keto nachos z mięsem i serem

Keto nachos zapiekane z mięsem i serem (Paleo, LowCarb)

Keto nachos zapiekane z mięsem i serem – klasyk kuchni meksykańskiej

Keto wariacja na temat potrawy, która swój rodowód bierze z Meksyku. Kuchnia meksykańska nie jest częstym gościem w mojej kuchni, choć generalnie bardzo mi smakuje… Czas więc to zmienić!

Jak się okazuje, nawet na keto diecie można z powodzeniem przygotowywać meksykańskie klasyki… Wystarczy trochę fantazji oraz kilka eksperymentów i oto dzisiaj mogę Wam zaprezentować najprawdziwsze keto nachos! 🙂 Bazą dania są chipsy z tortilli, oczywiście w wersji niskowęglowodanowej.

Jeśli kojarzycie przepis na tacos, to zauważycie dużo podobieństw do przepisu na dzisiejsze chipsy z tortilli. Przy ich przygotowaniu wzorowałam się bowiem właśnie na nich, choć wprowadziłam pewne modyfikacje, żeby uzyskać ciasto w jaśniejszym kolorze.

Keto nachos zapiekane z mięsem i serem – składniki

Chipsy z tortilli

Czyli podstawa naszych keto nachos. Oryginalne robi się z uprzednio upieczonej i wysuszonej tortilli, którą kroi się w trójkąty i smaży w głębokim oleju.

Tę samą procedurę zastosujemy tutaj, tylko z ciasta od razu wykrawamy chipsy w trójkątnym kształcie. Następnie prażymy je na suchej patelni, a potem smażymy w oleju z awokado. W efekcie uzyskujemy chrupiące i dość twarde chipsy.

Aby produkt końcowy kolorystycznie odpowiadał oryginałowi, postawiłam tutaj na mąkę łubinową oraz łuski babki płesznik, które mają jasny kolor. Dużo jednak zależy także od stopnia wysmażenia chipsów.

keto nachos
keto nachos z mięsem i serem

Mięso mielone

U mnie wieprzowe, choć Meksykanie pewnie raczej użyliby tutaj wołowiny… Ważne jest, żeby było wysokiej jakości (najlepiej ekologiczne). Mi się udało kupić mielone z szynki wieprzowej z pewnego źródła (bez antybiotyków, zrównoważony chów), więc użyłam właśnie jego.

Pomidory

W postaci gotowego sosu, passaty pomidorowej lub pomidorów w puszce, które dodajemy do mięsa. W sezonie polecam również przygotowanie sosu na bazie świeżych pomidorów.

Ser tarty

Najlepiej ostry cheddar, choć nadadzą się także inne odmiany sera żółtego. Tutaj wybór należy do Was. Chodzi o ser, który nadaje się do zapiekania w piekarniku.

No to zaczynamy fiesta mexicana! 😀

TUTAJ ZNAJDUJE SIĘ PRZEPIS. Aby odblokować dostęp, zaloguj się albo dołącz do Plemienia Modern Cavegirl w roli ŁOWCY lub SZAMANA. Otrzymasz wtedy także możliwość skomponowania swojego jadłospisu z jego udziałem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu