Keto racuchy kakaowe = pyszny poranek na słodko
Dzisiejsza propozycja to keto śniadanie na słodko w najlepszym wydaniu! Kto bowiem nie lubi placków i racuchów na śniadanie…? Mięciutkie i puszyste stanowią osłodę na cały dzień. 🙂 Keto racuchy kakaowe to także solidna porcja błonnika, który stanowi jednocześnie zagęstnik dla racuchowego ciasta.
Błonnik kakaowy to świetny keto produkt, idealnie sprawdzający się wszędzie tam, gdzie kakao. Tylko ma tę dodatkową cechę, że nie potrzeba używać wtedy zbyt wiele mąki… Albo wcale – tak, jak w tym przypadku! 🙂
Keto racuchy kakaowe – składniki
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić niewielki ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach zawierają zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
W wersji bez nabiału może to być śmietana kokosowa (kwaśna), jogurt kokosowy lub nawet gęsta część puszki mleka kokosowego. Chodzi o to, żeby nadać racuchom objętości.
🍬 Keto słodzidło
Właściwie panuje tutaj pełna dowolność. Może to być standard w postaci erytrytolu. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
Nowość w moim repertuarze keto produktów. Jest to po prostu błonnik pochodzący z kakaowca. W użyciu jest on podobny do kakao, jednak ma większe właściwości zagęszczające. Polecam jako dodatek do kakaowych wypieków, polew, itp.
Idealne dopełnienie kokosowego smaku. Oczywiście tylko taka o wysokiej zawartości kakao (czym więcej tym lepiej ;)) lub niskowęglowodanowa. Zapewni ona maksimum smaku przy minimalnej ilości węglowodanów.
🥜 Tahini
Do polania racuchów. Może to być Twoje dowolne ulubione masło orzechowe. Dla wzbogacenia smaku i zwiększenia podaży tłuszczu oraz – akurat w przypadku tahini – także minerałów (przede wszystkim wapnia).
Racuchy kakaowe
Wyposażenie
Składniki
Racuchy
- 3 szt. jajka średniej wielkości
- 15 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 45 g jogurt grecki lub śmietana kokosowa
- 15 g błonnik kakaowy
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar
- 20 g masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
Dodatkowo
- 10 g czekolada gorzka lub niskowęglowodanowa
- 1 łyżeczka tahini
Sposób przygotowania
- Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z jogurtem greckim, a następnie z błonnikiem kakaowym i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno z keto słodzidłem.
- Masło rozgrzać na patelni. Smażyć okrągłe racuchy z obu stron do zrumienienia.
- Gotowe racuchy ułożyć na talerzu, polać rozpuszczoną czekoladą oraz tahini.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.