Awokado zapiekane w boczku – śniadanie idealne na wejście w ketozę i adaptację
Dzisiaj przedstawiam bardzo proste danie, składające się z czterech głównych składników. Należą do nich: awokado, jajko, boczek i parmezan. To zestawienie produktów stanowi kwintesencję keto diety. Bez względu na to, w jaki sposób je połączysz, zawsze powstanie z tego bardzo ketogeniczna potrawa… A kombinacji jest pewnie bez liku. 🙂 Dzisiaj skupimy się na jednej z nich, a jest to mianowicie awokado zapiekane w boczku. Jajko i parmezan służą zaś do opanierowania cząstek awokado. I tak powstało jedno z moich najbardziej smakowitych keto śniadań. 😀
Proponuję podać je w towarzystwie dipu czosnkowego na bazie majonezu i jogurtu greckiego, który – jak się okazało – wprost świetnie tutaj pasuje. 🙂
No i nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Wam smacznego! 😀
Awokado zapiekane w boczku – składniki
🥑 Awokado
Mój ulubiony składnik smoothie i koktajli śniadaniowych. Nadaje im wspaniałą aksamitną konsystencję i stanowi świetne źródło zdrowych tłuszczy. Uwielbiam je zarówno na słodko (na przykład w postaci czekoladowego musu), jak i w sałatkach. Stanowi świetny składnik różnego rodzaju przekąsek, gdyż jest wysoko odżywcze i mocno sycące.
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić niewielki ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach zawierają zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

🧀 Ser twardy (długodojrzewający)
Może być to parmezan albo grana padano lub jakikolwiek inny ser tego typu. Istotne jest tylko, żeby był starty, gdyż będzie służył za element panierki.
🥓 Boczek
Oczywiście najlepiej jak najwyższej jakości, czyli ekologiczny, bez nitrozoamin, które wykazują działanie nie tylko rakotwórcze, ale także – o zgrozo – neurodegeneracyjne… W tym celu odsyłam Was do interesującego rankingu w, którym dowiecie się który boczek ze sklepowych półek wybrać. 🙂

Awokado zapiekane w boczku
Wyposażenie
Składniki
Awokado w boczku
Dip czosnkowy
- 1 ząbek czosnek
- 15 g majonez najlepiej domowy
- 15 g jogurt grecki lub śmietana kokosowa
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
Sposób przygotowania
- Jajko rozbełtać. Awokado pokroić na osiem podłużnych części. Maczać je w jajku i obtaczać w serze. Zawijać w połowę plastra boczku.
- Ułożyć na foremce i zapiekać w 180° przez ok. 8-10 minut we frytkownicy beztłuszczowej lub piekarniku (z włączoną funkcją termoobiegu).
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.