Awokado zapiekane w boczku to pyszna propozycja na ketogeniczny posiłek śnaidaniowy lub solidną przekąskę w ciągu dnia. Decydując się na nie nie musisz się obawiać o stan swojej ketozy, gdyż idealnie wpisuje się ono w wytyczne diety ketogenicznej.
Awokado zapiekane w boczku – śniadanie idealne na wejście w ketozę i adaptację
Dzisiaj przedstawiam bardzo proste danie, składające się z czterech głównych składników. Należą do nich: awokado, jajko, boczek i parmezan. To zestawienie produktów stanowi kwintesencję keto diety. Bez względu na to, w jaki sposób je połączysz, zawsze powstanie z tego bardzo ketogeniczna potrawa… A kombinacji jest pewnie bez liku. 🙂 Dzisiaj skupimy się na jednej z nich, a jest to mianowicie awokado zapiekane w boczku. Jajko i parmezan służą zaś do opanierowania cząstek awokado. I tak powstało jedno z moich najbardziej smakowitych keto śniadań. 😀
Proponuję podać je w towarzystwie dipu czosnkowego na bazie majonezu i jogurtu greckiego, który – jak się okazało – wprost świetnie tutaj pasuje. 🙂
No i nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Wam smacznego! 😀
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis wyróżnia się kilkoma cechami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- wysoka zawartość białka zapewnia uczucie sytości na długo i sprzyja regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu ułatwia kontrolę apetytu oraz dostarcza budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- wysoka zawartość błonnika pomaga kontrolować glikemię i gwarantuje długotrwałe uczucie sytości
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Awokado zapiekane w boczku – składniki
Mój ulubiony składnik smoothie i koktajli śniadaniowych. Nadaje im wspaniałą aksamitną konsystencję i stanowi świetne źródło zdrowych tłuszczy. Uwielbiam je zarówno na słodko (na przykład w postaci czekoladowego musu), jak i w sałatkach. Stanowi świetny składnik różnego rodzaju przekąsek, gdyż jest wysoko odżywcze i mocno sycące.
Jajka
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić niewielki ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach zawierają zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Ser twardy (długodojrzewający)
Może być to parmezan albo grana padano lub jakikolwiek inny ser tego typu. Istotne jest tylko, żeby był starty, gdyż będzie służył za element panierki. Dodatek sera jest jednak całkowicie opcjonalny.
Boczek
Oczywiście najlepiej jak najwyższej jakości, czyli ekologiczny, bez nitrozoamin, które wykazują działanie nie tylko rakotwórcze, ale także – o zgrozo – neurodegeneracyjne… W tym celu odsyłam Was do interesującego rankingu w, którym dowiecie się który boczek ze sklepowych półek wybrać. 🙂
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Awokado zapiekane w boczku
Wyposażenie
Składniki
Awokado w boczku
- 2 szt. awokado
- 8 plastrów boczek
- 1 szt. jajka
- 35 g parmezan lub inny ser dojrzewający starty
Dip czosnkowy
- 1 ząbek czosnek
- 15 g majonez najlepiej domowy
- 15 g jogurt grecki lub śmietana kokosowa
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
Sposób przygotowania
- Jajko rozbełtać. Awokado pokroić na osiem podłużnych części. Maczać je w jajku i obtaczać w serze. Zawijać w połowę plastra boczku.
- Ułożyć na foremce i zapiekać w 180° przez ok. 8-10 minut we frytkownicy beztłuszczowej lub piekarniku (z włączoną funkcją termoobiegu).
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.