Parówki nadziewane szpinakiem – idealne walentynkowe keto śniadanie
Dlaczego walentynkowe? Bo parówki nadziewane szpinakiem mają kształt serca! A że Walentynki już wkrótce, to dzisiejsza propozycja wpasowuje się perfekcyjnie w aktualne klimaty… 🙂 Poza tymi okolicznościami lub jeśli nie chcesz za pomocą keto śniadania dokonywać żadnych miłosnych deklaracji, można je uformować w kształt łódki. 😀
Parówki są nadziewane i to na bogato! Boczek, szpinak i jajka stanowią świetną kompozycję smakową, a ser, którym posypujemy wierzch dopełnia całości. W rezultacie powstaje danie gęsto odżywcze, stricte ketogeniczne, no i rewelacyjne w smaku!
Parówki nadziewane szpinakiem – składniki
Lub drobiowe. Rodzaj mięsa jest dowolny, ważne, żeby miały czysty skład, czyli najlepiej 100% mięsa w mięsie… Do kalkulacji wzięto parówki wieprzowe, gdyż udało mi się zakupić dobrej jakości parówki z szynki.
Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Zielona wspaniałość. W tym przypadku mrożony, co o tej porze roku jest nawet wskazane, ale może być także świeży (tylko trzeba użyć go więcej). Szpinak podsmażamy z boczkiem, a następnie studzimy. Można to zrobić z wyprzedzeniem, żeby potem wymieszać go tylko z jajkami i mieć już gotowe nadzienie.
Oczywiście najlepiej jak najwyższej jakości, czyli ekologiczny, bez nitrozoamin, które wykazują działanie nie tylko rakotwórcze, ale także – o zgrozo – neurodegeneracyjne… W tym celu odsyłam Was do interesującego rankingu w, którym dowiecie się który boczek ze sklepowych półek wybrać.
Tłuszcz
Do smażenia. Tutaj akurat masło klarowane. Opcjonalnie mogą to być rafinowany olej kokosowy i olej z awokado. Ewentualnie oliwa z oliwek… Wybór należy do Was. 🙂
Ser
Do posypania wierzchu i zapieczenia. Najlepiej – w moim odczuciu – sprawdzi się jakiś ser żółty, np. cheddar lub mozzarella. Jeśli stosujesz bezmleczną dietę keto, to można ten element całkiem pominąć.
Smacznego walentynkowego śniadania kochani!

Parówki nadziewane szpinakiem
Wyposażenie
Składniki
- 6 szt. parówki wieprzowe
- 300 g szpinak mrożony
- 60 g boczek wędzony w kostce
- 3 szt. jajka
- 15 g mozzarella lub cheddar starty
- 15 g masło klarowane
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
Sposób przygotowania
- Parówki przeciąć wzdłuż na pół, ale nie na całej długości i wywinąć je na kształt serca. Dół spiąć wykałaczkami. Szpinak usmażyć na boczku, ostudzić.
- Jajka wymieszać ze szpinakiem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Parówki ułożyć na rozgrzanym maśle, wypełnić wnętrza nadzieniem szpinakowym i dusić pod przykryciem przez ok. 8 minut.
- Gdy nadzienie się lekko zetnie, przetransferować patelnię do piekarnika i zapiec pod grillem przez ok. 5 minut. Pod koniec pieczenia posypać wierzch serem.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.