Keto batoniki słonecznikowe z tahini – bezcukrowe małe co nieco
Czyli co zrobić gdy złapie Cię mały głód… 😀
Czasami pomiędzy posiłkami może pojawić się niewielkie uczucie głodu. Zwłaszcza jeśli konsumujesz – tak, jak ja – 2 do 3 posiłków dziennie i odstępy między nimi wynoszą ładnych kilka godzin. Ten lekki dyskomfort mija po chwili, ale nie zawsze jesteś w stanie lub chcesz go zignorować i przeczekać… Co wtedy? Odpowiedzią jest lekka niskowęglowodanowa przekąska! Taka, która nie dostarczy zbyt wiele kalorii, ale zapewni odpowiednią dawkę tłuszczu, czyli energię dla organizmu. W tej roli świetnie sprawdzą się keto batoniki słonecznikowe!
Nasycą, a przy tym zapewnią odrobinę przyjemności, gdyż połączenie słonecznika, białej czekolady i sezamu charakteryzuje się wysokim poziomem smakowitości…
Według mnie smakują prawie jak michałki! 🙂
Jeśli lubisz batoniki, to polecam Ci także keto batoniki Twix!
Keto batoniki słonecznikowe z tahini – składniki
Słonecznik
Główny składnik batoników, nadający im objętość i zapewniający przyjemną chrupkość. Oczywiście mówimy o słoneczniku łuskanym, który należy lekko podprażyć przed dodaniem pozostałych składników. Jako roślina oleista, charakteryzuje się dość sporą zawartością tłuszczu, przy jednoczesnym wysokim poziomie błonnika, co sprawia, że stanowi świetną, dającą sytość przekąskę.
Tłuszcz
W tym przypadku mamy do czynienia z trzema źródłami tłuszczu (poza samym słonecznikiem). Są to tłuszcz kakaowy, mus kokosowy (inaczej pasta kokosowa) oraz nierafinowany olej kokosowy. Wszystkie trzy służą do sporządzenia masy zbliżonej do białej czekolady. Można je zresztą z powodzeniem nią zastąpić, eliminując tym samym także środek słodzący oraz mleko w proszku.
Czyli pasta z ziaren sezamu. Właściwie kolejne solidne źródło tłuszczu. A przy tym także pysznego smaku! Można ją ewentualnie zastąpić każdym innym masłem orzechowym, choć w moim odczuciu tahini pasuje tutaj zdecydowanie najlepiej!
Keto słodzidło
Właściwie wybór należy do Ciebie. Może to być standard w postaci erytrytolu. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
Batoniki słonecznikowe z tahini
Wyposażenie
Składniki
- 150 g słonecznik
- 25 g tłuszcz kakaowy
- 25 g mus kokosowy
- 20 g nierafinowany olej kokosowy
- 10 g tahini
- 25 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 15 g mleko kokosowe w proszku lub białko serwatkowe jeśli nie unikasz nabiału
- 0,5 łyżeczki lecytyna słonecznikowa (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Słonecznik podprażyć na suchej patelni aż stanie się chrupiący.
- Pozostałe składniki umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Gdy masa stanie się jednorodna, dodać słonecznik i wymieszać. Wszystkie ziarenka muszą być obtoczone masą chałwowo – czekoladową.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać doń masę i wyrównać. Wstawić do zamrażarki na ok. 15 – 20 minut do stężenia. Pokroić na 9 batoników.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.