście używamy tylko takiej o wysokiej zawartości kakao (czym więcej tym lepiej ;)) lub niskowęglowodanowej. Zapewni ona maksimum smaku przy minimalnej ilości węglowodanów.
Fondant czekoladowy
Wyposażenie
- 2 kokilki
Składniki
- 2 szt. jajka
- 50 g olej kokosowy lub masło klarowane
- 40 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 20 g kakao
- 10 g błonnik kakaowy
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia bez fosforanów
- 2 kostki czekolada gorzka lub niskowęglowodanowa
Sposób przygotowania
- Olej kokosowy rozpuścić. Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić ze słodzidłem. Żółtka dodać do oleju razem z kakao, błonnikiem i proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników i delikatnie połączyć z białkami.
- Spód kokilek wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Wlać masę czekoladową. W środek włożyć kostkę czekolady. Zapiekać przez ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180°.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.