keto parówki nadziewane szpinakiem

Parówki nadziewane szpinakiem (Keto, Paleo, LowCarb)

Parówki nadziewane szpinakiem – idealne walentynkowe keto śniadanie

Dlaczego walentynkowe? Bo parówki nadziewane szpinakiem mają kształt serca! A że Walentynki już wkrótce, to dzisiejsza propozycja wpasowuje się perfekcyjnie w aktualne klimaty… 🙂 Poza tymi okolicznościami lub jeśli nie chcesz za pomocą keto śniadania dokonywać żadnych miłosnych deklaracji, można je uformować w kształt łódki. 😀

Parówki są nadziewane i to na bogato! Boczek, szpinak i jajka stanowią świetną kompozycję smakową, a ser, którym posypujemy wierzch dopełnia całości. W rezultacie powstaje danie gęsto odżywcze, stricte ketogeniczne, no i rewelacyjne w smaku!

Parówki nadziewane szpinakiem – składniki

Parówki wieprzowe

Lub drobiowe. Rodzaj mięsa jest dowolny, ważne, żeby miały czysty skład, czyli najlepiej 100% mięsa w mięsie… Do kalkulacji wzięto parówki wieprzowe, gdyż udało mi się zakupić dobrej jakości parówki z szynki.

Jajka

Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

Szpinak 

Zielona wspaniałość. W tym przypadku mrożony, co o tej porze roku jest nawet wskazane, ale może być także świeży (tylko trzeba użyć go więcej). Szpinak podsmażamy z boczkiem, a następnie studzimy. Można to zrobić z wyprzedzeniem, żeby potem wymieszać go tylko z jajkami i mieć już gotowe nadzienie.

Boczek

Oczywiście najlepiej jak najwyższej jakości, czyli ekologiczny, bez nitrozoamin, które wykazują działanie nie tylko rakotwórcze, ale także – o zgrozo – neurodegeneracyjne… W tym celu odsyłam Was do interesującego rankingu w, którym dowiecie się który boczek ze sklepowych półek wybrać.

Tłuszcz

Do smażenia. Tutaj akurat masło klarowane. Opcjonalnie mogą to być rafinowany olej kokosowy i olej z awokado. Ewentualnie oliwa z oliwek… Wybór należy do Was. 🙂

Ser

Do posypania wierzchu i zapieczenia. Najlepiej – w moim odczuciu – sprawdzi się jakiś ser żółty, np. cheddar lub mozzarella. Jeśli stosujesz bezmleczną dietę keto, to można ten element całkiem pominąć.

Smacznego walentynkowego śniadania kochani!

keto parówki nadziewane szpinakiem

Parówki nadziewane szpinakiem

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Parówki nadziewane szpinakiem to efektowny sposób na pyszne keto śniadanie. Jeśli zdecydujesz się na kształt serca, to sprawdzą się świetnie jako śniadanie do łóżka dla ukochanej osoby lub walentynkową potrawę. Ich zaletą – oprócz wyśmienitego smaku – jest szybkość przygotowania i łatwa dostępność składników!
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 25 minuty
Rodzaj dania Śniadanie
Kuchnia Europejska
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

  • 6 szt. parówki wieprzowe
  • 300 g szpinak mrożony
  • 60 g boczek wędzony w kostce
  • 3 szt. jajka
  • 15 g mozzarella lub cheddar starty
  • 15 g masło klarowane
  • sól himalajskakłodawska lub morska do smaku
Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Parówki przeciąć wzdłuż na pół, ale nie na całej długości i wywinąć je na kształt serca. Dół spiąć wykałaczkami. Szpinak usmażyć na boczku, ostudzić.
  • Jajka wymieszać ze szpinakiem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Parówki ułożyć na rozgrzanym maśle, wypełnić wnętrza nadzieniem szpinakowym i dusić pod przykryciem przez ok. 8 minut.
  • Gdy nadzienie się lekko zetnie, przetransferować patelnię do piekarnika i zapiec pod grillem przez ok. 5 minut. Pod koniec pieczenia posypać wierzch serem.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Parówki nadziewane szpinakiem
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
425.88
% RWS*
Tłuszcz
 
33.38
g
20
%
Tłuszcze nasycone
 
12.53
g
78
%
Tłuszcze trans
 
0.07
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
4.13
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
13.54
g
Cholesterol
 
320.98
mg
107
%
Sód
 
874.34
mg
38
%
Potas
 
723.74
mg
21
%
Węglowodany
 
8.61
g
29
%
Błonnik
 
4.35
g
18
%
Cukier
 
1.24
g
Białko
 
24.34
g
24
%
Witamina A
 
18031.65
IU
361
%
Witamina C
 
8.25
mg
10
%
Wapń
 
289.79
mg
29
%
Żelazo
 
4.54
mg
25
%
Węglowodany netto
 
4.26
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu